COMISIA EUROPEANA
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Published
1 week agoon
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că luni va trimite propunerea pentru funcţia de comisar european din partea României în persoana Roxanei Mînzatu, europarlamentar PSD și fost ministru al fondurilor europene în 2019.
Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD dacă a trimis propunerea de comisar european la Bruxelles, Ciolacu a spus: “Am vorbit cu şefa Comisiei Europene. După şedinţa de partid o să merg la Guvern şi o să trimit propunerea”.
Într-o conferință de presă ulterioară ședinței conducerii formațiunii social-democrate, premierul a precizat că Roxana Mînzatu a avut duminică un interviu de peste o oră cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, discuție în urma căreia șefa executivului european a fost mulțumită.
”Am discuții cu președinta Comisiei Europene despre portofoliul României. Va fi un portofoliu relevant, urmează să îl anunțe președinta Comisiei Europene. Nu numește un comisar până nu are un interviu cu respectiva persoană. Acest interviu a avut loc duminică între Roxana Mînzatu și președinta Comisiei. Dna președinte nu a avut decât cuvinte de laudă la adresa Roxanei Mînzatu. Are un CV profesional impresionant, chiar dacă nu are un CV politic”, a spus premierul Ciolacu.
Opțiunea inițială a premierului Marcel Ciolacu a fost vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu, susținut și de social-democrații germani și europeni, însă acesta nu a mai fost propus oficial în contextul solicitărilor de la Bruxelles pentru un echilibru de gen la nivelul Comisiei Europene.
De la aderarea la UE, în 2007, România a avut patru comisari europeni: Leonard Orban (2007-2010), Dacian Cioloș (2010-2014), Corina Crețu (2014-2019) și Adina Vălean (2019-2024).
Cine este Roxana Mînzatu?
Roxana Mînzatu este europarlamentar român ales la alegerile din iunie 2024 pe listele Partidului Social Democrat.
Din ianuarie 2022 și până în iulie 2024 a fost secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.
A fost deputat PSD între 2016 și 2020 iar în 2019 a fost ministra a fondurilor europene.
În 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, responsabilă cu reforma sistemului achizițiilor publice iar din septembrie 2015 a condus Agenția Națională pentru Achiziții Publice, până în ianuarie 2016.
În 2009 a fost subprefect al județului Brașov iar între 2004 – 2008 și 2011 – 20212 a fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov.
Roxana Mînzatu deține o experiența profesională, publică și privată, de 20 de ani în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România, carieră începută ca și euroconsilier (consilier de integrare) în Ministerul Integrării Europene, în martie 2004.
Printre domeniile prioritare susținute se numără antreprenoriatului și sprijinirea start-up-urilor și a IMM-urilor, inclusiv prin implicarea în designul unor scheme de finanțare precum Start Up Nation, promovarea femeilor, atât în viața publică cât și în antreprenoriat, abordarea integrată a finanțării publice în sectorul apei și canalizării, industria apei ca proiect de țară.
Este membru al Partidului Social Democrat din anul 2000.
Cum arată șantierul în lucru numit “Comisia vdL 2.0” din perspectivă politică și a parității de gen? 13 comisari PPE, 5 Renew Europe, 4 S&D/ nouă comisari femei din 27
Nominalizarea din partea României, dar și cea din partea Italiei, lasă Belgia în postura de ultima țară care nu și-a nominalizat un comisar, un stat membru frământat de o criză politică și unde bătălia pentru un mandat în Comisia Europeană s-ar putea da între actualul comisar Didier Reynders, fostul prim-ministru și ministru de externe Sophie Wilmes ministrul de externe Hadja Lahbib și ministrul sănătății Frank Vandenbroucke.
Radiografia nominalizărilor pentru următoarea Comisie arată că din cele 26 de propuneri, șase state îi propun pe actualii ocupanți ai poziției de comisar din executivul european.
Slovacia, Olanda, Croația, Letonia, Ungaria și Franța sunt țările care au optat să-i propună pe actualii comisari – Maros Sefcovic, Wopke Hoekstra, Dubravka Suica, Valdis Dombrovskis, Oliver Varhelyi și Thierry Breton – pentru un nou mandat.
Statele care și-au mai nominalizat candidați pentru poziția de membru al Comisiei Europene sunt: Austria (Magnus Brunner), Bulgaria (Ekaterina Zaharieva și Julian Popov), Cehia (Josef Sikela), Cipru (Costas Kadis), Danemarca (Dan Jorgensen), Grecia (Apostolos Tzitzikostas), Finlanda (Henna Virkkunen), Irlanda (Michael McGrath), Italia (Raffaelle Fito), Lituania (Andrius Kubilius), Luxemburg (Christophe Hansen), Malta (Glenn Micallef), Polonia (Piotr Serafin), Portugalia (Maria Luis Albuquerque), România (Roxana Mînzatu), Slovenia (Tomaz Vesel), Spania (Teresa Ribera) și Suedia (Jessika Roswall).
De asemenea, doar nouă dintre propuneri sunt femei, dintre care două sunt Ursula von der Leyen (Germania) și Kaja Kallas (Estonia), aceasta din urmă fiind nominalizată pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate. Spre comparație, prima Comisie condusă de von der Leyen, 2019-2024, are în componența sa 14 bărbați și 13 femei.
În afară de Germania și Estonia, unde numirile lui von der Leyen și Kallas au fost determinate de acordul din cadrul Consiliului European, țările care au mai propus femei în viitoarea Comisie Europeană sunt Bulgaria, Croația, Finlanda, Portugalia, România, Spania, Suedia.
Din perspectivă politică, social-democrații europeni și-au manifestat frustrarea, deoarece Partidul Popular European, câștigător al alegerilor europene din luna iunie, este pe cale să obțină 13 poziții de comisar european, inclusiv postul de președinte prin Ursula von der Leyen (Germania).
Țările (13) care propun candidați PPE sunt: Austria, Bulgaria (care propune și un candidat Renew Europe), Croația, Finlanda, Germania (prin von der Leyen) Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia.
Statele UE (4) care propun candidați PES sunt: Danemarca, România, Slovacia, Spania.
Statele membre (5) care au avansat propuneri din partea grupului liberal Renew Europe sunt: Bulgaria, Estonia (prin Kallas), Franța, Irlanda și Slovenia.
Candidatul din partea Ciprului, Cehiei și Maltei nu au afiliere politică menționată în prezent, în vreme ce candidatul Italiei vine din partea Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, iar comisarul din partea Ungariei este arondat politic grupului de extremă-dreapta Patrioți pentru Europa al premierului maghiar Viktor Orban.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
COMISIA EUROPEANA
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
Published
9 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a lansat marți, 10 septembrie, un apel pentru înființarea unor fabrici de inteligență artificială (IA) cu scopul de a consolida rolul de lider al Europei în domeniul IA de încredere. Fabricile de IA vor fi create în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță (HPC) de clasă mondială ale UE și vor fi puse la dispoziția unei game largi de utilizatori europeni, cum ar fi start-up-urile, industria și cercetătorii.
„Europa este deja un pionier în ceea ce privește legislația UE privind IA, asigurând că inteligența artificială este mai sigură și mai de încredere. La începutul anului, ne-am respectat promisiunea de a facilita accesul la supercalculatoarele noastre start-up-urilor europene din domeniul IA. Astăzi, Europa trebuie să devină și un lider global în inovația din domeniul IA. Fabricile de IA vor contribui la consolidarea poziției noastre în fruntea acestei tehnologii transformatoare”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Fabricile de IA vor reuni elementele esențiale pentru succesul IA: puterea de calcul, datele și talentul. Acestea vor sprijini dezvoltatorii de IA în formarea modelelor lor mari de IA generativă, folosind supercalculatoarele EuroHPC și oferind acces la date, servicii informatice și servicii de stocare. Fabricile vor fi conectate în toată Europa, oferind un cadru european unic de colaborare în domeniul IA.
COMISIA EUROPEANA
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
Published
10 hours agoon
September 10, 2024Comisia Europeană a solicitat amânarea cu o săptămână a prezentării structurii și portofoliilor viitorului executiv european la nivelul Conferinței Președinților din Parlamentul European, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt al Parlamentului European, Delphine Colard.
“La solicitarea Comisiei Europene, prezentarea de către președintele von der leyen a structurii și portofoliilor CE către liderii PE va avea loc pe 17 septembrie, la ora 9:00 CEST (n.r. – ora 10, ora României), la Strasbourg“, a transmis Colard, pe rețeaua de socializare X.
Purtătoarea de cuvânt a PE a subliniat că Parlamentul este pregătit să deschidă procesul audierilor de confirmare a candidaților nominalizați pentru portofoliile de comisari europeni.
At the request of the @EU_Commission, the presentation by President @vonderleyen of EC structure and portfolios to EP leaders will take place on 17th of September at 9 am CEST in Strasbourg.
Parliament stands ready to open the confirmation hearings process.
🧵1/2
— Delphine Colard (@DelphineColard) September 10, 2024
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urma să prezinte miercuri, 11 septembrie, Parlamentului European repartizarea portofoliilor în viitorul executiv european.
Amânarea intervine deoarece Parlamentul Sloveniei trebuie să își prezinte opinia privind candidatul propus de Slovenia pentru funcția de comisar european, iar Guvernul Sloveniei a informat Comisia Europeană ca va avea opinia Parlamentului Sloveniei la finalul acestei săptămâni.
Slovenia a nominalizat-o pe Marta Kos ca următorul său comisar european după ce candidatul anterior și-a retras candidatura în contextul în care Ursula von der Leyen își dorește mai multe femei în Colegiul Comisiei Europene.
În prezent, din totalul de 26 de candidați, 10 sunt femei, iar Marta Kos va fi cea de-a 11. Între acestea se numără și propunerea din partea României, Roxana Mînzatu, fost ministru al fondurilor europene.
Fiecare dintre cele 27 de țări membre nominalizează un comisar, cu excepția Germaniei, deoarece von der Leyen însăși este comisarul lor și a fost aprobată de Parlamentul European în iulie, și a Estoniei, unde Kaja Kallas a fost numită de șefii de stat și de guvern drept următorul Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, care, conform tratatelor, deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene.
Citiți și Cum ar putea arăta viitoarea Comisie Europeană și cine sunt comisarii nominalizați de statele membre
Odată ce preşedinta Comisiei îşi va face publică lista de comisari, aceştia vor fi examinaţi de comisiile Parlamentului European în audieri menite să le testeze cunoştinţele şi priorităţile în viitoarea legislatură, urmând de asemenea să le studieze CV-urile şi să le evalueze meritele care-i recomandă pentru postul de comisar european, inclusiv angajamentul lor faţă de politicile şi abordările Bruxellesului, precum şi eventualele incompatibilităţi. Au existat în trecut cazuri în care în urma acestor audieri cei propuşi pentru posturi de comisar european au fost înlocuiţi.
După încheierea procesului de audiere, Parlamentul European se va pronunţa prin vot pentru a aproba Comisia Europeană în ansamblu. Aceasta ar urma să-şi intre în atribuţii în jurul datei de 1 decembrie.
COMISIA EUROPEANA
UE furnizează un milion de manuale elevilor ucraineni pentru noul an școlar
Published
11 hours agoon
September 10, 2024Un prim lot de un milion de manuale de informatică și arte imprimate de UE pentru elevii ucraineni a plecat luni înspre autoritățile ucrainene, a anunțat Comisia Europeană.
Aceste cărți nou tipărite, în limba ucraineană, vor ridica la 1,5 milioane numărul total de manuale livrate Ucrainei de la începutul războiului. În timp ce elevii și profesorii din întreaga UE încep un nou an școlar, Comisia depune eforturi pentru a se asigura că elevii ucraineni își pot continua educația, în ciuda atacurilor nediscriminatorii cu drone și rachete ale agresorului rus.
Această acțiune specifică de sprijinire a educației în Ucraina merge mână în mână cu sprijinirea și integrarea copiilor ucraineni refugiați în școlile din UE.
Livrarea acestor manuale este rezultatul cooperării dintre mai multe state membre ale UE. Fișierele care urmau să fie tipărite au fost finalizate în Țările de Jos, hârtia pentru cărți a fost livrată din Germania în Polonia, unde produsul final a fost tipărit și expediat peste graniță în Ucraina, în cooperare cu autoritățile ucrainene.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Laura Codruţa Kövesi, la Chișinău: Odată cu aderarea la UE, justiția din R. Moldova va avea o șansă. Nu există nicio țară “curată de corupţie”