Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, membru a Comisiei pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European, propune o desprindere a Uniunii Europene de Rusia în domeniul transportului prin extinderea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) către Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
”Războiul împotriva Ucrainei este un război pe care Rusia îl poartă pe pământ, pe mare și în aer. Prin urmare, transportul rutier și feroviar, cel maritim și cel aerian sunt puternic afectate”, a subliniat europarlamentarul în cadrul unei dezbateri despre impactul războiului din Ucraina asupra transportului și turismului din Uniunea Europeană.
În acest context, Marinescu este de părere că ”trebuie să acționăm rapid pentru a sprijini transportul, atât pentru a menține mobilitatea în UE și funcționarea economiei la nivel normal, cât și pentru a putea continua să ajutăm Ucraina”.
”Sper ca acest război să se încheie cu victoria Ucrainei și cu acceptarea noii realități: Rusia nu mai poate fi acceptată drept partener al UE în niciun domeniu. Așa cum în energie ne desprindem de Rusia, la fel trebuie să facem și în transport. Trebuie să ne reconfigurăm programele astfel încât să îmbunătățim conectarea cu Estul Europei. Trebuie să extindem rețeaua TEN-T către Republica Moldova, Ucraina și Georgia și să creștem finanțarea pentru aceste proiecte”, a conchis europarlamentarul.
Rețeaua TEN-T este compusă din două niveluri: o rețea centrală care urmează să fie finalizată până în 2030 și o vastă rețea afluentă care aduce trafic în aceasta și care urmează să fie finalizată până în 2050.
Rețeaua afluentă globală va asigura acoperirea completă a UE și accesibilitatea tuturor regiunilor. Rețeaua centrală va acorda prioritate celor mai importante legături și noduri ale TEN‑T, astfel încât acestea să devină pe deplin funcționale până în 2030.
Ambele niveluri includ toate modurile de transport: rutier, feroviar, aerian, pe căi navigabile interioare și transportul maritim, precum și platformele intermodale.
Comisia Europeană a prezentat propunerea privind rețeaua transeuropeană de transport în mai 2018, ca parte a celui de al treilea pachet ”Europa în mișcare”, al cărui scop este ca mobilitatea europeană să devină mai sigură, mai puțin poluantă, mai eficientă și mai accesibilă.
Din dorința de a înfăptui o transformare fundamentală a transporturilor, Executivul european a prezentat la începutul lunii decembrie 2020 Strategia pentru mobilitate sustenabilă și inteligentă, însoțită de un plan de acțiune ce cuprinde 82 de inițiative care vor ghida activitatea UE în următorii patru ani.
Așadar, Uniunea Europeană a pus la data mai sus amintită bazele procesului prin care sistemul de transport european își poate realiza transformarea verde și digitală, devenind astfel mai rezilient în fața viitoarelor crize.
Astfel, Comisia Europeană și-a fixat următoarele:
Până în 2030:
- cel puțin 30 de milioane de autoturisme cu emisii zero vor fi în exploatare pe drumurile europene
- 100 de orașe europene vor fi neutre din punct de vedere climatic
- traficul feroviar de mare viteză se va dubla la nivelul întregii Europe
- călătoriile colective programate pentru deplasări cu o lungime de sub 500 de km vor trebui să fie neutre din punctul de vedere al carbonului
- mobilitatea automatizată va fi implementată la scară largă
- navele maritime cu emisii zero vor fi pregătite pentru lansarea pe piață
Până în 2035:
- aeronavele de mare capacitate cu emisii zero vor fi pregătite pentru lansarea pe piață
Până în 2050:
- aproape toate autoturismele, furgonetele, autobuzele și vehiculele grele noi vor avea emisii zero
- traficul feroviar de marfă se va dubla
- o rețea transeuropeană de transport (TEN-T) multimodală deplin operațională, pentru un transport sustenabil și inteligent, cu conectivitate de mare viteză.
De asemenea, Comisia Europeană s-a angajat să consolideze piața unică – de exemplu, prin consolidarea eforturilor și a investițiilor pentru finalizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T).