Fostul director FBI, James Comey: Donald Trump nu mi-a ordonat să încetez investigațiile asupra lui Flynn, dar am interpretat vorbele sale ca pe o “instrucțiune”

Fotul director al FBI, James Comey, audiat de Comitetul pentru Informații al Senatului american, a precizat că președintele american Donald Trump nu i-a solicitat în mod explicit să abandoneze investigarea fostului consilier pentru securitate națională, Michael Flynn, în cadrul anchetei privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut, dar că el a interpretat spusele liderului de la Casa Albă drept o instrucțiune, potrivit angențiilor AFP și EFE, citate de Agerpres.

Sper că veți găsi o modalitate de a abandona aceasta, să-l lăsați pe Flynn”, a redat Comey o afirmație pe care i-o atribuie lui Trump. Fostul director al FBI, demis de Trump, a menționat că a “intrepretat” această afirmație a președintelui ca pe o “instrucțiune”.

Fostul director FBI a mai menționat în cadrul audierilor că a lăsat să se scurgă în presă, prin intermediul unui prieten, notele sale consemnate după discuțiile avute cu Donald Trump în care sintetizează unele puncte importante ale acestora.

Întrebat care a fost motivul pentru care a decis să aibă o evidență scrisă a acestor convorbiri, Comey a subliniat că o serie de factori l-au determinat să ia această decizie, printre aceștia numărându-se comportamentul total neadecvat al președintelui în acest context. “Știam că va veni o zi în care voi avea nevoie de o înregistrare a celor ce s-au întâmplat, nu doar pentru a mă apăra pe mine, ci și integritatea instituției pe care o reprezentam și independența desfășurării anchetei“, a spus fostul director FBI.

Acesta a mai punctat că numărul întâlnirilor avute cu Trump pe durata mandatului de director al FBI a fost unul foarte mare (9 întrevederi), raportat la durata de timp, comparativ cu numărul întâlnirilor avute în perioda fostei administrații, lucru care i-a ridicat bănuieli. Comey a declarat că în 3 ani de zile, în timpul Administrației Obama acesta s-a întâlnit cu președintele SUA doar de 2 ori.

Fostul director al FBI a susținut că a decis să transmită aceste note presei după ce Trump l-a amenințat că va publica înregistrările convorbirilor avute cu el.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.