Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

EUROSFAT 2014: Răspunsurile Ramonei Mănescu la întrebările venite din public (I)

Published

on

Pe 7 aprilie, fostul europarlamentar si ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, a participat la “EUROSFAT”, forumul anual dedicat dezbaterilor pe teme europene, organizat de Europuls și Centrul de resurse pentru participare publică.ramona manescu eurosfat

Întâlnirea a adus împreună ONG-uri, politicieni, mediu de afaceri și cetățeni pentru a contura pozițiile dar şi așteptările pe care aceștia le au față de Uniunea Europeană. Secțiunea la Ramona Mănescu a fost invitată s-a numit “Regionalizare și fonduri structurale”, iar discuțiile s-au axat pe teme precum absorbția fondurilor europene, reforma administrativă, regionalizare, descentralizare și experiențele similare din Europa.

“La finalul întâlnirii a fost o dezbatere liberă și, ca în multe alte situații, nu a fost timp pentru a răspunde la toate întrebările venite din sală. Pentru că am promis atunci că voi reveni cu răspunsurile la toate întrebările culese, încep cu primele două și într-un viitor articol voi continua cu celelalte răspunsuri” argumentează politicianul român.

Prima întrebare :

Procesul de accesare a fondurilor europene a fost foarte greoi pentru România timp de aproximativ cinci ani. Credeți că regiunile viitoare sunt pregătite să acceseze cu succes fondurile europene sau va exista o perioadă de învățare de mai mulți ani?

În România există deja Agenția de Dezvoltare Regională de o bună bucată de vreme. Ea a fost înființată încă din 1998 prin Legea privind dezvoltarea regională. Ulterior, prin legea 315 din 2004 s-au creat regiunile de dezvoltare și cele 8 ADR-uri. De atunci, aceste agenții au trecut prin experiența administrării programelor Phare, SAPARD și ISPA, apoi, din 2007, a instrumentelor structurale și de coeziune.

Se creează astfel avantajul ca aceste structuri să nu pornească de la zero în momentul trecerii la o nouă formă de organizare a regiunilor de dezvoltare. Pot spune că deja s-a acumulat o experiență importantă și există know-how-ul necesar.

Întârzierile, blocajele și problemele apărute în gestionarea programelor de finanțare aferente perioadei 2007-2013 au fost generate, în cea mai mare parte, de către structurile administrației centrale implicate, de către ministere. Aici, procedurile de achiziții, lipsa de capacitate instituțională, lipsa de experiență la nivelul resurselor umane, birocrația foarte stufoasă, toate acestea au dus la situația de azi când trebuie salvat ce mai este de salvat, pe ultima sută de metri.

La nivelul regiunilor, a structurilor administrative, se va putea face un transfer de experiență. Cunoștințele acumulate în perioada ce tocmai s-a încheiat la 31 decembrie 2013 nu se pierd și vor avea aplicabilitate și în noile condiții.

Această experiență anterioară este esențială pentru că, în mod evident, nu ne mai putem permite o altă perioadă “de învățare” care să dureze ani la rând.

A doua întrebare :

Ați menționat că ați colaborat cu domnul Boștinaru în mandatul precedent. Cum vedeți viitoarea colaborare a europarlamentarilor PNL cu cei PSD, în condițiile destrămării USL?

Din experiența celor aproape șase ani în Parlamentul European, vă pot spune că europarlamentarii care reprezintă România la Bruxelles, pe proiecte care vizează România, întotdeauna colaborează. Există o informare și o consultare reciprocă precum și o coordonare în momentul votului.

În privința colaborării cu domnul Boștinaru, ea a început cu mult înainte existenței chiar și a ideii de USL. Încă din 2007 a existat această relație și vă pot da exemplul expoziție de fotografie dedicată Deltei Dunarii – “Delta Dunării: Patrimoniu european”, însoțită de prima conferință de profil la Parlamentul European, cu tema “Delta Dunării: natură și dezvoltare durabilă în Europa”, pe care le-am organizat împreună cu domnul Victor Boștinaru, cu implicarea ambelor grupuri politice (ALDE și PES).

Colaborarea europarlamentarilor români în Parlamentul European este foarte importantă atunci când vorbim de proiecte de interes pentru România. În astfel de cazuri fiecare dintre noi discută cu colegii din grupul său politic, informează și adună sprijin astfel încât, la momentul votului, să existe acea majoritate necesară, iar interesele României să fie respectate.

Sunt sigură că din acest punct de vedere lucrurile nu se vor schimba nici pe viitor, ci din contră, experiența acumulată va ajuta în strângerea sprijinului pentru proiectele care generează efecte pozitive în viața românilor, iar când sunt cazuri de situații defavorabile acestea să fie evitate sau compensate.

.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending