U.E.
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
Published
1 week agoon
Roxana Mînzatu, propunerea premierului Marcel Ciolacu pentru poziția de comisar european din partea României, a declarat luni pentru CaleaEuropeană.ro că va pune la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste douăzeci de ani în afaceri europene în care a lucrat pentru drumul european al României.
“Sunt onorată de încrederea cu care mă mandatează premierul Marcel Ciolacu prin nominalizarea pentru funcția de Comisar european din partea României. Este un privilegiu și o responsabilitate să îmi pot reprezenta țara într-o structură decizională atât de importantă a Uniunii Europene, Comisia fiind motorul integrării europene”, a spus Mînzatu.
Aleasă europarlamentar din partea PSD la alegerile europene din 9 iunie, Roxana Mînzatu a subliniat că pune “la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste douăzeci de ani în afaceri europene, cu focus pe politica de coeziune și pe fondurile europene aferente”.
“Politica de coeziune, managementul fondurilor europene, mi-au oferit o și perspectivă de ansamblu asupra modului în care politicile europene sunt prezente în fiecare industrie, în fiecare serviciu public, în fiecare comunitate și în viața fiecărui cetățean. Am lucrat, timp de două decenii, pentru drumul european al României atât în mediul privat cât și în administrația publică locală și națională. Sunt pregătită, atât politic cât și tehnic, să reprezint România cu profesionalism, să contribui la un mandat foarte bun pentru toți europenii și pentru toți românii în viitoarea Comisie“, a adăugat ea.
În același timp, Roxana Mînzatu a precizat că drumul către investirea în această funcție abia acum începe. “Va urma anunțarea oficială a candidaților desemnați și a portofoliilor aferente, de către doamna președintă Ursula von der Leyen, urmată de audieri în comisiile Parlamentului European, pe care le voi aborda cu seriozitate și cu profesionalism”, a conchis Mînzatu.
Premierul a precizat că Roxana Mînzatu a avut duminică un interviu de peste o oră cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discuție în urma căreia șefa executivului european a fost mulțumită.
”Am discuții cu președinta Comisiei Europene despre portofoliul României. Va fi un portofoliu relevant, urmează să îl anunțe președinta Comisiei Europene. Nu numește un comisar până nu are un interviu cu respectiva persoană. Acest interviu a avut loc duminică între Roxana Mînzatu și președinta Comisiei. Dna președinte nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa Roxanei Mînzatu. Are un CV profesional impresionant, chiar dacă nu are un CV politic”, a spus premierul Ciolacu.
Cine este Roxana Mînzatu?
Roxana Mînzatu este europarlamentar român ales la alegerile din iunie 2024 pe listele Partidului Social Democrat.
Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.
A fost deputat PSD între 2016 și 2020 iar în 2019 a fost ministra a fondurilor europene.
În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabilă cu reforma sistemului achizițiilor publice iar din septembrie 2015 a condus Agenția Națională pentru Achiziții Publice, până în ianuarie 2016.
În 2009 a fost subprefect al județului Brașov iar între 2004 – 2008 și 2011 – 20212 a fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov.
Roxana Mînzatu deține o experiența profesională, publică și privată, de 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România, carieră începută ca și euroconsilier (consilier de integrare) în Ministerul Integrării Europene, în martie 2004.
Printre domeniile prioritare susținute se numără antreprenoriatului și sprijinirea start-up-urilor și a IMM-urilor, inclusiv prin implicarea în designul unor scheme de finanțare precum Start Up Nation, promovarea femeilor, atât în viața publică cât și în antreprenoriat, abordarea integrată a finanțării publice în sectorul apei și canalizării, industria apei ca proiect de țară.
Este membru al Partidului Social Democrat din anul 2000.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
U.E.
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Published
6 hours agoon
September 10, 2024By
Teodora IonComisia Europeană a militat marți pentru măsuri ”proporționale” care trebuie să rămână ”excepționale” după ce Germania a anunțat că înăsprește politicile sale cu privire la migrație prin instituirea de controale la toate frontierele sale, informează France Presse, citat de Agerpres.
Reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene este o ”posibilitate”, dar acestea trebuie să fie ”necesare şi proporţionale”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Comisiei la Bruxelles. ”Astfel de măsuri trebuie să rămână strict excepţionale”, a insistat ea.
Comisia nu doreşte să ”speculeze” cu privire la fondul dispoziţiilor şi va ”evalua situaţia”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată, insistând asupra ”principiului proporţionalităţii” şi ”măsurilor alternative” posibile, cum ar fi ”patrule comune” între statele europene.
Germania a notificat Comisia Europeană că, începând cu 16 septembrie, va introduce temporar controale la toate frontierele terestre pentru a reduce imigrația clandestină și a spori securitatea internă, potrivit unui anunț făcut luni de guvernul german.
Noile controale, care vor fi în vigoare pentru o perioadă de 6 luni, vor fi aplicate la granițele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, adăugându-se celor deja existente la frontierele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția, conform unui comunicat al Ministerului de Interne german.
