Connect with us

Cristian Bușoi

FOTO. Expoziție “Timișoara, 25 years of freedom” în Parlamentul European, găzduită de eurodeputatul Cristian Bușoi

Published

on

Zilele acestea, europarlamentarul PNL/PPE Cristian Bușoi a găzduit în incinta Parlamentul European expoziția de mare ținută “Timişoara, 25 years of freedom”. Edilii Timişoarei, în frunte cu primarul Nicolae Robu, au sosit la Bruxelles pregătiţi să convingă decidenţi europeni şi prin această manifestație. Cu paşi hotărâţi spre titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, ei au arătat de ce Timişoara poate fi considerat oraş de avangardă al României.Timisoara European Capital 3

timisoara European capital

A fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric (1884) şi tot aici a circulat primul tramvai electric din România (1899). Este oraşul cu cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România: peste 14.000 de clădiri de patrimoniu formează un spaţiu unic, care găzduieşte o moştenire arhitecturală impresionantă. Alte premiere semnificative sunt apariţia primului ziar din România (1771), prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Austriac (1815), Johann Strauss – fiul – a concertat la Timişoara, pentru prima oară în afara Vienei (1847).

“Ne-am făcut o misiune de promovare a Timișoarei în Parlamentul European. Domnul europarlamentar Cristian Busoi a mai mijlocit o astfel de manifestare și in 2011, tot pentru promovarea intenției de a candida la titlul de Capitală europeană a culturii. Competiția este una foarte grea, care se desfășoară după criterii foarte clare. Strădaniile noastre vor fi sa obținem un punctaj cât mai bun. Această misiune ne ajută să demonstrăm cât de important este acest proiect pentru comunitatea timișoreană, ne da și credibilitate. Este important să se vadă că acest proiect este susținut de personalități, dar și de oameni simpli. Prin evenimentul din Parlamentul European marcăm și faptul ca s-au împlinit 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Trebuie sa fim uniti și să arătăm că Timișoara are toate atuurile pentru a fi Capitala europeană a culturii, ne așteaptă ani de muncă”, a declarat primarul Nicolae Robu în timpul expoziției.

Gazda evenimentului, euro-deputatul Cristian Bușoi a invitat la manifestare și colegi români din Parlamentul European, Daciana Sârbu și Theodor Stolojan, precum și membrii din staff-ul PPE, printre care italianul Rino Trombetta.

Timisoara European Capital 6 Timisoara European Capital 4Timisoara European Capital 5

“Timp de câteva zile, într-un loc foarte circulat al Parlamentului European, colegii mei, dar și mulți alți oficiali de la alte instituții europene, care vin foarte des în PE, au ocazia să gasească câteva informații despre Timișoara, in imagini, dar și în câteva pliante de prezentare. Am mai văzut promovări ale unor țări, poate și ale unor regiuni sau orase. Nu este foarte ușor să organizezi un astfel de eveniment, nici logistic și nici din alte puncte de vedere, iar un eurodeputat are șansa ca, într-un mandat de cinci ani, să aibă maximum de două ori la dispoziție un spațiu de expunere pentru un proiect al său. Eu am decis ca pentru acest început de mandat să promovez Timisoara”, a explicat Cristian Bușoi.

“Tot respectul față de celelalte orașe ale României, dar datoria pe care o simt este față de Timișoara, pentru a susține această candidatură”, a conchis Bușoi.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi avertizează Comisia Europeană: Reducerea cu 1 miliard de euro a programului EU4Health este îngrijorătoare

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Cristian Bușoi i-a semnalat comisarului european pentru sănătate că o scădere cu 1 miliard de euro din bugetul de 5,1 miliarde de euro al programului EU4Health este „îngrijorătoare” și ar pune în pericol implementarea programelor de sănătate din Uniunea Europeană și ar reprezenta o amenințare pentru calitatea vieții cetățenilor europeni.

„Programul de Sănătate EU4Health a reprezentat o victorie importantă a Parlamentului European și a comisiei ENVI. Un program ambițios, cu un buget de 5,1 miliarde euro, care sa răspundă unor amenințări de sănătate viitoare, dar și la provocările prezentului: lupta împotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, a bolilor rare, digitalizarea sistemelor de sănătate. Reducerea cu 1 miliard de euro a Programului este îngrijorătoare. Am intrebat-o în această seară la ședința Comisiei ENVI din Parlamentul European pe doamna comisar Stella Kyriakides cum va operationaliza această reducere și ce strategie are pentru pregătirea unor inițiative viitoare astfel încât Uniunea Sănătății să rămână o prioritate”, a transmis deputatul european într-un mesaj pe pagina de Facebook. 

Reamintim că eurodeputatul Cristian Bușoi a fost negociatorul Parlamentului European pentru programul emblematic al UE în domeniul sănătății, EU4Health.

Citiți și: Acord istoric pentru sănătate în UE. Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health: Avem 5,1 miliarde euro pentru sănătatea cetățenilor români și europeni

În urma acestui acord, sănătatea va deveni cu adevărat o prioritate a Uniunii Europene prin suma record obținută de 5,1 miliarde de euro: „Finanțarea fără precedent a acestui Program de Sănătate independent este dovada clară că vocea cetățenilor care ne-au cerut mai multă implicare pentru Sănătate a fost ascultată. Banii, e drept, nu pot cumpăra sănătate, dar ajută enorm”, declara Cristian Bușoi în urmă cu trei ani de zile.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European: România trebuie să folosească oportunitățile de la nivel european

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, susține Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European și competitivitatea Europei.

”România are nevoie urgent de o strategie industrială și să folosească oportunitățile de la nivel european”, a evidențiat eurodeputatul într-un comunicat de presă.

”Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European”, susținută de lideri a 73 de companii din aproape 20 de sectoare industriale, a fost prezentată prim-ministrului belgian, Alexander De Croo, și Președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Summitul European al Indistriei, subliniind angajamentul ferm al industriei față de Europa și transformarea acesteia.

Prin acest act, liderii sectoarelor industriale fundamentale, reprezentând 7,8 milioane de lucrători din Europa, împreună cu sindicatele europene și liderii europeni, își unesc forțele pentru a răspunde preocupărilor urgente privind peisajul industrial european. ”Declarația de la Anvers” evidențiază necesitatea imperioasă a clarității, previzibilității și încrederii în politica industrială a Europei, pentru a face față provocărilor actuale.

Declarația propune 10 acțiuni concrete, printre care integrarea Acordului Industrial al UE în Agenda Strategică Europeană mai largă, simplificarea legislației și a cadrului pentru ajutor de stat.

Scopul este de a transforma Europa într-un lider global în furnizarea de energie accesibilă cu emisii reduse de carbon, prin parteneriate strategice și de a asigura un suport consolidat pentru proiectele UE”, a detaliat Bușoi.

De altfel, eurodeputatul a subliniat în repetate rânduri că ”un Acord Industrial – Industrial Deal în cadrul UE este deosebit de important”.

”Acesta ar echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice și ar oferi sprijin sectoarelor energetice intensive. De asemenea, ar menține competitivitatea Europei la nivel global”, consideră Cristian Bușoi.

El a punctat că la nivelul UE există deja un ”consens tot mai clar pentru a remodela abordarea față de industrie, în beneficiul atât al economiei, cât și al mediului. Crearea unui mediu mai propice pentru extinderea capacității de producție a UE în tehnologiile și produsele net zero necesare este esențială în acest sens”.

Semnatarii Declarației de la Anvers provin din sectoare diverse, inclusiv chimicale, farmaceutice, hârtie, oțel, minerit, aluminiu, sticlă, zinc, metale, textile, rafinării, ciment, var, îngrășăminte, ceramică, gaze industriale și biotehnologie.

”România trebuie să își construiască o strategie industrială și să folosească atât momentul de deschidere politică de la nivel european, cât și oportunitățile de finanțare europene”, a fost mesajul lansat de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din Parlamentul European, pentru Politico: Un Acord Industrial este esențial pentru a echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Un Acord Industrial este esențial pentru a echilibra ambițiile ecologice cu nevoile economice, a declarat pentru Politico eurodeputatul Cristian Bușoi, președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Conform unui comunicat de presă, politicile industriale europene care să echilibreze ambițiile Pactului Verde European capătă o din ce în ce mai mare atenție, într-un moment important pentru viitorul UE, înaintea alegerilor europene.

Bușoi a amintit de declarațiile premierului belgian Alexander De Croo, care a prezentat în această săptămână în Parlamentul European prioritățile președinției țării sale la Consiliul Uniunii Europene, în care a evidențiat necesitatea unui ”Acord Industrial” (Industrial Deal) complementar Pactului Verde, pentru a menține producția industrială în Europa și a răspunde provocărilor economice și climatice actuale.

”În calitate de președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European am subliniat într-o declarație, preluată de politico.eu că trebuie să gândim unele măsuri și să vedem cum putem îmbunătăți condițiile precum prețul electricității și povara regulamentelor excesive care afectează acum industria europeană. Un Acord Industrial în UE este deosebit de important pentru că echilibrează ambițiile ecologice cu nevoile economice. Acesta ar putea sprijini sectoarele energetice intensive, cum ar fi producția de oțel și aluminiu, vitalizând astfel economia și menținând competitivitatea Europei la nivel global”, a precizat Bușoi.

Eurodeputatul a detaliat că ”în negocierile la care am participat până acum pe această temă au fost identificate opt sectoare <<strategice>> pentru UE în care sunt necesare investiții atât pe termen scurt, cât și pe termen lung: solar, eolian, baterii, pompe de căldură și energie geotermală, electrolizoare pentru producerea hidrogenului, biogaz durabil și biometan, captarea și stocarea carbonului și energie electrică”.

”La nivelul UE există deja un consens tot mai clar pentru ca Europa să-și remodeleze abordarea față de industrie, pentru a-și ajuta atât economia, cât și clima. Crearea unui mediu mai favorabil pentru extinderea capacității de producție a UE pentru tehnologiile și produsele net zero necesare este esențial în acest sens. Trebuie să avem în vedere faptul că unii competitori ai Europei cum ar fi China, dar și aliatul nostru strategic, Statele Unite, au avansat deja mult în producerea și utilizarea de energie verde, investind masiv în hidrogen, baterii și vechicule electrice”, a completat Cristian Bușoi.

Din punctul său de vedere, ”Europa nu trebuie să rămână în urmă în aceste sectoare, dar trebuie să nu uite nici de industriile clasice, care au adus în ultimele decenii prosperitate Uniunii Europene și care trebuie să rămână competitive și în viitor”, a conchis președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA16 mins ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO36 mins ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.2 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO3 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO3 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

NATO4 hours ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

NATO4 hours ago

Șeful diplomației SUA felicită România la 20 de ani de la aderarea la NATO: De la Marea Baltică la Marea Neagră și peste Atlantic, NATO este mai unit și capabil ca niciodată

NATO4 hours ago

O scurtă istorie: 20 de ani de la aderarea la NATO și de la așezarea României sub umbrela de securitate și apărare a celei mai puternice alianțe politico-militare

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending