Connect with us

U.E.

Eurostat: Rata șomajului în UE a scăzut la 6,9% în lunie. România se situează printre țările membre cu un nivel redus al şomajului

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Rata șomajului în Uniunea Europeană în luna iulie s-a situat la 6,9%, în scădere față de luna iunie a aceluiași an, când a fost de 7,1%, și față de luna iulie 2020, când s-a ridicat la 7,6%, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

Biroul european de statistică estimează că 14,613 milioane de bărbați și femei din Uniunea Europeană erau în luna iulie în șomaj, în scădere cu 430,000 față de luna iunie.

În ceea ce privește zona euro, numărul șomerilor a scăzut cu 350,000 în luna iulie, ajungând la 12,334 milioane.

© Eurostat

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul celor fără loc de muncă s-a redus cu 1,521 milioane în Uniunea Europeană și cu 1,336 milioane în zona euro.

În iulie, 2,854 milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, din care 2,339 milioane în zona euro. Rata şomajului în rândul tinerilor era în iulie de 16,2% în UE şi de 16,5% în zona euro, în scădere de la 16,9% şi, respectiv, 17,2% luna precedentă.

În rândul femeilor, rata şomajului era de 7,3% în UE, faţă de 7,5% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 6,5%, de la 6,7%.

Printre statele membre cu cea mai scăzută rată a șomajului în luna iulie se numără: Cehia (2,8%), Țările de Jos (3,1%), Malta (3,3%) şi Polonia (3,4%).

Cu o rată a şomajului de 5,1% în iulie, în creştere uşoară faţă de 5% în luna precedentă, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.

La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Grecia (14,6%), Spania (14,3%) şi Italia (9,3%).

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

Published

on

© European Union, 2017

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și al Partidului Popular European, a calificat decizia de a construi gazoductul Nord Stream 2 drept ”cea mai mare greșeală” a cancelarului german demisionar, Angela Merkel.

”Din perspectiva intereselor Uniunii Europene, Nord Stream 2 este un proiect păgubos”, a declarat Tusk într-o conferintă de presă ce a avut loc duminică, potrivit Deutsche Welle, care citează publicația poloneză PAP.

Liderul principalei forțe de opoziție din Polonia a afirmat că Merkel a recunoscut lucrul acesta într-o discuție pe care cei doi au avut-o. El a completat că Angela Merkel a fost ”neputincioasă” în fața lobby-ului exercitat de mediul de afaceri german.

”Am făcut to ce am putut pentru ca Uniunea Europeană să fie mai puțin dependentă de gazul rusesc, inclusiv prin crearea unei Uniuni energetice”, a mai spus Tusk, amintind de opoziția sa din trecut față de acest proiect

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltică este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Construcţia lui s-a încheiat, însă vanele gazoductului rămân închise în aşteptarea avizelor de funcţionare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a opus vehement acestui proiect, pe care l-a calificat de mai multe ori drept ”o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului”, privând Ucraina de taxele de tranzit.

Polonia a fost printre cei mai vocali critici europeni, argumentând că Moscova va folosi conducta pentru a-și crește influența asupra țărilor din Europa Centrală și de Est.

Recent, premierul Mateusz Morawiecki și-a exprimat speranța că viitorul guvern al Germaniei își va schimba poziția cu privire la contestatul proiect Nord Stream 2 și a acuzat Rusia că îl folosește ca armă împotriva Ucrainei și a Republicii Moldova.

Acest gazoduct a devenit ”un instrument pentru a şantaja Ucraina şi Republica Moldova. El este de asemenea un instrument de manipulare a preţurilor la energie”, a adăugat premierul polonez.

Berlinul a anunțat la 16 noiembrie că suspendă procesul de autorizare a Nord Stream 2, deoarece consorțiul deținut de gigantul rus Gazprom ce are sediul în Elveția și care se află în spatele gazoductului trebuia să înființeze o filială în Germania pentru a obține o licență de operare.

Noua coaliție din Germania, formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Democraţii Liberi (FDP), nu menționează direct în acordul de guvernare, dezvăluit miercuri, Nord Stream 2, însă stipulează că ”legislaţia europeană în materie de energie se aplică şi proiectelor de politică energetică ale Germaniei”.

În luna mai, Administrația Biden a renunțat la ideea de a sancționa operatorul conductei, precum și pe directorul general german, președintele SUA afirmând atunci că Rusia va finaliza oricum acest proiect, indiferent de sancțiunile economice impuse. În plus, liderul de la Casa Albă a subliniat că nu dorește să tensioneze relațiile pe care le are cu Germania.

Pentru a veni în sprijinul Ucrainei, încercând să o linișteascăBerlinul și-a asumat printr-un acord încheiat cu SUA la 22 iulie ca va impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova va amenința securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

În plus, președintele american Joe Biden și cancelarul german Angela Merkel au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia,  prin care economiile emergente vor fi sprijinite în tranziția ecologică, iar încercările de utilizare a energiei ca instrument de coerciție să fie prevenite.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

Published

on

© European Commission Twitter

Conducerea Parlamentului European a adoptat o „foaie de parcurs” pentru o abordare incluzivă a chestiunilor legate de handicap, orientare sexuală și antirasism în cadrul administrației sale, potrivit comunicatului oficial. 

Biroul Parlamentului European, format din președinte, vicepreședinți și chestori, a convenit să intensifice eforturile pentru a realiza o administrație mai incluzivă. Pentru a atinge acest obiectiv până în 2024, Biroul a aprobat în unanimitate o foaie de parcurs pe doi ani cu obiective ambițioase privind handicapul, LGBTIQ+ și diversitatea rasială și etnică.

