FT: Băncile europene se retrag de pe piaţa bancară din Statele Unite

Băncile europene au efectuat o retragere masivă de pe piaţa bancară din Statele Unite în cei cinci ani de la izbucnirea crizei financiare globale, reducându-şi activele deţinute cu peste o treime, conform unei analize „Financial Times” a informaţiilor oferite de Rezerva Federală a Statelor Unite.

Falimentele bancare, prăbuşirea valorii activelor şi vânzarea de credite şi afaceri au redus valoarea activelor americane deţinute de către băncile europene cu 540 de miliarde de dolari de la vârful de 1.510 miliarde de dolari atins în septembrie 2007, se arată în analiza publicaţiei financiare „Financial Times”, potrivit Adevarul.ro.

Totodată, băncile europene au fost nevoite de instituţiile de reglementare să crească rezervele de capital de rangul I, multe dintre acestea fiind nevoite să reducă expunerea pe piaţa americană deoarece finanţarea în dolari a devenit mult mai dificilă.

Activele americane deţinute de băncile eurpene se ridicau la 973 de miliarde de dolari în martie 2011, conform ultimelor informaţii oferite de FED, această valoare reprezentâd cel mai scăzut nivel din 2005.

În comparaţie cu acum cinci ani, [diferenţa] este foarte evidentă”, a declarat Doug Landy, partener şi preşedinte al unităţii de reglementare a serviciilor financiare la firma de avocatură Allen & Overy. „Mai degrabă asistăm la reîntoarcerea băncilor europene la nivelul de acum 10 sau 20 de ani, când bilanţurile lor erau mult mai reduse”, a adăugat acesta.

Mai multe informații AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  ecozona.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.