Connect with us

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu apără fermierii români în plenul Parlamentului European și arată iresponsabilitatea anti-europenilor în gestionarea crizei din agricultură

Published

on

© European Union 2023- Source : EP

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD, S&D) a apărat fermierii români în plenul Parlamentului European și a arătat iresponsabilitatea anti-europenilor în gestionarea crizei din agricultură dat fiind faptul că actualul Comisar European pentru Agricultură este afiliat grupului eurosceptic din care fac parte și reprezentanții partidelor extremiste din România în legislativul european.

Fermierii din România se luptă pentru supraviețuire prin prisma faptului că actualul Comisar European pentru Agricultură, susținut de partidele eurosceptice din Europa, inclusiv de reprezentanții partidelor extremiste din România în Parlamentul European, este incapabil să ofere soluții adecvate la problemele cu care aceștia se confruntă. Sub coordonarea comisarului afiliat grupului eurosceptic, România a fost discriminată la alocarea fondurilor pentru sprijinirea fermierilor, speculanții profită de grânele ieftine și de fermierii afectați de război, prețurile la alimente au crescut exponențial, iar produsele agricole ucrainene nici măcar nu ajung unde trebuie. Asta fac anti-europenii când ajung în funcții cheie în Europa”, a menționat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

În încheierea intervenției sale, reprezentantul României în Parlamentul European a anunțat lansarea unei noi inițiative împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România cu scopul de a susține fermierii români și dezvoltarea mediului rural.

„Împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România, am venit cu soluții la actuala criză din agricultură și vom iniția o campanie pentru sprijinirea fermierilor români și a celor care trăiesc în mediul rural pentru că stânga europeană luptă pentru o Europă incluzivă”, a conchis europarlamentarul român, Victor Negrescu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Raportul eurodeputatului Victor Negrescu, cu elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru afaceri constituționale din Parlamentul European

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Raportul realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European. Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputați prezenți. Voturile împotrivă au venit din partea unui eurodeputat PPE și a unui eurodeputat anti-european, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul raportului, se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie. Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu. Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă și în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea țării noastre la zona de liberă circulație. Rezultatul obținut în Comisia pentru Afaceri Constituționale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spațiul Schengen și transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru țara noastră” a explicat chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu.

Paragrafele cheie din raportul aprobat:

“Art 21: […] Solicită Consiliului să prezinte o explicație din punct de vedere juridic pentru nerespectarea recomandării Comisiei și a Parlamentului și solicită aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.  

Art 24b: Consideră că, atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv, acolo unde este cazul, anulând votul.

Art 25: Solicită Comisiei să lanseze imediat o propunere de revizuire a Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare, cu scopul de a defini procedurile legislative speciale; subliniază că, acordul interinstituțional revizuit trebuie să acorde o atenție specială procedurilor în care Parlamentul se bucură de dreptul de inițiativă, justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și să promoveze respectarea deplină a drepturilor de participare (a instituțiilor) și principiilor echilibrului instituțional și cooperării loiale […]; 

Art 26: Subliniază necesitatea de a defini cerințe precise privind termenul pentru adoptarea sau refuzul unui act de către Consiliu, inclusiv termene, pentru a asigura respectarea principiului cooperării loiale și pentru a evita blocajele instituționale; regretă că, Consiliul a amânat cu 12 ani o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ciuda recomandărilor pozitive ale Comisiei privind îndeplinirea criteriilor;

Art 27: Insistă asupra apelului său repetat de a publica pozițiile statelor membre în momentul adoptării unui act de către Consiliu; insistă, de asemenea, ca, Consiliul să înregistreze în mod sistematic identitatea statelor membre atunci când își exprimă pozițiile în cadrul Consiliului; solicită ca justificările (voturilor) să se raporteze la dispozițiile tratatului, la drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor UE și ale statelor membre și la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii; solicită și subliniază că, atunci când un vot nu este justificat din punct de vedere juridic sau încalcă dispozițiile tratatului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată și trebuie aplicată o soluție imediată, inclusiv anularea votului […];  

Art 29: Reiterează solicitarea ca tratatele să fie modificate de urgență pentru a extinde aplicarea procedurii legislative ordinare […] la chestiuni legate de spațiul Schengen sau de MFF; constată, totodată, că unanimitatea și ratificările naționale ar trebui în general depășite”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, la Viena: Eurodeputatul român a prezentat autorităților austriece un document destinat cancelarului Nehammer cu demersurile și argumentele pentru aderarea României la Schengen

Published

on

În perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne din 4-5 decembrie 2023, chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu, a prezentat, la Viena, reprezentanților guvernului austriac, un document-sinteză destinat cancelarului federal al Austriei, Karl Nehammer, în cadrul căruia a arătat rolul important și constructiv pe care România îl are și îl poate juca în spațiul Schengen, consolidând protecția frontierelor externe și îmbunătățind funcționarea zonei de liberă circulație, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“România îndeplinește de peste 12 ani toate criteriile specifice spațiului Schengen. În ciuda acestui lucru, aderarea țării mele la zona de liberă circulație a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul țării mele spre spațiul Schengen a fost blocat, deși România era tehnic mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croația.Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu au nimic de-a face cu țara mea și afectează din păcate o relație de prietenie extraordinară care unește Austria de țara mea România de mulți ani”, a subliniat europarlamentarul român, care este recunoscut pentru demersurile sale continue întreprinse, în ultimii zece ani, în vederea aderării României la spațiul Schengen.

 

Reprezentantul țării noastre în Parlamentul European a menționat atât în documentul transmis, cât și în discuțiile avute cu reprezentanții Austriei la cel mai înalt nivel, că, deși nu a fost primită în Schengen, în cele unsprezece luni care s-au scurs din decembrie 2022, România a continuat să participe activ, cu resurse umane și tehnice, la operațiuni sub egida Agenției Frontex și nu numai.

“Prin eforturile susținute ale Guvernului României, țara noastră a realizat o serie de demersuri care demonstrează clar faptul că românii merită în Schengen. Gestionarea migrației, în cooperare cu statele vecine, este o prioritate constantă a României, acest lucru putând fi observat în teren, în cadrul vizitei voluntare de anul trecut. Ca urmare a acțiunilor sale, țara noastră are o scădere impresionantă în ceea ce privește numărul de preveniri a intrărilor ilegale. Nu în ultimul rând, România a continuat să gestioneze exemplar viețile milioanelor de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, a asigurat securitatea frontierelor externe ale Uniunii fără nicio sincopă sau eveniment major și prin acțiunile sale, asigură pentru toate statele membre un climat de siguranță și securitate”, a argumentat europarlamentarul Victor Negrescu.

Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri de lucru cu primarul general și guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar și cu diferiți reprezentanți și decidenți din guvernul federal și ministerul de interne austriac.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu a discutat cu președinta Parlamentului European, un susținător al aderării României la Schengen, despre opțiunile pe care le are țara noastră în cazul unui nou veto al Austriei

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu intensifică acțiunile pentru susținerea aderării României la spațiul de liberă circulație discutând cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, un susținător al aderării României la Schengen, despre perspectivele viitorului Consiliu Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc peste câteva săptămâni, și despre stadiul negocierilor purtate la nivel înalt, inclusiv la nivelul familiei politice de dreapta din care face parte cancelarul austriac.

”Am ținut să îi mulțumesc pentru eforturile depuse și totodată să discutăm despre opțiunile pe care le poate avea România în cazul exercitării unui nou veto de către guvernul de dreapta din Austria. Am solicitat suport, astfel încât Parlamentul European să sprijine România, în eventualitatea unui nou refuz, în realizarea unui demers legitim pentru apărarea valorilor europene prin care să ne cerem drepturile chiar și la Curtea de Justiție a UE”, a fost invitația lansată de Victor Negrescu într-un mesaj publicat pe Facebook. 

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se regăsește pe ordinea de zi provizorie a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ce are loc la 5 decembrie.

Citiți și: Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Momentan, deznodământul este unul ușor de anticipat, dacă ne raportăm la repetatele declarații ale cancelarului austriac prin care reconfirmă opoziția țării sale față de extinderea spațiului de liberă circulație.

Un alt semnal de îngrijorare vine din Olanda, unde extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

U.E.5 hours ago

Schengen: Germania va prelungi controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia și Elveția pentru a combate migrația ilegală

SUA6 hours ago

Casa Albă semnalează Congresului că SUA rămân fără bani pentru sprijinirea Ucrainei: Nu există un vas magic cu fonduri disponibile. Lipsa acțiunii riscă să ” îngenuncheze Ucraina pe câmpul de luptă”

ROMÂNIA6 hours ago

UE sprijină România cu 34 milioane de euro pentru remedierea pagubelor importante provocate de secetă și incendii de vegetație

SUA7 hours ago

Vicepreședinta SUA a discutat telefonic cu președintele israelian și cu liderul palestinian despre situația din Cisiordania și a subliniat angajamentul față de o soluție cu două state

U.E.9 hours ago

Premierul Ungariei pare hotărât să submineze deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Este limpede că recomandarea Comisiei Europene este nefondată

MAREA BRITANIE9 hours ago

David Cameron face prima sa vizită în SUA ca șef al diplomației britanice, pentru a „reafirma forța relației Marii Britanii cu cel mai apropiat aliat strategic al său”

NATO10 hours ago

Trebuie să fim pregătiți pentru ”vești proaste” din Ucraina, semnalează secretarul general al NATO: ”Trebuie să sprijinim Ucraina atât în momentele bune, cât și în cele rele”

CHINA10 hours ago

Franța îndeamnă Beijingul să-și regândească comportamentul asertiv în Marea Chinei de Sud, pentru că „lumea nu are nevoie de o nouă criză”

PARLAMENTUL EUROPEAN11 hours ago

Op-ed | Dolors Montserrat și Marian-Jean Marinescu: Cea mai bună pregătire pentru următoarea criză? Consolidarea industriei de sănătate

ROMÂNIA4 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

Trending