Europarlamentarul Andi Cristea: „Moldova a avut cinci premieri în 14 luni. A sosit vremea seriozității și a stabilității politice”

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul de cooperare UE-Republica Moldova, Andi Cristea nu consideră necesare alegerile anticipate și subliniază că stabilitatea este cel mai important lucru de care are nevoie o țară care, într-un interval de 14 luni, a fost condusă de cinci premieri. Politicianul social-democrat român arată, într-un interviu acordat Europa Liberă, că UE așteaptă trei lucruri de la noul guvern: „implementarea reformelor europene, pași rapizi și victorii de etapă, pentru restabilirea încrederii finanțatorilor internaționali”.

Foto: Parliament Magazine

Foto: Parliament Magazine

Europa Liberă: Domnule Cristea, probabil că atunci când ați preluat președinția Delegației UE-Moldova nu vă așteptați să aveți atâtea bătăi de cap. Iată, Moldova iar nu are guvern. Cum apreciați evoluțiile din ultima vreme din Republica Moldova?

Andi Cristea: „Relațiile dintre UE și Republica Moldova înregistrează o ciclicitate de momente mai bune și mai puțin bune. Momente când încrederea se află la un nivel scăzut. Nu trebuie să fim descumpăniți de acest lucru, pentru că trebuie să nu uităm care este obiectivul nostru comun: apropierea R. Moldova de UE. În rest, știți cum se spune: oamenii sunt sub vremuri. Încercăm, în funcție de evenimente să acționăm cu bună-voință și încredere pentru a menține pe mai departe Moldova pe drumul european.”

Europa Liberă: De ce ar fi dl Pavel Filip mai bun decât dl Vlad Plahotniuc, având în vedere că cei doi sunt apropiați.

Andi Cristea: „Eu m-aș feri să vorbesc despre persoane. Noi, în UE, vorbim despre principii, despre valori, și dacă este un mesaj pe care doresc să îl transmit acela este: „A sosit vremea seriozității și stabilității politice”. Atât răbdarea cetățenilor cât și a partenerilor străini a fost și este în continuare pusă la încercare. Nivelul de încredere este destul de scăzut și este foarte important să se dea un semnal clar de seriozitate din partea Chișinăului. Noi așteptăm mai puțină ceartă și mai multă acțiune, altfel strada nu se va calma. Noul guvern trebuie să asigure stabilitatea socială, politică și economică și va fi atent monitorizat pentru că noi dorim re-credibilizarea ideii de „drum european”. Din păcate, am asistat în ultimele luni la un fenomen de contagiune. Acele partide care au fluturat steagul UE, și care la nivel de discurs au asumat ideea apropierii de Europa, nu au avut performanțe, iar oamenii sunt dezamăgiți. Este importantă stabilitatea, ne dorim un proces de continuitate politică. Lucrurile sunt departe de cum ni le-am dori, practic, dl Pavel, dacă va fi votat, ceea ce eu sper, așadar dl Pavel va fi al șaselea premier în decurs de 14 luni. Acesta nu este nicidecum un semn de stabilitate. Lucrurile trebuie să se schimbe.”

Europa Liberă: Vom avea guvern în Moldova până la 29 ianuarie?

Andi Cristea: „Cred ca Republica Moldova va avea guvern, da. Cred că alegerile anticipate nu vor avea loc, și asta este o veste buna.”

INTERVIUL integral este disponibil AICI.

.

.

One Response to Europarlamentarul Andi Cristea: „Moldova a avut cinci premieri în 14 luni. A sosit vremea seriozității și a stabilității politice”

  1. Pingback: Republica Moldova: Mii de oameni forțează intrarea în clădirea Parlamentului după investitura Guvernului Filip | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.