Dezbaterea mai veche privind imigrația și sistemul de azil din Germania s-a intensificat în ultimele săptămâni după un atac mortal cu cuțitul în orașul Solingen din vestul Germaniei la începutul acestei luni.
Presupusul atacator, un cetățean sirian, scăpase de deportarea din Germania în Bulgaria, unde intrase prima dată în UE.
Guvernul de coaliție al Germaniei s-a consultat cu principalele partide conservatoare de opoziție, CDU și CSU, cu privire la modalitățile de reducere a migrației, temă speculată cu succes de partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a reușit săptămâna trecută să câștige pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial alegerile regionale în landul Turingia și să se claseze pe locul al doilea într-un alt land, Saxonia.
Potrivit Deutsche Welle, social-democrații ministrului german de Interne, Nancy Faeser, se vor afla peste două săptămâni în fața unor alte alegeri regionale, de data aceasta în Brandenburg, unde partidul cancelarului german Olaf Scholz guvernează în coaliție cu verzii și creștin-democrații.
U.E.
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Published
8 hours agoon
September 10, 2024Asociația Comercianților din Austria (Handelsverband) a depus la finalul lunii trecute o plângere oficială la Autoritatea Federală pentru Concurență (BWB) împotriva platformei de comerț online Temu, informează un comunicat al organizației.
Plângerea acuză Temu de practici comerciale necinstite, încălcând legislația austriacă privind concurența loială (UWG).
Printre principalele acuzații se numără inducerea în eroare a consumatorilor prin prezentarea falsă a unor oferte limitate în timp, utilizarea unor prețuri de referință umflate pentru a sugera reduceri mai mari decât cele reale și crearea unei false insuficiențe a stocurilor pentru a stimula achizițiile rapide.
Potrivit sursei citate, în Austria sosesc fiecare zi 30.000 de pachete de pe platformele online asiatice care nu respectă regulile aplicabile cu privire la expediere, livrare, reclame și promovare în raport cu clienții.
Temu este acuzată că afișează reduceri care reprezintă practici înșelătoare. Platforma promovează așa-zise oferte de tipul “Ultima zi” sau “Reducere specială”, însoțite de un contor care sugerează că timpul este pe cale să expire și că oferta este unică. Însă, potrivit plângerii, aceste produse sunt promovate la câteva zile distanță, uneori chiar la prețuri mai mici.
Handelsverband susține că aceste practici nu doar că afectează consumatorii austrieci, ci și distorsionează concurența, punând în pericol afacerile locale.
“Reprezentăm companii locale care asigură sute de mii de locuri de muncă în țara noastră și finanțează statul bunăstării pentru toată lumea cu plățile lor de impozite. Acestea sunt expuse riscului din cauza concurenței neloiale. De asemenea, trebuie să luăm acțiuni în justiție, folosind toate mijloacele posibile pentru a preveni daunele aduse companiilor și, ulterior, omenilor din țara noastră”, transmite Handelsverband.
Organizația solicită intervenția urgentă a autorităților pentru a asigura respectarea regulilor și protejarea pieței interne.
Prin poziția luată de comercianții austrieci, Austria se alătură țărilor UE în a lua atitudine față de platformele asiatice Shein și Temu, în timp ce Comisia Europeană a solicitat platformelor Temu și Shein să furnizeze informații privind respectarea Actului privind serviciile digitale (DSA). Încălcarea prevederilor DSA poate duce la amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a unei companii.
În ultimele luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Ulterior, Polonia a amenințat de la nivel guvernamental platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.
COMISIA EUROPEANA
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
Published
9 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a lansat marți, 10 septembrie, un apel pentru înființarea unor fabrici de inteligență artificială (IA) cu scopul de a consolida rolul de lider al Europei în domeniul IA de încredere. Fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță (HPC) de clasă mondială ale UE și vor fi puse la dispoziția unei game largi de utilizatori europeni, cum ar fi start-up-urile, industria și cercetătorii.
„Europa este deja un pionier în ceea ce privește legislația UE privind IA, asigurând că inteligența artificială este mai sigură și mai de încredere. La începutul anului, ne-am respectat promisiunea de a facilita accesul la supercalculatoarele noastre start-up-urilor europene din domeniul IA. Astăzi, Europa trebuie să devină și un lider global în inovația din domeniul IA. Fabricile de IA vor contribui la consolidarea poziției noastre în fruntea acestei tehnologii transformatoare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Fabricile de IA vor reuni elementele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea vor sprijini dezvoltatorii de IA în formarea modelelor lor mari de IA generativă, folosind supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la date, servicii informatice și servicii de stocare. Fabricile vor fi conectate în toată Europa, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Laura Codruţa Kövesi, la Chișinău: Odată cu aderarea la UE, justiția din R. Moldova va avea o șansă. Nu există nicio țară “curată de corupţie”