Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D) cere Comisiei Europene măsuri pentru a proteja cumpărătorii de autoturisme

Eurodeputatul Răzvan Popa (PSD, S&D) solicită Comisiei Europene să ia măsuri pentru a combate fraudele de pe piaţa maşinilor uzate – aşa cum sunt comercializarea de maşini furate sau falsificarea kilometrajelor de la autoturismele revândute.

Potrivit unui comunicat remis Calea Europeană, printre soluţiile pe care europarlamentarul le vede aplicabile în acest sens se află şi o platformă de identificare complexă a autoturismelor, după modelul belgian, care să ofere consumatorilor informaţii gratuite despre istoricul acestora.

„Cluburile de automobile și instituțiile de aplicare a legii din întreaga Europa estimează pierderi de miliarde de euro la nivelul consumatorilor, atunci când aceştia achiziționează autoturisme uzate – incluzând cumpărarea de mașini furate sau cu kilometrajul falsificat. Există numeroase eforturi de combatere a acestor tipuri de fraudă, dar consumatorii sunt din ce în ce mai mult expuși riscurilor.

Există o mare problemă în Europa legată de mașinile furate. La fel și la înșelăciuni numărul crește alarmant. În momentul de față există prea puține platforme unde să poți verifica detalii despre o mașina ce urmează să fie achiziționată ”la mâna a doua”. Cele existente de cele mai multe ori solicită o plată sub forma unui abonament pentru a putea fi accesate.

Prin vânzarea automobilelor cu contorul de parcurs modificat, vânzătorii își asigură un preț mai ridicat la o mașină mai uzată. Situația provoacă pierderi între 1,4 miliarde și 2,8 miliarde de euro pe an” arată Răzvan Popa.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.