Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru privind zona euro, 76 % din respondenți consideră că moneda unică este benefică pentru UE. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor și bancnotelor euro în 2002, în creștere cu 2 puncte procentuale față de nivelurile record înregistrate deja anul trecut. De asemenea, o majoritate de 65 % din cetățeni din zona euro consideră că moneda euro este benefică pentru propria lor țară: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifră înregistrată până acum. Moneda comună este susținută de majoritatea cetățenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.
Datorită monedei euro, ne este mai ușor
Deși este încă o monedă tânără, euro a împlinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt conștienți de beneficiile practice pe care le-a adus în viața lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenți consideră că moneda euro a facilitat activitățile comerciale transfrontaliere, compararea prețurilor și cumpărăturile în alte țări, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absolută consideră că moneda euro a facilitat călătoriile și a contribuit la scăderea prețurilor acestora.
Moneda euro înseamnă mai mult decât monedele și bancnotele din buzunarele noastre: ea este un simbol al unității Europei și al forței sale în lume. În prezent, 340 de milioane de europeni din 19 state membre folosesc moneda euro. Ea ne-a adus beneficii tangibile tuturor: prețuri stabile, costuri mai mici ale tranzacțiilor, economii protejate, piețe mai transparente și mai competitive, intensificarea comerțului, facilitarea călătoriilor și standarde de viață mai ridicate. Aproximativ 60 de țări din întreaga lume își leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro.
Sprijin puternic pentru reforme, pentru coordonarea politicilor economice, dar și pentru retragerea monedelor de 1 și 2 cenți
În ceea ce privește coordonarea politicii economice, inclusiv a politicilor bugetare, 69 % din europeni consideră că este necesară o coordonare sporită în zona euro, în timp ce doar 7 % ar dori reducerea cooperării. De asemenea, 80 % din cetățeni continuă să sprijine reformele economice menite să îmbunătățească performanțele economiilor naționale. Acest lucru se reflectă, de asemenea, în rezultatele naționale, cu o majoritate clară în toate țările din zona euro.
O majoritate de 65 % din respondenți s-a declarat în favoarea retragerii monedelor incomode de 1 și 2 cenți prin rotunjirea obligatorie la cei mai apropiați cinci cenți a prețului final al cumpărăturilor în magazine și supermarketuri. O majoritate absolută sprijină această idee în 16 dintre cele 19 țări din zona euro.
Guvernatorul BNR, recomandă prudență privind adoptarea euro
Deși peste trei sferturi din cetățenii europeni intervievați consideră că moneda euro le-a adus beneficii, în cazul României, guvernatorul Băncii Naționale (BNR), Mugur Isărescu, a precizat în repetate rânduri că nu este cazul să ne grăbim.
În urmă cu două săptămâni, șeful BNR declara că multe dintre rezultatele noastre economice bune au fost catalizate de calitatea noastră de membri ai UE.
,,De fapt, cam din 2000, catalizatorul nostru principal, în domeniul economic, a fost Uniunea Europeană. Eu sper că multe alte progrese necesare vor fi catalizate de efortul de a intra în zona euro, chiar dacă nu ne grăbim. Şi nici nu este cazul să ne grăbim. Uitaţi ce fac ungurii, ce fac polonezii care chiar contestă apartenenţa la zona euro deschis, şi spun că euro a fost eroare strategică şi că trebuie testat, refăcut, reluat jocul de la început”, spunea Isărescu cu ocazia participării la conferința ,,Mediul concurenţial şi competitivitatea în sectoare cheie ale economiei româneşti”, organizată luni la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie.
Citiți și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: Apartenența la UE a fost principalul catalizator economic al României, iar alte progrese necesare vor fi catalizate de efortul de a intra în zona euro, deși nu este cazul să ne grăbim
În schimb, trebuie să ne canalizăm toate eforturile pentru o creştere economică sustenabilă bazată pe competitivitate sporită.
,,Aici, categoric, avem multe lucruri de făcut. În primul rând, ar trebui să vedem ceea ce este o creştere economică sustenabilă. Termenul sustenabil trebuie să capete un conţinut adevărat. Ne batem toţi pentru convergenţă, să ne apropiem de zona euro, de Europa Occidentală. Când ne grăbim spre convergenţă nu trebuie să uităm, însă, divergenţa. Cam asta ar fi esenţa creşterii sustenabile. Este adevărat că ne-am dezvoltat cel mai rapid după anul 2000, dar avem o înclinaţie să apăsăm cam tare pe acceleraţie, să nu fim prudenţi, iar derapajul înseamnă divergenţă”, a atenționat oficialul BNR.
De altfel, Mugur Isărescu declara în iunie că BNR are o abordare de ,,maratonist mai degrabă decât de sprinter” în ceea ce privește abordarea pentru adoptarea monedei euro menţionând că este nevoie de un nivel ridicat al convergenţei reale şi de păstrarea cadenţei după ce vom intra în zona euro.
Guvernatorul BNR spune că abordarea României privind aderarea la zona euro treburie să fie una realistă, consecventă și care să prioritizeze atingerea și menținerea unui PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare la ,,cel puțin 70-75% din media zonei euro”.
De asemenea, tot în noiembrie, guvernatorul BNR a vorbit din nou cu precauție despre viitorul monedei unice europene.
„Euro va avea probleme în viitor, că va sta pe un singur picior. Va sta pe politica monetară. Nicio masă nu stă pe un singur picior. Trebuie politică fiscală comună, bugetul federației europene, care nu există încă” a spus Isărescu la conferința „Modelul Economic Românesc in U.E. România- Orizont 2040”, organizată de BNR și de Academia Română, relatează B1.
Isărescu a mai spus că adoptarea Euro nu este neapărat un semn al prosperității. El a dat exemple chiar din vecinătatea apropiată României.
„Se întâmplă minuni în Europa și trebuie să fim atenți la ele. Cehia nu a intrat în zona Euro, a intrat Slovacia, partea mai săracă a Cehoslovaciei. Păi cum explicăm asta? Parcă văd că iar apar discuții prin România că o să intre bulgarii înaintea noastră în zona Euro. Și? Cehia nu a intrat în zona Euro și nu putem spune că o duc mai rău decât slovacii, care au intrat în zona Euro. Ăsta nu e un indicator neapărat de progres. Deoarece lumea a evoluat într-o manieră mai complicată.” a mai completat Mugur Isărescu.