Parlamentul European a recunoscut, de asemenea, necesitatea de a dezvolta o abordare intersectorială pentru a pregăti calea către schimbări durabile în direcția unui loc de muncă complet incluziv și respectabil. 

„Sunt foarte mulțumit de faptul că am reușit să adoptăm în unanimitate o foaie de parcurs cuprinzătoare care urmărește egalitatea, menținând în același timp un dialog strâns și productiv cu grupurile de diversitate din cadrul Parlamentului pentru a asigura că aceste măsuri sunt atât legitime, cât și eficiente. Aceasta reprezintă o altă oportunitate de a ne consolida poziția de lider în materie de diversitate. De asemenea, este esențial ca administrația Parlamentului să fie cu adevărat reprezentativă și accesibilă tuturor. Acum, trebuie să lucrăm împreună pentru a pune în aplicare aceste măsuri în timp util și în mod eficient”, a transmis președintele grupului la nivel înalt al Parlamentului privind egalitate de gen și diversitatea, Dimitrios Papadimoulis. 

În ceea ce privește handicapul, accentul va fi pus pe accesibilitatea digitală și fizică, pe programele de acțiune pozitivă, pe sprijinul financiar și pe sensibilizarea publicului. În ceea ce privește chestiunile legate de LGBTIQ+, stimularea învățării și a dezvoltării tematice oferite personalului și managerilor rămâne o prioritate pe ordinea de zi, precum și garantarea unui sistem de sprijin adecvat pentru toate tipurile de familii într-o varietate de scenarii și situații.

Unul dintre obiectivele privind combaterea rasismului este promovarea diversității etnice în rândul personalului Parlamentului European. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să fie ascultată experiența membrilor interni din diverse medii etnice, iar nemulțumirile acestora trebuie evaluate. 

Potrivit comunicatului citat, un sondaj anonim și voluntar realizat în rândul personalului cu privire la diversitatea membrilor, la percepția acestora cu privire la caracterul incluziv al Parlamentului ca loc de muncă și la eficacitatea acțiunilor sale în materie de diversitate, va furniza date esențiale pentru continuarea progresului.

În context, Comisia Europeană a prezentat pe 3 martie, o Strategie ambițioasă privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030), pentru a asigura participarea lor deplină în societate, în condiții de egalitate cu celelalte persoane din UE și din afara acesteia, în conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care prevăd că egalitatea și nediscriminarea sunt pietrele de temelie ale politicilor UE. 

Continue Reading

U.E.

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

Published

on

© European Union, 2020

Consiliul a adoptat o recomandare privind abordările de învățare mixtă pentru a atinge obiectivul unui învățământ primar și secundar de înaltă calitate și favorabil incluziunii. Învățarea mixtă poate fi definită ca fiind adoptarea mai multor abordări ale procesului de învățare, combinând școala și alte medii fizice în afara acesteia, precum și instrumente de învățare digitale (inclusiv învățarea online) și nedigitale, potrivit unui comunicat

Circumstanțele pandemiei COVID-19 au forțat școlile să se adapteze și să găsească alternative la predarea obișnuită față în față. În timp ce comunitatea didactică a dat dovadă de abilități inovatoare remarcabile în adoptarea de noi abordări, au devenit, de asemenea, evidente o serie de provocări, cum ar fi conectivitatea insuficientă și infrastructura digitală.

În ultimul an și jumătate, școlarizarea la domiciliu și învățământul la distanță au devenit o nouă realitate pentru mulți elevi, profesori și părinți. Deși sperăm cu toții să putem depăși această pandemie cât mai repede posibil, ar trebui să ținem cont de unele dintre învățămintele acestei perioade atunci când privim viitorul educației. Încurajez să explorăm cu toții modul în care îmbinarea diferitelor medii de predare, precum și a instrumentelor de învățare, cum ar fi învățarea față în față și cea digitală, poate face ca educația noastră să fie mai bine pregătită pentru viitor”, a declarat Simona Kustec, ministrul sloven al educației, științei și sportului.

Recomandarea propune atât măsuri pe termen scurt, ca răspuns direct la criză, cât și acțiuni pe termen lung. Printre altele, se recomandă statelor membre să sprijine elevii pentru a remedia pierderea de învățare cauzată de închiderea parțială a școlilor și să stimuleze dezvoltarea abilităților și competențelor digitale ale acestora (și ale familiilor lor).

Recomandarea propune, de asemenea, ca statele membre să integreze abordările de învățare mixtă în formarea profesorilor și în programele de dezvoltare profesională continuă ale acestora, să investească în conectivitatea la internet de mare viteză pentru mediile de învățare la fața locului și la distanță și să utilizeze pe deplin fondurile și expertiza UE pentru reforme și investiții în infrastructură, instrumente și pedagogie.

Recomandarea intră în vigoare în ziua adoptării sale de către Consiliu. Comisia va sprijini punerea în aplicare a recomandării prin facilitarea învățării reciproce între statele membre, prin sprijinirea elaborării de resurse, cum ar fi materiale de orientare (de exemplu, furnizarea de orientări privind protecția datelor și siguranța online) și prin sprijinirea dezvoltării profesionale și a oportunităților de învățare pentru profesori, formatori și alt personal din domeniul educației.

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.8 mins ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN31 mins ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.52 mins ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ2 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Miniștrii sănătății din țările G7 se reunesc de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron

NATO19 hours ago

UE dorește să-și consolideze cooperarea cu NATO în contextul în care ”amenințările hibride devin din ce în ce mai intense”

NATO20 hours ago

Jens Stoltenberg promite că ”niciun aliat NATO nu este singur” în fața ofensivei hibride a regimului Lukașenko: Criza migrației afectează atât NATO, cât și UE

ROMÂNIA21 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA21 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

Team2Share

Trending