Găsirea unui loc de muncă – principala problemă a tinerilor absolvenți

Centrul de Informare Europe Direct (CIED) Bucureşti, găzduit de Institutul European din România (IER), a organizat marți, 10 decembrie, dezbaterea “Găsirea unui loc de muncă – principala problemă a tinerilor absolvenți de învățământ superior”.

Dezbaterea face parte din seria de activităţi ce sunt organizate de CIED Bucureşti în perioada octombrie 2013 – ianuarie 2014 în cadrul proiectului Votează pentru Europa! Votează pentru tine!”, finanţat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Proiectul are ca scop implicarea cetăţenilor în viaţa politică europeană şi conştientizarea importanţei participării la vot în cadrul scrutinului pentru alegerile europarlamentare din luna mai, 2014.

DSC_1448În cadrul evenimentului au sustinut intervenţii  Alistrița Smarandache, inspector superior, Direcția Managementul Pieței Muncii, Formare Profesională, Informatică şi Control Măsuri Active în cadrul  ANOFM, Radu Godeanu , Vicepreședinte, Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR), Ramona Maria Pavel, manager de proiect (Asociația COLFASA),  Adina Vințan, Vicepreședinte Relații Externe, Liga studenților români din Străinătate (LSRS) și  Balazs Barabas, jurnalist și prezentator Digi24, în calitate de moderator al discuţiilor.

În deschiderea evenimentului, Balazs Barabas  a subliniat importanţa şi actualitatea temei, în contextul șomajului ridicat din întreaga Uniune Europeană, nu doar în statele est-europene. El a argumentat folosind drept exemplu Suedia, o țară care deși are o securitate socială și o protecție a forței de muncă ridicate, nu este ferită de probleme precum lipsa spiritului antreprenorial din partea tinerilor.

Alistrița Smarandache (ANOFM) a prezentat statisticile privind numărul tinerilor absolvenți înregistrați în evidențele ANOFM: din peste 80.200 de tineri, doar 6.593 sunt absolvenți cu studii superioare cu licenta, iar 155 sunt absolventi de studii superioare fără licență.

Ea a amintit că tinerii pot beneficia de ajutor de șomaj, consiliere, formare și orientare în găsirea unui loc de muncă.

Totdată, a amintit reprezentantul ANOFM, sunt organizate anual burse ale locurilor de muncă pentru tinerii absolvenți la care ”au participat aproximativ 33.265 de persoane (23.312 absolventi), dintre care 3.252 si-au gasit apoi un job”.

 În ciuda faptului că statul oferă stimulente angajatorilor precum scutiri de taxe și impozite dacă angajează tineri absolvenți, cu condiția de a-i ține în firma lor minim trei ani de zile, majoritatea angajatorilor caută persoane cu experiență, iar locurile de muncă pentru tineri sunt puține.

La rândul lor, tinerii nu sunt interesați de locurile de muncă vacante datorită nivelului salarial scăzut, a adăugat Alistrița Smarandache.

Ramona Maria Pavel (COLFASA) a prezentat proiectele pe care ONG-ul din care face parte le-a derulat cu scopul integrării pe piața forței de muncă a unor persoane vulnerabile sau care se confruntă cu discriminarea. Printre acestea, Ramona Pavel a enumerat “Erasmus pentru tineri antreprenori, un program menit schimburilor trasnfrontaliere, ”Femeia Contează”, care a promovat incluziunea socială și egalitatea de șanse pe piața muncii pentru femei. În urma acestui program a fost creat primul centru Anti-mobbing din România. Ramona Pavel a definit mobbing-ul ca fiind “hărțuirea sistematică la locul de muncă pentru a elimina o persoană din organizație” și trebuie să dureze pentru o perioadă de 6 luni.

În opinia sa, este necesară o mai bună corelare între sistemul de învățământ și cerințele pieței muncii, întrucât problema șomajului este una ce va avea efecte pe termen lung. Ramona Pavel a amintit și atenția din partea Uniunii Europene care a stabilit drept prioritară combaterea șomajului.

Radu Godeanu  (UGIR) a argumentat că principalul motiv pentru care tinerii nu își găsesc un loc de muncă este lipsa lor de pregătire și a criticat proiectele cu fonduri europene ”de sute de milioane de euro” care nu au avut efecte concrete pe termen lung. El a susținut că angajatorul nu mai are bani să investească în resursele sale umane și caută ”calificare și competență” în condițiile în care taxele cerute de stat sunt tot mai mari.

Godeanu i-a încurajat pe tinerii care nu își găsesc un job în România să se îndrepte către alte țări din Europa și a susținut că ”tinerii trebuie să depună eforturi și să știe ce vrea”.

Godeanu a adăugat că recurgerea la ajutorul de șomaj trebuie să fie o ultimă soluție întrucât aceasta “nu ofera locuri de munca”și funcționează ”doar ca un avizier, o bază de date și nimic mai mult”.

Adina Vințan, vicepresedinte pentru relatii externe în cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS), a vorbit din perspectiva tânărului care s-a confruntat cu problema găsirii unui loc de muncă. Ea a susținut că voluntariatul și stagiile de practică sunt utile pentru că “te ajuta sa te prezinți cu o anumită experiență în fața angajatorului și să vezi ce-ți place și la ce ești bun”. Adina Vințan a îndemnat tinerii să acceseze pagina LSRS (www.lsrs.ro), unde vor găsi proiecte care oferă locuri de muncă, posibilitatea de a face un stagiu de practică sau de a participa la workshopuri.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.