Financial Times: satele săseşti din Transilvania sunt adevărate comori

Cotidianul britanic Financial Times a publicat un reportaj despre satele săseşti din Transilvania, unde se pot găsi la vânzare case tradiţionale la preţuri mici, posibilii cumpărători fiind însă avertizaţi cu privire la practicile birocratice opace şi costurile ascunse.

“Este februarie, iar peisajul este acoperit de zăpadă. Pe străzile îngheţate vezi căruţe care transportă lapte sau fân. Scena este dominată de impunătoarele biserici medievale de origini saxone. În sate, fumul se ridică din coşuri, iar bătrâne cu fuste lungi şi basmale merg pe poteci. Parcă păşeşti într-un tablou de Pieter Brueghel”, începe articolul din Financial Times, potrivit ZF.ro.

Preţurile imobiliarelor au crescut rapid la valori nesustenabile în perioada de după 1990, atingând un vârf în 2009 înainte de a scădea cu mai mult de 30%. În aceste sate însă cererea este redusă, iar preţurile sunt decuplate de ceea ce se întâmplă pe piaţa imobiliară.

“în 2000 am cumpărat o casă aflată în paragină cu 5.000 de dolari şi am cheltuit alţi 30.000 pentru a o restaura”, povesteşte istoricul de artă Lucy Abel Smith.

Problema este însă să găseşti aceste case scoase la vânzare, continuă Financial Times. Piaţa este oricum numai transparentă nu, în special în aceste sate în care conceptul de agent imobiliar este inexistent. Proprietăţiile sunt vândute prin înţelegeri verbale.

“Posibilii cumpărători trebuie să găsească pe cineva de încredere care să le arate împrejurimile”, spune Bogdan Burghelea, avocat din Sighişoara. “Şi este neapărat necesar să se verifice statutul legal al locuinţei”.

Citește AICI articolul integral.

Sursa articol: ZF.ro
Sursa foto:  croms.co.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.