Connect with us

Eugen Tomac

Eugen Tomac, de Ziua Limbii Române: Voi face tot posibilul pentru protejarea celor care sunt prigoniți pentru că vorbesc limba română

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac transmite că va face tot posibilul pentru protejarea celor care și astăzi sunt „prigoniți” pentru că vorbesc „în taină” limba română.

Într-un mesaj pe Facebook cu prilejul Zilei Limbii Române, politicianul apelează la experiența personală și amintește că vorbitul limbii române într-un mediu ostil, precum era Basarabia sovietică în care a crescut, „era un mare act de curaj și o dovadă a demnității”.

„Este pur și simplu minunat să putem gândi, visa și exprima în limba română! Mulți dintre români nu ar înțelege, probabil, atașamentul și aprecierea deosebite față de limba ce-o vorbim. Pentru mine însă libertatea de a gândi și de a mă exprima în limba română este ceva extraordinar. Am crescut într-un mediu în care se vorbea o română veche, păstrată cu grijă, dar care era, în același timp, prigonită fără milă. A îndrăzni să spui că vorbești limba română în Basarabia înainte de prăbușirea colosului sovietic era un act de mare curaj și o dovadă a demnității; O luptă continuă dusă pentru adevăr și apărarea a tot ce face parte din ființa noastră”, scrie Eugen Tomac. 

De aceea, eurodeputatul promite să facă „tot ce îi stă în putere pentru a-i proteja pe toți cei care și astăzi sunt prigoniți doar pentru că vorbesc în taină limba română”. 

„Pentru cei ce prețuiesc limba română în întreaga lume ziua de astăzi este de mare sărbătoare. Tuturor acestor români le urez la mulți ani! Să fiți mândri, căci pe toți ne unește limba română!”, precizează Eugen Tomac. 

Ziua Limbii Române este sărbătorită la 31 august, fiind instituită prin Legea 53/2013, informează Agerpres.

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost iniţiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în care solicită proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Române. Acesta a fost aprobat de Senat în şedinţa din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaţilor la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit prezentei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. De asemenea, legea prevede ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune pot include în cadrul programelor lor manifestările dedicate acestei zile. Legea 53/2013 a fost completată prin legea 290/2013, prin introducerea unui alineat care stipulează că Ministerul Culturii elaborează normele metodologice de punere în aplicare a legii, cu consultarea comisiilor pentru cultură din cele două camere ale Parlamentului.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori, iar UE își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. 

„Oficial, R. Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum un an, nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o astfel de perspectivă. Iar astăzi este realitate. Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori și principii și, drept urmare, Uniunea Europeană își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună”, a transmis președintele PMP într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate statele din fostul bloc comunist au decis, după prăbușirea URSS, să se integreze în UE. Asta nu înțelege Moscova, că națiunile europene nu mai pot fi supuse prin forță și amenințare. Ele vor să trăiască în pace, libertate și prosperitate. Așa s-a născut Uniunea Europeană”, a mai transmis deputatul european.

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Published

on

© captură video/ Parlamentul Republicii Moldova - Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) este convins că săptămâna viitoare, statele membre vor răspunde pozitiv apelului lansat de Comisia Europeană ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Prezent la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, găzduită de Chișinău, europarlamentarul a punctat că ”suntem două state cu același popor, aceeași istorie, vorbim aceeași limbă, dar evident că trebuie să ne gândim și la prezent și la viitorul comun”.

”Republica Moldova a dat un exemplu extraordinar în această perioadă plină de provocări, când criza umanitară a afectat toată Europa din cauza războiului din Ucraina. Dvs, aici în Republica Moldova, ați avut un mult mai european decât multe state membre ale Uniunii Europene, primindu-i pe cei afectați de război în casele dvs. și arătându-le solidaritate. Reuniunea de astăzi are acest mesaj de transmis către cetățenii R. Moldova: în această situație plină de provocări, nu sunteți singuri și este esențial să fim consecvenți, să avem ambiție și determinare de a ne duce la bun sfârșit angajamentele pe care astăzi dumneavoastră, reprezentanții legislativelor României și Republicii Moldova, vi le asumați prin această declarație comună. (…) Sunt convins că din partea Consiliului European vom primi un mesaj pozitiv și abia atunci începe o parte nouă în relația bilaterală dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Avem de lucru împreună. Este important să gândim că ceea ce așteaptă cetățenii de la noi este să fim hotărâți, determinați și capabil să le atingem aceste așteptări”, a  punctat Eugen Tomac.

Chișinău a fost gazda unei ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la finalul căreia cele două instituții legislative au adoptat o declarație comună.

Citiți și:
Declarație adoptată de Parlamentele R. Moldova și României: S-a încheiat perioada de “rătăcire geopolitică”. Ne vom uni eforturile de racordare ireversibilă a Moldovei la UE, prin sprijinul României

O astfel de declarație comună a fost adoptată și de liderii grupurilor politice din Parlamentul European, prin care lansau un apel la adresa șefilor de stat sau de guvern să acorde Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană după ce, anterior, printr-un vot ce a avut loc la doar o zi după discursul istoric al Maiei Sandu susținut în fața legislativului european, europarlamentarii solicitau același lucru. 

Ieri, Comisia Europeană a dat curs acestor solicitări și a recomandat acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, obiectiv față de care România și-a exprimat în repetate rândul sprijinul.

Maia Sandu, președinta acestei țări, a salutat decizia instituției europene, descriind-o ca fiind ”un semnal puternic pentru cetățenii noștri”.

O decizie din partea statelor membre este așteptată la summitul Consiliului European, ce va avea loc săptămâna viitoare, pe 23-24 iunie. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac: Procesul de aderare la UE pentru R. Moldova este deschis. România, primul stat care a susținut cu toată forța integrarea ei europeană 

Published

on

© Photo Collage (European Union official photos/ EC - Audiovisual & EP)

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Comisiei Europene prin care propune acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

„Zi decisivă pentru viitorul Republicii Moldova. a primit verde pentru integrare europeană din partea Comisiei Europene. Comisia s-a pronunțat astăzi în favoarea acordării statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina, în înțelegerea că cele două state vor parcurge o serie de pași concreți pentru integrarea efectivă”, a scris deputatul european într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook. 

Președintele PMP a subliniat importanța acestei decizii luate de Executivul European: „Astfel, procesul de aderare este DESCHIS, iar cele două state candidate trebuie să adopte numeroase reforme, mai ales în domeniile bunei guvernanțe, a statului de drept şi a combaterii corupției.”

Europarlamentarul PPE explică etapele care vor urma după decizia de astăzi: „Recomandarea Comisiei Europene urmează sa fie discutată şi votată de cele 27 de state membre UE în cadrul şedinţei Consiliului European ce va avea loc între 23-24 iunie, la Bruxelles.”

„România a fost primul stat care a susținut cu toată forța integrarea europeană a R. Moldova. Este firesc. Dincolo de Prut sunt tot români, iar locul lor este alături și împreună cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene”, a conchis acesta în mesajul său. 


 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G75 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA22 hours ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

NATO23 hours ago

Sondaj NATO înainte de summitul istoric de la Madrid: Peste 80% dintre români consideră că România este mai sigură datorită Alianței și că aceasta este importantă pentru viitorul securității lor

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending