Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, dar și pentru protecția cetățenilor europeni în cazul unei crize a energiei, susține eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook.

„Consider că pentru a proteja pe viitor cetățenii europeni de astfel de șocuri, este esențial ca politica energetică a UE să aibă o abordare unitară, pentru a evita șantajarea statelor membre de către furnizori precum Rusia, care folosește în prezent Gazpromul mult mai eficient decât o făcea în trecut cu Armata Roșie”, afirmă Eugen Tomac.

Eurodeputatul PPE i-a solicitat Comisiei Europene să-i prezinte care sunt măsurile pe care le va lua Uniunea Europeană pentru a sprijini populația cu venituri reduse în depășirea crizei generate de creșterea facturilor la energie.

Astfel, informează Eugen Tomac, Comisia a creat un grup de coordonare privind sărăcia energetică și consumatorii vulnerabili pentru a oferi asistență tehnică. În acest sens a luat o serie de măsuri concrete de combatere a sărăciei energetice și de sprijinire a consumatorilor vulnerabili în cadrul pachetului „Fit for 55”, dar în special prin Directiva revizuită privind eficiența energetică.

Pe termen scurt, Comisia Europeană propune un set de măsuri concrete menite să protejeze cetățenii, cum ar fi reduceri fiscale neselective sau specifice, prevenirea deconectării rețelelor și amânarea plăților.

Totodată, mai spune eurodeputatul, executivul european va implementa o serie de măsuri pentru a atenua volatilitatea prețurilor pe viitor, precum creșterea ponderii energiei din surse regenerabile, investițiile în eficiența energetică și renovarea clădirilor, precum și facilitarea capacitării consumatorilor și consolidarea în continuare a rezilienței sistemului energetic.

În ultimul rând, Comisia Europeană ia în calcul achiziția comună de stocuri de gaze de rezervă și va propune în acest sens un nou cadru juridic pentru gaze și hidrogen.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eugen Tomac, apel din Parlamentul European: Trebuie să sprijinim reconstrucția Ucrainei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a luat cuvântul ieri în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg și a făcut apel pentru sprijinirea reconstrucției Ucrainei, țară afectată de un regim care susține terorismul. 

„Este extrem de grav dacă nu înțelegem că ceea ce face Putin astăzi, dacă nu îl oprim și nu îi susținem până la capăt pe ucraineni, poate însemna o pierdere mult mai mare mai târziu. Acești oameni au omorât în ultimele luni cel puțin 22.000 de cetățeni la Mariupol, oraș cu peste jumătate de milion de cetățeni, unde au distrus tot în proporție de 95%. În timp ce noi dezbatem în Parlament, Ucraina este atacată, toată infrastructura energetică este atacată. Cred că nu avem nevoie de mai multe argumente pentru a merge până la capăt și pentru a-i susține și sprijini reconstrucția acestei țări afectate de un stat care susține terorismul”, a transmis deputatul european în intervenția sa din plenul Legislativului European. 

Miercuri, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la ultimele evoluții din războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Eurodeputații subliniază că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și „recurge la mijloace teroriste”.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen: Există un sprijin total din partea Comisiei Europene pentru aderarea României la Schengen

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) a participat marți la un mic dejun de lucru cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fapt ce i-a oferit prilejul de a aborda chestiunea stringentă pentru țara noastră, și anume aderarea la spațiul Schengen.

”Am participat, în această dimineață, la un mic dejun de lucru cu Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Am discutat, cu acest prilej, despre chestiunea ce preocupă cel mai mult societatea românească în relația noastră cu Uniunea Europeană: aderarea la spațiul Schengen”, a anunțat eurodeputatul într-un mesaj pe Facebook.

Cu această ocazie, el a fost asigurat de Ursula von der Leyen că ”țara noastră îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptată în spațiul Schengen”, cu atât mai mult cu cât ”ambele misiuni de evaluare care au fost recent în România au prezentat rapoarte foarte bune în acest sens”.

”De asemenea, mi-a comunicat că subiectul aderării României la spațiul Schengen va fi discutat, astăzi, la Strasbourg, în ședința Colegiului Comisarilor. Mă bucur enorm că, în sfârșit, există un suport total din partea Comisiei Europene pentru aderarea ţării noastre la spațiul Schengen.  Decizia finală însă urmează a fi luată în Consiliul Uniunii Europene pe data de 8 decembrie, iar aceasta le aparține guvernelor statelor membre”, a completat Eugen Tomac.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a invitat Consiliul să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să adere pe deplin la Schengen, completând că extinderea acestui spațiu va face Europa mai sigură, mai prosperă și mai atractivă.

Citiți și:
Comisia Europeană invită România să adere la Schengen și cere Consiliului UE să voteze această decizie pe 8 decembrie: Este timpul să spunem României “bine ați venit” în Schengen

Conform executivului european, misiunea voluntară de evaluare, care a avut loc în luna octombrie a acestui an, a conformat faptul că Bulgaria și România, care îndeplinesc încă din 2011 criteriile de aderare, ”nu numai că au continuat să pună în aplicare noile norme și instrumente, dar au consolidat în mod substanțial aplicarea generală a arhitecturii Schengen în toate dimensiunile sale. În plus, aceste două țări au dovedit că au un istoric exemplar în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Schengen”.

Comisia Europeană a amintit, de asemenea, că țara noastră ”dispune de un sistem de gestionare a frontierelor puternic și de înaltă calitate, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională. Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane sunt două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine pus la punct. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecție internațională cu respectarea principiului nereturnării”, argumentează instituția. 

Consiliul justiție și afaceri interne al Consiliului Uniunii Europene, prezidat în prezent de Cehia, în responsabilitatea căruia stă extinderea spațiului Schengen printr-o decizie unanim, urmează să voteze la 8 decembrie cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

Continue Reading

Eugen Tomac

Liderul PMP Eugen Tomac: Dacă atingem scopul aderării României la spațiul Schengen avem șansa să creștem în mod accelerat

Published

on

România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea rurală, însă suntem în continuare la ani distanță față de Europa Occidentală, a declarat sâmbătă eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), președinte al Partidului Mișcarea Populară.

Acesta a fost invitat să participe la o reuniune a Uniunii Naționale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Taurin – BOVICOOP, pledând pentru dezvoltarea satului românesc.

“România a făcut progrese semnificative în ceea ce privește dezvoltarea rurală, însă suntem în continuare la ani distanță față de Europa Occidentală. Eu nu sunt specialist nici în agricultură, nici în zootehnie, însă consum produse românești și încurajez pe toată lumea să o facă. Sprijinul pentru dezvoltarea rurală este foarte important mai ales în contextul țintelor stabilite prin Politica Agricolă Comună”, a precizat Tomac, prin intermediul unei postări pe Facebook.

Acesta a precizat că activitatea pe care fermierii români o desfășoară este un “act de patriotism”.

“Să vrei să faci agricultură de calitate în România, să promovezi produse de calitate în această țară, în vremurile pe care le trăim este și un act de mare curaj și pentru asta vă felicit. Satul românesc se poate dezvolta doar dacă producătorii noștri vor fi susținuți financiar și protejați de o legislație corectă”, a adăugat el.

Eurodeputatul PPE s-a referit și la faptul că urmează foarte important pentru România și pentru toți românii, anume decizia privind intrarea în zona Schengen.

“Dacă atingem acest scop pentru care luptăm de mulți ani avem șansa să creștem în mod accelerat”, a spus Eugen Tomac.

Liderul PMP le-a mulțumit, totodată, participanților pentru dialog și i-a felicitat pentru “activitatea exemplară” pe care o desfășoară.

Continue Reading

Facebook

NATO2 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

SCHENGEN11 hours ago

Social-democrații din Parlamentul Suediei spun “da” aderării României și Bulgariei la Schengen și se declară pregătiți să susțină poziția Guvernului de la Stockholm

NATO14 hours ago

Secretarul general al NATO: Sunt recunoscător pentru sprijinul puternic din partea României pentru aderarea Finlandei și Suediei la Alianță

NATO16 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu Jens Stoltenberg. Prim-ministrul a apreciat măsurile luate din timp de NATO pentru apărarea colectivă a Flancului Estic

NATO16 hours ago

Klaus Iohannis, în ajunul ministerialei NATO de la București: Avem nevoie de planuri foarte concrete în cazul unui atac. Nu putem lăsa astfel de decizii pentru ultimul moment

ROMÂNIA17 hours ago

Nicolae Ciucă, mesaj înainte de 1 Decembrie: Misiunea noastră trebuie să fie națiunea română ca națiune europeană

ROMÂNIA17 hours ago

Președintele Camerei Deputaților îndeamnă, cu ocazia Zilei Naționale, la solidaritate cu toți cei care au cea mai mare nevoie de ajutor

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană a aprobat Programul de Dezvoltare Durabilă. Marcel Boloș: După finalizarea investițiilor din bani UE, gradul de conectare a populației la rețeaua de apă va fi de peste 85%

ROMÂNIA18 hours ago

SUA și România: parteneri strategici de 25 de ani. Washington-ul prezintă bornele unui parteneriat “înrădăcinat într-un angajament comun față de valorile democratice” în ajunul vizitei lui Blinken la București

NATO18 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München: Bogdan Aurescu a pledat pentru un “to-do list” transatlantic pentru securitatea la Marea Neagră

NATO2 hours ago

Începe ministeriala de externe a NATO de la București. Jens Stoltenberg: Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige. Mă aștept să sporim sprijinul de apărare antiaeriană pentru Ucraina

NATO20 hours ago

Reuniunea Liderilor de la München. Klaus Iohannis: Unitatea transatlantică, o surpriză strategică pentru Rusia. Importanța strategică a Mării Negre, o lecție învățată

NATO20 hours ago

Bogdan Aurescu: Organizarea Reuniunii Liderilor de la München la București, o recunoaștere a rolului strategic al României. Ce se întâmplă în Marea Neagră nu rămâne în Marea Neagră

ROMÂNIA22 hours ago

Nicolae Ciucă a discutat cu premierul Serbiei despre revigorarea dialogului bilateral și intensificarea cooperării economice

ROMÂNIA24 hours ago

Ministrul croat de externe se așteaptă la o decizie pozitivă privind aderarea țării sale la Schengen: Susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria

COMISIA EUROPEANA3 days ago

Comisia Europeană va plăti transportul a 40.000 de tone de cereale în cadrul programului umanitar ”Cereale din Ucraina”

U.E.4 days ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO4 days ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

Team2Share

Trending