Connect with us

U.E.

Eurostat: România, printre statele membre cu șomaj scăzut. Rata șomajului în UE se află la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Rata șomajului a scăzut în luna mai în toată Uniunea Europeană, România înregistrând una dintre cele mai mici valori între statele membre, doar 3,9%, comparativ cu 6,3% media UE28, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, oficiul statistic al Uniunii. 

Datele publicate astăzi de Eurostat arată că, la nivelul UE28, rata șomajului a fost de 6,3% în mai 2019, în scădere de la 6,4% în aprilie 2019 și de la 6,9% în mai 2018.  Totodată, aceasta este cea mai scăzută rată înregistrată în UE28 de la începutul seriei lunare de șomaj a UE în ianuarie 2000.

În schimb, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro (EA19) a fost de 7,5% în mai 2019, în scădere de la 7,6% în aprilie 2019 și de la 8,3% în mai 2018. Aceasta este cea mai scăzută rată înregistrată în zona euro începând cu iulie 2008.

Eurostat estimează că 15,653 milioane de bărbați și femei din UE28, dintre care 12,348 milioane în zona euro, au fost șomeri în mai 2019. În comparație cu aprilie 2019, numărul șomerilor a scăzut cu 71 000 în UE28 și cu 103 000 în zona euro. În comparație cu luna mai 2018, șomajul a scăzut cu 1,277 milioane în  UE28 și cu 1,133 milioane în zona euro.

Rata șomajului în statele membre. 
Dintre statele membre, cele mai scăzute rate ale șomajului din mai 2019 au fost înregistrate în Cehia (2,2%), Germania (3,1%) și Țările de Jos (3,3%) și România (3,9%). La polul opus, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost observate în Grecia (18,1% în martie 2019), Spania (13,6%) și Italia (9,9%).

Comparativ cu un an în urmă, rata șomajului a scăzut în 23 de state membre, a rămas stabilă în Austria și a crescut în Danemarca (de la 5,0% la 5,1%), Luxemburg (de la 5,6% la 5,7%), Polonia (de la 3,7% la 3,8% ) și Suedia (de la 6,2% la 6,3%).

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Grecia (de la 20,2% la 18,1% între martie 2018 și martie 2019), Spania (de la 15,4% la 13,6%) și Cipru (de la 8,3% la 6,5%).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Marea Britanie lansează în circulație o nouă monedă cu ocazia Brexitului pentru a marca un ”nou capitol”

Published

on

© Sajid Javid / Twitter

Regatul Unit va marca ieșirea din Uniunea Europeană prin lansarea unei noi monede de 50 de pence, ea fiind inscripţionată cu mesajul ”Pace, prosperitate şi prietenie cu toate naţiunile” şi cu data Brexitului, 31 ianuarie 2020.

 

”Retragerea din Uniunea Europeană este un punct de cotitură în istoria noastră şi această monedă marchează începutul acestui nou capitol”, a scris pe Twitter ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Aproximativ 3 milioane de monede vor fi distribuite de bănci, oficii poștale și magazine, la nivel național începând de vineri, 31 ianuarie, iar alte 7 milioane vor intra în circulație la sfârșitul acestui an, informează comunicatul oficial.

Ministerul britanic de Finanţe stabilise iniţial ca noua monedă de 50 de pence să fie inscripţionată cu 29 martie 2019, data iniţială la care fusese prevăzut Brexitul înainte ca disputele dintre susţinătorii şi adversarii ieşirii din UE să conducă la amânarea acestuia.

Sajid Javid a  fost cel care a primit primul lot de monede Brexit și i-l va prezenta premierului săptămâna aceasta.

La 1 februarie 2020, după 47 de ani de apartenență la UE, Regatul Unit va deveni primul stat membru care va fi părăsit Uniunea Europeană.

Citiți și: Premierul Boris Johnson propune o campanie de strângere de fonduri pentru ca faimosul Big Ben să sune în noaptea Brexitului. Fiecare bătaie a clopotului va costa 50.000 de lire sterline

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, după vizita în diaspora: Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe și investiții

Published

on

© Eugen Tomac/Facebook

Criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă, este mesajul transmis pe Facebook, duminică seara, de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) după vizita în diaspora, unde s-a întâlnit cu românii din Roma.

„Majoritatea românilor cu vârsta de peste 40 de ani aflați la munca peste hotare își doresc să revină acasă. Cetățenii cu vârste cuprinse intre 30 și 40 de ani încă nu au o opțiune definită, aceasta și pentru că au copii in sistemul de învățământ italian. Tinerii de până in 30 de ani se integrează, își întemeiază o familie in Italia și cel mai probabil vor rămâne defintiv in această țară.Peste 50% din românii aflați in Europa își doresc sa revină acasa, nu sunt însă deciși când sa o facă și așteaptă schimbări reale, nu guvernări fragile cu agende înguste, fără viziune, așa cum a guvernat PSD timp de 8 ani”, transmite Eugen Tomac. 

În viziunea sa, eurodeputatul PPE consideră că „criza forței de muncă din România se poate rezolva prin programe guvernamentale îndrăznețe, prin proiecte de investiții mici și mari prin care statul să stimuleze reîntoarcerea acasă”. 

De asemenea, precizează Tomac, „trebuie să ne reformăm profund instituțiile prin inovare, dezvoltare și adaptare la nevoile reale ale pieței”. 

„Eu le-am promis că noi, cei din PMP, ne vom bate pentru a face cât mai transparentă și eficientă administrația din România, pentru că doar așa putem reclădi încrederea între stat și cetățenii români, indiferent de unde se află acum”, mai scrie eurodeputatul român. 

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: De Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni

Published

on

© Corina Crețu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a transmis un mesaj în onoarea victimelor Holocaustului, cu prilejul aniversării pe 27 ianuarie a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau.

„În ziua de 27 ianuarie 1945, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat și astfel lumea avea în fața ochilor întreaga oroare a ‘soluției finale’, tratamentul aplicat de naziști populației de origine evreiască din teritoriile ocupate de Germania hitleristă și din cele ale aliaților ei. Circa șase milioane de evrei au pierit în acei ani, din simpla vină de a fi aparținut unui anumit grup etnic. Tragedia evreilor este unică și sper că am învățat lecțiile istoriei, pentru a nu mai repeta niciodată acele orori”, scrie eurodeputatul român pe pagina sa de Facebook. 

 

Corina Crețu mai transmite că „de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului, să ne aducem aminte că, orice ar fi, trebuie să rămânem oameni”. 

„Să ne aducem aminte de toți cei care au pierit în lagăre de muncă sau de exterminare: evrei, români, polonezi, romi, italieni, etc.
Dumnezeu să îi odihnească!”, a adăugat aceasta.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending