INTERNAȚIONAL
Forumul de la Davos: Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu reprezentanți ai mediului de afaceri transatlantic, pledând pentru creșterea investițiilor energetice în România
Published
2 years agoon
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, cu prilejul participării la cea de-a 53-a Reuniune Anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), în Davos-Klosters, Elveția, întrevederi cu reprezentanți ai mediului de afaceri, discuțiile concentrându-se pe proiectele din domeniul nuclear civil din România, investițiile în surse de energie regenerabilă în România și creșterea securității energetice, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Astfel, ministrul Aurescu a avut o întâlnire cu Ian Edwards, CEO al companiei canadiene SNC Lavalin și cu William Young, Președintele Consiliului de Administrație al companiei.
Discuția s-a axat pe participarea companiei canadiene la proiectele din domeniul nuclear civil din România, îndeosebi retehnologizarea Unității 1 și construcția Unităților 3 și 4 ale Centralei Nucleare (CN) de la Cernavodă.
În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat rolul central pe care dezvoltarea sectorului nuclear civil îl deține în cadrul strategiei naționale de securitate energetică, mai ales în contextul geopolitic actual în care se impune intensificarea demersurilor de creștere a independenței energetice, proiectele referitoare la Unitățile 1, 3 și 4 ale CN Cernavodă numărându-se, alături de cele privind construcția primelor reactoare modulare mici, printre obiectivele majore de tranziție energetică ale României.
Ministrul afacerilor externe și reprezentanții SNC Lavalin au discutat despre activitatea companiei ca partener major în cadrul consorțiului angrenat în dezvoltarea complexului energetic nuclear de la Cernavodă. La nivel tehnologic, firma canadiană deține tehnologia CANDU utilizată în actualele unități, dar și în noile proiecte aflate în curs de derulare la CN Cernavodă. Compania este implicată și în formarea de specialiști în sectorul nuclear civil, prin cooperarea de profil derulată cu compania românească SN Nuclearelectrica. De asemenea, a fost abordată necesitatea accelerării demersurilor de finanțare a proiectelor menționate.
Good to meet w/@SNCLavalin’s Ian Edwards & William Young in #Davos, to discuss plans of nuclear energy development in 🇷🇴. Welcomed their company’s important involvement in RO/#Cernavoda & shared views on future&importance of this sector in such challenging times #EnergySecurity. pic.twitter.com/gDYb3eUTcU
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 19, 2023
De asemenea, în aceeași zi, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere, în marja WEF, cu Miguel Stilwell d’Andrade, CEO al grupului Energías de Portugal SA (EDP) și al diviziei de energie regenerabilă EDP Renewables (EDPR).
Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța creșterii investițiilor în dezvoltarea surselor de energie regenerabilă în România, grupul EDP fiind un exemplu elocvent în acest sens, cu atât mai mult în contextul angajamentului României de a îndeplini țintele europene și internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de atingere a neutralității climatice.
Șeful diplomației române a arătat că și în anul 2023 România va continua să ia măsurile necesare pentru creșterea securității energetice la nivel național și regional, inclusiv măsuri îndreptate spre consolidarea mixului energetic și atragerea investițiilor în domeniul energiei verzi.
Glad to meet in #Davos with Miguel Stilwell d’Andrade, Energias de Portugal /EDP CEO. 🇷🇴&🇵🇹 share the interest in advancing renewables’ development via investments&sound policy-making. RO is taking the measures for approaching our #ClimateGoals. pic.twitter.com/XjakpCuc5F
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 19, 2023
Nu în ultimul rând, în seara zilei de joi, 19 ianuarie 2023, în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la o cină de lucru găzduită de Președintele WEF, Børge Brende, și de Jared Cohen, președinte pentru afaceri globale și co-lider al Biroului pentru inovație aplicată în cadrul Goldman Sachs, alături de lideri guvernamentali, reprezentanți ai mediului de afaceri și formatori de opinie (Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, Jens Spahn, fost ministru german al sănătății și membru al Bundestagului, Kristalina Georgieva, director al FMI, Mathias Cormann, secretar general al OCDE, Ngozi-Okonjo-Iweala, director general al OMC, Leo Varadkar, premierul Irlandei, Alois de Liechtenstein, prințul moștenitor al Liechtenstein, Christopher Coons, senator SUA, Bilawal Bhutto Zardari, ministrul de externe al Pakistanului, Muhammed al-Jadaan, ministrul de finanțe saudit și alții), pe teme legate de stadiul și perspectivele afacerilor globale în actualul context geopolitic.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ministrul Digitalizării, întâlnire cu reprezentanți ai Amazon, Apple, IBM, Meta, World Economic Forum și ITU pentru a consolida poziția României de hub regional în tehnologii emergente
Moment istoric la Haga: Primul judecător din România ales membru al CIJ, Bogdan Aurescu, a depus jurământul de membru, evocând responsabilitatea de a face “pace prin drept”
Astăzi în istorie: 15 ani de la câștigarea procesului de la Haga privind delimitarea în Marea Neagră – ”Prima şi unica” extindere de drepturi suverane ale României după Marea Unire din 1918
Bogdan Aurescu, eliberat din funcția de consilier prezidențial pentru a-și prelua mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție: Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru încredere
O victorie a Rusiei în Ucraina nu va avea un final fericit pentru Europa, avertizează ministrul lituanian de externe: Europa nu s-a trezit la realitate. ”Este posibil ca Rusia să nu se limiteze doar la Ucraina”
Odobescu a condamnat, la Davos, atacurile masive ale Rusiei împotriva porturilor ucrainene, semnalând riscurile pe care le implică pentru securitatea României
REPUBLICA MOLDOVA
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Published
1 hour agoon
December 2, 2024Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că va dona suma de 100.000 de dolari ce însoţeşte Premiul Reinhard Mohn 2025 care i-a fost acordat pentru angajamentul său exemplar în apărarea şi promovarea democraţiei, informează portalul Ştiri.md.
“Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe”, a spus Maia Sandu, potrivit Agerpres.
Cea mai mare parte a banilor va fi donată pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, raionul Floreşti, a precizat preşedinţia de la Chişinău.
Premiul Reinhard Mohn, instituit de Fundaţia Bertelsmann din Germania, este acordat o dată la doi ani în memoria fondatorului său, Reinhard Mohn (1921-2009), personalităţilor din lumea întreagă pentru contribuţii deosebite la soluţionarea provocărilor sociale şi politice contemporane.
Printre laureaţii acestui premiu figurează Joachim Gauck, fost preşedinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost preşedinte al Estoniei, Rita Sussmuth, fostă preşedintă a Bundestagului, şi Kofi Annan, fost secretar general al ONU, aminteşte media citată.
INTERNAȚIONAL
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
Published
5 hours agoon
December 2, 2024Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, au inspectat luni cele mai recente sisteme automate de detectare și angajare a țintelor, inclusiv drone UAV, drone FPV, sisteme robotice terestre și un sistem de control al unui grup de drone, informează un comunicat.
Expoziția a evidențiat progresele tehnologice realizate în Ucraina, inclusiv dronele produse local în cooperare cu companii germane. Una dintre dronele prezentate include sisteme de localizare a țintelor bazate pe inteligență artificială, fabricate de companii germane, în timp ce o alta este produsă de o companie germană localizată în Ucraina, care a deschis un centru pentru producerea și întreținerea echipamentelor deja livrate.
Reprezentanții companiilor producătoare au oferit detalii despre caracteristicile tehnice ale sistemelor aeriene și terestre fără pilot, explicând modul lor de operare.
De asemenea, liderii au asistat la demonstrații privind utilizarea în luptă a armamentului autohton, echipat cu tehnologii de viziune computerizată, sisteme automate de țintire și ghidare. Această întâlnire subliniază parteneriatul strategic dintre Ucraina și Germania în domeniul inovației tehnologice și apărării.
Cancelarul german Olaf Scholz a ajuns luni la Kiev într-o vizită surpriză, prima sa vizită în Ucraina după doi ani și jumătate, pentru discuții cu Volodimir Zelenski și pentru a exprima sprijinul Germaniei pentru țara aflată în război cu Rusia. Potrivit postului german ZDF, cancelarul german urma să anunțe, la Kiev, livrarea, în decembrie, a unor noi tranșe de armament în valoare de 650 milioane de euro.
Ca parte a vizitei, Scholz, însoțit de președintele Zelenski, a adus un omagiu apărătorilor ucraineni căzuți la datorie la Memorialul Poporului de Comemorare Națională și a vizitat soldații ucraineni răniți în războiul cu forțele ruse.
CHINA
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Published
6 hours agoon
December 2, 2024By
Andreea RaduŞefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema „sprijinului în creştere” al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi, în faţa căruia a pledat pentru ca Beijingul să se angajeze în favoarea unei „păci echitabile” în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu „cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre”.
Războiul din Ucraina a fost, prin urmare, în centrul discuţiilor cu omologul său Wang Yi, a indicat Annalena Baerbock la finalul întrevederilor.
„Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume”, a declarat ministrul de externe german.
„Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a spus Baerbock.
China susţine că nu a furnizat niciodată arme letale pentru a fi utilizate în Ucraina, dar Beijingul rămâne un aliat politic şi economic de prim-plan al Rusiei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.
Unele ţări membre NATO au calificat China drept un „facilitator decisiv” în războiul dus de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană afirmă că dispune de informaţii despre existenţa unei uzine în China pentru fabricarea de drone care sunt apoi livrate Rusiei, conform unui înalt responsabil al UE, care a făcut această dezvăluire sub rezerva anonimatului.
„Nu numai că preşedintele rus distruge ordinea noastră de pace europeană prin războiul său în Ucraina, dar de acum atrage şi Asia prin intermediul Coreei de Nord. Deci, am discutat cu omologul meu chinez în mod intens despre faptul că acest aspect nu poate fi în interesul Chinei”, a afirmat ministrul german de externe la finalul convorbirilor.
Înaintea acestor afirmaţii, Baerbock a apreciat că „sprijinul în creştere al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact asupra relaţiilor (dintre noi), întrucât afectează interesele fundamentale de securitate ale Germaniei şi ale Europei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei germane.
Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației
Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european
Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie
Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc
Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor
Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE
Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate
Trending
- U.E.3 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO