Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, dar și pentru protecția cetățenilor europeni în cazul unei crize a energiei, susține eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook.

„Consider că pentru a proteja pe viitor cetățenii europeni de astfel de șocuri, este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, care folosește în prezent Gazpromul mult mai eficient decât o făcea în trecut cu Armata Roșie”, afirmă Eugen Tomac.

Eurodeputatul PPE i-a solicitat Comisiei Europene să-i prezinte care sunt măsurile pe care le va lua Uniunea Europeană pentru a sprijini populația cu venituri reduse în depășirea crizei generate de creșterea facturilor la energie.

Astfel, informează Eugen Tomac, Comisia a creat un grup de coordonare privind sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili pentru a oferi asistență tehnică. În acest sens a luat o serie de măsuri concrete de combatere a sărăciei energetice și de sprijinire a consumatorilor vulnerabili în cadrul pachetului „Fit for 55”, dar în special prin Directiva revizuită privind eficiența energetică.

Pe termen scurt, Comisia Europeană propune un set de măsuri concrete menite să protejeze cetățenii, cum ar fi reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării rețelelor și amânarea plăților.

Totodată, mai spune eurodeputatul, executivul european va implementa o serie de măsuri pentru a atenua volatilitatea prețurilor pe viitor, precum creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, precum și facilitarea capacitării consumatorilor și consolidarea în continuare a rezilienței sistemului energetic.

În ultimul rând, Comisia Europeană ia în calcul achiziția comună de stocuri de gaze de rezervă și va propune în acest sens un nou cadru juridic pentru gaze și hidrogen.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eugen Tomac: România trebuie să facă pași raționali pentru a-și asigura independența energetică pentru iarna următoare

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) reiterează importanța măririlor stocurilor de gaze pentru iarna viitoare, în contextul în care Federația Rusă „va tăia gazul către Europa”.

„Trebuie să fim bine ancorați în realitate. Vorbim de facturi care au crescut enorm, de infalție fără precedent, de oameni la limita sărăciei, de război lângă noi. Vine o iarnă grea pentru care terbuie să fim pregătiți. Putin va tăia gazul către Europa. Nu avem multe soluții. Nu este cazul astăzi să mimăm optimismul. Trebuie să fim realiști și să acționăm. Suntem în al doisprezecelea ceas. România trebuie să facă pași raționali pentru a-și asigura independența energetică pentru iarna următoare. Avem nevoie de mărirea stocurilor de gaze, de continuarea exploatării cărbunelui și de repornirea centralelor termice pe bază de cărbune”, a transmis președintele PMP într-un mesaj video.

De asemenea, deputatul european Eugen Tomac a precizat că cetățenii vulnerabili sunt de o importanța majoră în viitoarele măsuri economice: „E nevoie de alocarea de subvenții pentru a-i sprijini pe cetățenii vulnerabili care se încălzesc cu lemne de foc. Vorbim de o situație temporară de forță. Înainte să renunțăm la sursele de energie care funcționează, trebuie să avem alternative cu adevărat viabile.”

Citiți și: Statele membre au adoptat definitiv regulamentul potrivit căruia capacitățile de stocare a gazelor în UE vor fi pline înainte de sezonul de iarnă

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmărește să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piața gazelor, capacitățile de stocare a gazelor în UE sunt pline înainte de sezonul de iarnă și că pot fi partajate între statele membre într-un spirit de solidaritate, informează comunicatul oficial. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori, iar UE își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. 

„Oficial, R. Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum un an, nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o astfel de perspectivă. Iar astăzi este realitate. Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori și principii și, drept urmare, Uniunea Europeană își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună”, a transmis președintele PMP într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate statele din fostul bloc comunist au decis, după prăbușirea URSS, să se integreze în UE. Asta nu înțelege Moscova, că națiunile europene nu mai pot fi supuse prin forță și amenințare. Ele vor să trăiască în pace, libertate și prosperitate. Așa s-a născut Uniunea Europeană”, a mai transmis deputatul european.

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Published

on

© captură video/ Parlamentul Republicii Moldova - Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) este convins că săptămâna viitoare, statele membre vor răspunde pozitiv apelului lansat de Comisia Europeană ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Prezent la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, găzduită de Chișinău, europarlamentarul a punctat că ”suntem două state cu același popor, aceeași istorie, vorbim aceeași limbă, dar evident că trebuie să ne gândim și la prezent și la viitorul comun”.

”Republica Moldova a dat un exemplu extraordinar în această perioadă plină de provocări, când criza umanitară a afectat toată Europa din cauza războiului din Ucraina. Dvs, aici în Republica Moldova, ați avut un mult mai european decât multe state membre ale Uniunii Europene, primindu-i pe cei afectați de război în casele dvs. și arătându-le solidaritate. Reuniunea de astăzi are acest mesaj de transmis către cetățenii R. Moldova: în această situație plină de provocări, nu sunteți singuri și este esențial să fim consecvenți, să avem ambiție și determinare de a ne duce la bun sfârșit angajamentele pe care astăzi dumneavoastră, reprezentanții legislativelor României și Republicii Moldova, vi le asumați prin această declarație comună. (…) Sunt convins că din partea Consiliului European vom primi un mesaj pozitiv și abia atunci începe o parte nouă în relația bilaterală dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Avem de lucru împreună. Este important să gândim că ceea ce așteaptă cetățenii de la noi este să fim hotărâți, determinați și capabil să le atingem aceste așteptări”, a  punctat Eugen Tomac.

Chișinău a fost gazda unei ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la finalul căreia cele două instituții legislative au adoptat o declarație comună.

Citiți și:
Declarație adoptată de Parlamentele R. Moldova și României: S-a încheiat perioada de “rătăcire geopolitică”. Ne vom uni eforturile de racordare ireversibilă a Moldovei la UE, prin sprijinul României

O astfel de declarație comună a fost adoptată și de liderii grupurilor politice din Parlamentul European, prin care lansau un apel la adresa șefilor de stat sau de guvern să acorde Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană după ce, anterior, printr-un vot ce a avut loc la doar o zi după discursul istoric al Maiei Sandu susținut în fața legislativului european, europarlamentarii solicitau același lucru. 

Ieri, Comisia Europeană a dat curs acestor solicitări și a recomandat acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, obiectiv față de care România și-a exprimat în repetate rândul sprijinul.

Maia Sandu, președinta acestei țări, a salutat decizia instituției europene, descriind-o ca fiind ”un semnal puternic pentru cetățenii noștri”.

O decizie din partea statelor membre este așteptată la summitul Consiliului European, ce va avea loc săptămâna viitoare, pe 23-24 iunie. 

Continue Reading

Facebook

NATO12 mins ago

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid este unul crucial. Noul Concept Strategic, “planul cardinal” NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă

ROMÂNIA51 mins ago

REPowerEU: Guvernul este pregătit să renegocieze anumite elemente din PNRR în domeniul energiei

ROMÂNIA1 hour ago

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova demarează pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate

U.E.2 hours ago

Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

ROMÂNIA2 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

SUA3 hours ago

Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

ROMÂNIA3 hours ago

81 de ani de la Pogromul din Iași. Klaus Iohannis: Doar prin asumarea onestă a trecutului putem dezvolta o societate care să se opună încercărilor de negare a Holocaustului

G73 hours ago

Cancelarul german, poziție tranșantă: În relațiile cu Rusia nu putem reveni la perioada de dinainte de invazia în Ucraina

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

ROMÂNIA2 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO24 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending