Connect with us

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava: Bugetul UE este oglinda unei investiții recuperată repede. România va contribui anual cu 2,41 miliarde de euro și va câștiga din piața unică 16,59 miliarde de euro

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) a precizat, în contextul dezbaterii privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027, din plenul de la Strasbourg, că bugetul Uniunii Europene este „oglinda unei investiții recuperată repede și care aduce profit, beneficii socio-economice și de mediu”. 

Pentru Uniunea Europeană, CFM-ul este oglinda unei investiții recuperată repede și, cel mai important, care aduce profit, beneficii socio-economice și de mediu”, a subliniat eurodeputatul PNL oferind exemplul concret al unor state membre, unele dintre ele contributori neți, privind sumele pe care le recuperează prin participarea la piața unică: 

Cifrele din sursele Comisiei ne arată că Belgia la cei 4,36 miliarde euro contribuție viitoare, va recupera din piața unică 56,49 miliarde de euro, Olanda va contribui cu 6,85 miliarde euro și va recupera mai bine de 84 miliarde de euro, Austria va cotiza 3,84 miliarde de euro și va reîntoarce 35,61 de miliarde de euro, Germania va contribui cu 35,61 miliarde euro și va câștiga 208,02 miliarde de euro, Finlanda va contribui cu 2,22 miliarde de euro și va încasa 13,2 miliarde de euro”, a spus Mircea Hava care a precizat că în cazul României, contribuția anuală la bugetul UE este de 2,41 miliarde de euro, dar câștigul din piața unică ar fi de 16,59 miliarde de euro.

Astfel, statele membre ar contribui anual cu 130 miliarde de euro la bugetul propus de Comisia Europeană pentru viitoarea perioadă de programare, dar „mai bine de 923 de miliarde de euro se întorc în statele membre din Piața Unică Europeană”, ceea ce reprezintă, în opinia lui Mircea Hava, „un raport fantastic de bun!”. „Este de vorba de faptul că la un 1 euro investit, se reîntorc 9 euro în țările noastre”, a subliniat acesta. 

În acest context, eurodeputatul a punctat faptul că „cetățenii și companiile, fermierii, orașele, satele și regiunile, sectoarele universitar și neguvernamental, cercetarea au nevoie de acces la banii din bugetul viitorului Cadru Financiar Multianual cât mai repede, cât mai predictibil și simplificat”.

„Vrem Pact Ecologic? Vrem banii Băncii Europene de Investiții în proiecte de energie curată? Vrem bani privați investiți în decarbonizarea industriilor? Vrem Europa superputere digitală? Atunci, haideți să aprobăm cât mai repede CFM-ul! De aici pornește totul! De la acordul politic asumat rapid!”, a mai spus Mircea Hava în încheierea intervenției sale. 


Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vice-președinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Mircea Hava, la Camera de Comerț Alba: Cu finanțări de peste 100 de milioane de euro până în 2023, n-avem motive să pierdem vremea. Primăria va trebui să treacă cu pași repezi la etapa șantierelor

Published

on

© Mircea Hava/ Facebook

Europarlamentarul Mircea Hava (PNL, PPE), fost primar al Municipiului Alba Iulia, a participat sâmbătă la o reuniune organizată de Camera de Comerț din Alba, alături de oameni de afaceri locali și regionali, precizând că această întâlnire reprezintă un moment important pentru ca proiectele cu finanțare europeană pregătite în ultimul său mandat de edil ”să producă efecte”.

”E momentul în care șarja de proiecte scrise în ultimul meu mandat va produce efecte. Sunt mândru că, dincolo de contribuția efectivă a fiecărui albaiulian, am fost în fruntea unei ”gherile” de profesioniști, eficientă și aplaudată. E firesc să-l invoc pe Nicolaie Moldovan, dar și să le mulțumesc tuturor colegilor și celor cu care am colaborat ca primar. De la etapa contractelor semnate sau în curs de semnare, primăria va trebui să treacă cu pași repezi la cea a șantierelor. Cu cei peste 100 de milioane de euro puși în joc până în 2023, n-avem motive să pierdem vremea”, le-a transmis Hava oamenilor de afaceri din zonă, precizând că întâlnirea nu a fost ”una ornamentală” și ”nici un motiv de a gratula audiența”.

În intervenția sa, Mircea Hava a adăugat câteva repere din agenda sa de europarlamentar și i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să mențină ritmul de dezvoltare.

”Mi-e clar că încă există limite în România și că trebuie, pe cât posibil, să ținem ritmul și să nu călcăm frâna. Legislația, lipsa forței de muncă, ne pot pune bețe-n roate dacă doar stăm și așteptăm să vină cineva să lucreze. Cred că proiectele europene pot fi puse în activitate de companii autohtone, care vor și știu să trateze cu seriozitate și implicare Alba Iulia. Sunt convins că banii europeni pot fi gestionați în folosul albaiulienilor și printr-o implicare totală a companiilor locale private. În ceea ce mă privește, la Alba Iulia, lucrurile au funcționat în paralel: viziune și maxim din ce a fost posibil în a transforma banii europeni în dezvoltare. O comUNITATE mică, care a acceptat provocări mari”, a mai arătat Hava, conform unei postări pe Facebook.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava, în contextul negocierilor pentru CFM 2021-2027: România nu poate risipi fondurile europene în zone care nu pot genera o creștere reală, competitivitate și care nu ne conectează mai bine cu Europa

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

România nu poate risipi banii cetățenilor europeni în zone care nu pot genera o creștere reală PIB-ului, care nu ne fac mai competitivi în Europa, care nu ne conectează mai bine cu Europa, este mesajul transmis de eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE), într-o analiză remisă caleaeuropeana.ro în contextul negocierilor pentru Cadrul Financiar Multianual (CFM) 2021-2027.

„Viitorul Acord de Parteneriat pe care România îl va semna cu Comisia Europeană, trebuie să aducă o viziune competitivă, bazată pe viabilitate economică, conectivitate inteligentă, mai multă digitalizare, o mai mare orientare spre zonele urbane și rurale care pot genera creștere reală. De aceea consider primordială finanțarea zonelor metropolitane, a ariilor urbane funcționale din jurul municipiilor reședință de județ și o reconsiderare serioasă a modului în care România va dori să utilizeze banii din instrumentele de Investiții Teritoriale Inteligente sau Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității. România nu poate risipi banii cetățenilor europeni în zone care nu pot genera o creștere reală PIB-ului, care nu ne fac mai competitivi în Europa, care nu ne conectează mai bine cu Europa”, a transmis Mircea Hava.

Mircea Hava a ținut să precizeze, totodată, că nu este de acord cu diminuări ale bugetului pentru Politica de Coeziune și pentru Politica Agricolă Comună, și nici alimentarea Fondului pentru o Tranziție Justă cu banii din programele celor două politici.

„Ca fost primar timp de 25 de ani, cunosc foarte bine avantajele acestor politici pentru bunăstarea colectivităților locale și regiunilor. Sunt investiții importante precum spitalele regionale, autostrada Sibiu – Pitești, sau autostrada Unirii care conectează Moldova de Transilvania și România de Centrul Europei, care sunt strategice pentru UE și nu pot fi afectate de diminuarea de fonduri. Sunt proiectele propuse de România în Lista de Proiecte de Interes Comun pe domeniile de energie electrică și gaze naturale ca parte a Rețelelor trans-europene pentru energie, care sunt priorități strategice pentru noi și care au nevoie de securizarea sumelor de bani necesare”, a explicat eurodeputatul PNL. 

De asemenea, acesta s-a declarat „ total împotriva diminuării cu 1.26 miliarde de euro a bugetului pentru dezvoltare rurală alocat României” în condițiile în care în prezent „46% din populația României locuiește la sate, iar primarii acelor localități au nevoie de banii care să susțină evoluția infrastructurii și bunăstarea oamenilor, dezvoltarea fermelor mici, medii și mari”.

Astfel, Mircea Hava susține o alocare echilibrată a resurselor financiare pentru toate categoriile de ferme, fără a altera șansele de dezvoltare și competitivitate ale acestora: „Exclud plafonări arbitrare, nefundamentate pe studii de impact economic sau de mediu”, a subliniat deputatul european. 

În context european, europarlamentarul român a mai precizat că susține, de asemenea, „reconsiderarea banilor alocați de UE programelor de cercetare în sensul concentrării cheltuirii acestora pe teme majore de interes pentru toate statele membre, teme precum combaterea cancerului, inovația tehnologică în domeniul combustibililor alternativi, precum hidrogenul, rețelelor inteligente de energie, filtre avansate de retenție CO2, bateriilor de alimentare și stocare, inteligenței artificiale, soluțiilor 5G, securității cibernetice etc”. 

Prin urmare, Mircea Hava transmite faptul că este „realist” și înțelege „contextul actual dificil”, în care Comisia Europeană susține o propunere de buget multianual echivalent cu 1,114% din VNB al UE 27, însă nu susține poziția Consiliului de diminuare a cheltuielilor pe anumite domenii de politici. Eurodeputatul încurajează, în schimb, continuarea negocierilor privitoare la CFM pornind de la poziția Parlamentului European, respectiv de la o alocare de 1,3 % din VNB al celor 27 de state membre”, precum și concentrarea „urgentă” pe identificarea de soluții pentru venituri suplimentare la buget.


Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vice-președinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Continue Reading

Mircea Hava

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE): România ar fi avantajată de excluderea cofinanțării proiectelor de coeziune din calculul deficitului public național

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) este de părere că propunerea Comitetului European al Regiunilor (CoR) de a exclude cofinanțarea proiectelor de coeziune din calculul deficitului bugetar al statelor membre ar avantaja România, prin stimularea scrierii de noi proiecte de coeziune, a investițiilor publice și introducerea unui mecanism de reglare a deficitului bugetar curent, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Comitetul European al Regiunilor a recomandat Comisiei Europene să excludă cheltuielile de co-finanțare a proiectelor de coeziune din calculul pentru stabilirea deficitului bugetar al statelor membre în contextul Pactului de Stabilitate și Creștere (PSC), pentru a asigura mobilizarea completă a investițiilor publice naționale, regionale și locale.

CoR, vocea cea mai puternică a orașelor și regiunilor la nivel european, a făcut această recomandare reiterată în ultimii cinci ani imediat după lansarea de către Comisia Europeană, săptămâna trecută, a unei consultări publice ample privind eficientizarea cadrului european de supraveghere economică într-un cadru bugetar excesiv de complex.

Recomandarea face parte din pachetul propus de instituție încă din 2015 cu privire la maximizarea beneficiilor flexibilității în cadrul PSC.

„Salut și sustin propunerea colegilor mei din Comitet care, în cea mai mare parte, sunt reprezentanți ai administrațiilor locale și regionale, de a contribui la atât de necesara reformă a Cadrului de guvernanță economică și a măsurilor fiscale incidente Pactului de Stabilitate și de Creștere. Este o măsură care impune flexibiltate în câteva din regulile foarte stricte ale pactului, dar care necesită un mare efort de negociere, greu de acceptat la nivel de Comisie și de către toate statele membre”, transmite eurodeputatul român, care atenționează că o propunere similară de exceptare a investițiilor publice verzi, viitoare componente ale Pactului Ecologic, a fost recent primită cu reticență de jumătate dintre statele membre ale U.E.

Potrivit eurodeputatului PNL, măsura privește inclusiv cofinanțarea investițiilor precum autostrăzile, căile ferate, proiectele de energie, de alimentare cu apă potabilă și canalizare, de deșeuri, de dezvoltare a companiilor sau de comercializare a rezultatelor proceselor de inovare și cercetare. Proiecte ce aduc bani din exploatare și nu doar cheltuieli.

Mircea Hava consideră că recomandarea CoR ar avantaja în practică România, prin „stimularea scrierii de noi proiecte de coeziune, care ar aduce bani din exploatare, nu doar cheltuieli, prin creșterea apetitului pentru investițiile publice, realizate de autorități publice naționale și locale, dar și prin crearea de locuri de muncă, realizarea de venituri noi pentru bugetele primăriilor, ale consiliilor județene sau ale statului, dar mai ales prin creșterea calității infrastructurii fizice din țară, atât de dorită de cetățeni și companiile naționale sau străine”. 

De asemenea, eurodeputatul consideră că aplicarea măsurii în cazul României ar funcționa ca „un bun mecanism de reglare a deficitului bugetar curent, estimat în creștere”.

Potrivit previziunilor economice de toamnă, publicate de Comisia Europeană în noiembrie 2019, există posibilitatea ca România să intre anul acesta în procedură de deficit excesiv și, totodată, în atenția instituțiilor UE prin acumularea unui deficit public de 4,4% din PIB. 

Ținând cont de toate aceste beneficii, Mircea Hava este încrezător că o astfel de măsura ar putea fi adoptată și pusă în practică: „Investițiile publice sunt, de multe ori, decisive în economiile naționale, regionale și locale și contribuția la PIB. Totodată, multe dintre acestea sunt fundamentul dezvoltării sectorului privat”, precizează eurodeputatul român. 


Mircea Hava se află la primul mandat ca membru al Parlamentului European, începând din luna iulie 2019, poziție care i-a permis ocuparea fotoliului de vice-președinte al Delegației pentru Relațiile cu Canada, precum și cel de membru în cadrul Comisiei pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, europarlamentarul român, membru al delegației PNL din grupul PPE, este membru supleant în Comisia pentru Bugete și Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile. 

Anterior poziției de eurodeputat, Mircea Hava a fost primarul Municipiului Alba Iulia, iar sub conducerea sa, administrația a absorbit 300 de milioane de euro bani europeni. Astfel, Alba Iulia s-a situat pe primul loc în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România. De asemenea, a coordonat proiectul Alba Iulia Smart City, susținând dezvoltarea infrastructurii inteligente, digitale și a serviciilor publice construite în jurul cetățeanului. În 2018, revista Forbes a apreciat activitatea lui Hava ca primar, situând Alba Iulia între primele 10 orașe ale României, și consacrându-l pe acesta drept unul dintre cei mai performanți edili din România.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending