Connect with us

Cristian Ghinea

Eurodeputatul Cristian Ghinea atenționează că fondurile europene pentru sărăcie extremă sunt aproape nefolosite de România

Published

on

© Cristian Ghinea

Eurodeputatul Cristian Ghinea (USR-PLUS, Renew Europe) atenționează că 375 milioane de euro, adică 85% din totalul fondurilor din Programul Operațional pentru Persoane Dezavantajate, stau în sertarele ministerelor de aproape 3 ani – într-o țară cu o treime din populație aflată în risc de sărăcie (penultimul loc din UE), potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Acesta precizează că Programul este practic blocat de aproape 3 ani și a fost distrus de incompetența guvernanților din această perioadă. 

Programul Operațional pentru Persoane Dezavantajate (POAD 2014-2020) este gândit de Uniunea Europeană pentru a da o mână de ajutor celor mai nevoiași și are în total 518 milioane euro alocate pentru România. Numai 15% au fost cheltuite până acum. 

„Până în 2016, Programul a fost folosit de Guvernele PSD pentru a mai umfla pomenile electorale. Prin urmare, erau distribuite pachete cu alimente, după voia primarilor. Aproape tuturor care voiau, fără a ținti sărăcia extremă. Dimpotrivă, cei mai vulnerabili, adică oameni fără locuințe, femei fugite de violența domestică, copii fără CNP, erau excluși”, spune Cristian Ghinea. 

Sunt aproximativ 500.000 de persoane aflate în sărăcie extremă, aceștia sunt oamenii care au realmente nevoie de ajutor.

În 2016, Cristian Ghinea împreună cu echipa de la Ministerul Fondurilor Europene a modificat structura beneficiarilor, pentru a ținti mai bine programul către persoanele în cel mai mare grad de vulnerabilitate. Cele mai multe măsuri introduse în 2016 au fost ignorate, aplicate prost sau veșnic amânate.

Analiza detaliată despre acest program și soluțiile pentru folosirea cu impact real a fondurilor, poate fi consultată aici: pe platforma otaracaafara.eu

Recent, după o lungă perioadă fără informații oficiale despre program, Guvernul a anunțat că a fost trimisă o cerere de plăți la Comisia Europeană de 59 milioane euro, pentru a evita dezangajarea fondurilor. 

„Solicităm Ministrului Marcel Boloș să prezinte situația la zi a programului dedicat persoanelor defavorizate (POAD). Câți oameni au primit, câte pachete, câte mese calde – în acest an, în contul acestei cereri de rambursare de 59 milioane euro”, transmite Cristian Ghinea. 

De asemenea, eurodeputatul USR-PLUS face apel la Guvernul Ludovic Orban să reia formulele propuse în 2016, care au fost negociate cu Comisia Europeană și sunt parte din program. Ar fi, până la urmă, o dovadă de respect și considerație pentru oamenii care au nevoie de ajutor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending