Filipine acuză Uniunea Europeană de ingerință în afacerile interne ale statului

Statul Filipine critică Parlamentul European pentru interferențe în afacerile lor interne după rezoluția cu caracter consultativ în care este cerută oprirea “execuțiilor extrajudiciare”, dar și a planurile de a reduce numărul pedepselor cu moartea.

De la preluarea mandatului în 2016 de către președintele Rodrigo Duterte, poliția filipineză a ucise aproximativ 12.000 de persoane. 

Parlamentarii europeni, au condamnat într-o rezoluție votată pe 19 aprilie, autoritățile filipineză de încercare a “justificării cu dovezi falsificate a crimelor”, iar poziția Manilei este aceea de amestecare în politica internă dar și faptul că se bazează pe informații greșite.

“Începând cu 1 iulie 2016, circa 12 000 de persoane, inclusiv femei și copii din Filipine ar fi fost ucise în cadrul unei campanii continue împotriva drogurilor, proclamată la nivel internațional sub numele de „războiul împotriva drogurilor” al președintelui Duterte”, se arată în textul rezoluției.

Mai mult, Parlamentul European precizează că “apărătorii drepturilor omului se confruntă, potrivit relatărilor, cu un mediu tot mai ostil în Filipine” iar “președintele Duterte a făcut declarații prin care a încurajat atacurile poliției împotriva grupurilor de apărare și a susținătorilor drepturilor omului”.

Parlamentul European motivează această decizie prin invocarea statutului statului Filipine de”beneficiar al sistemului generalizat de preferințe tarifare plus (SGP +) al Uniunii Europene”, dar și prin prisma”acordului de parteneriat și cooperare UE-Filipine” care “prevede instituirea unui dialog semnificativ pe tema drepturilor omului”.

“Parlamentul European a trecut o linie roșie când a cerut acțiuni nejustificate împotriva Filipinelor”, a declarat secretarul de externe Alan Peter Cayetano.

Președintele Rodrigo Duterte a declarat încă de la începutul mandatului său război împotriva mafiei și a distribuitorilor, dar șia consumatorilor de droguri. În cadrul ultimelor eveniemnte violente polițai a anunțat uciderea a 13 persoane și arestarea a altor 46 în 49 de operațiuni antidrog într-un interval de 12 ore.

Citiți și 

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, îi recomandă Uniunii Europene „să aleagă purgatoriul pentru că iadul este deja ocupat” de SUA

Președintele filipinez se compară cu Hitler și dorește să ucidă 3 milioane de toxicomani

Președintele filipinez recidivează: UE are tupeul să mă condamne. La naiba cu voi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.