Guy Verhofstadt, negociatorul PE pentru Brexit denunță afirmațiile false ale populistului Nigel Farage: Britanicii își vor putea petrece vacanțele în UE și după Brexit

Relațiile dintre Guy Verhofstadt, europarlamentar belgian, liderul grupării ALDE din Parlamentul European și totodată negociator al Parlamentului European pentru Brexit, și Nigel Farage, europarlamentar britanic, membru UKIP, lider al grupului Europa Libertății și a Democrației Directe și constant critic al construcției europene și principal artizan al Brexitului, nu au fost niciodată prea bune.

Însă atunci când editorialele scrise de Verhofstadt în presa britanică sunt drastic interpretate de liderul UKIP, negociatorul PE nu dorește să existe dubii în privința declarațiilor acestuia și ia atitudine pe rețelele de socializare, denunțând afirmațiile false ale lui Farage.

În cadrul unui editorial din ziarul The Guardian Guy Verhofstadt prezintă viziunea sa asupra Brexitului. Acesta explică, printre altele, și de ce britanicii se vor bucura în vara anului 2019, după terminarea negocierilor dintre UE și Marea Britanie, de aceleași drepturi de care se bucură acum „turiști din Moscova sau studenți din Mumbai” pe teritoriul Uniunii Europene. Așadar, aceștia nu vor mai beneficia de acceași libertate de mișcare și nemaiavând cetățenie europeană, multe dintre drepturile deținute acum nu le vor mai fi accesibile doar în calitate de cetățeni britanici.

Cu toate acestea, eurofobul Nigel Farage a citit acest mesaj în altă cheie, spunând că „Negociatorul Parlamentului European Guy Verhofstadt spune că noi (n.r. cetățenii britanici) nu vom mai putea să ne petrecem vacanțele în UE după Brexit. Este un nebun.”

Guy Verhofstadt a reacționat, semnalând „știrea falsă” și a rugat internauții să îi citească editorialul pentru a înțelege adevăratul sens al cuvintelor sale.

Guy Verhofstadt este un cunoscut apărător al democrației și al valorilor europene, denunțând în nenumărate rânduri retorica populistă, xenofobă și instigatoare la ură și făcând apel la solidarite, unitate și continuarea proiectului european. 

Pe de altă parte, Nigel Farage a fost liderul partidului britanic UKIP, partid cunoscut pentru mesajele sale anti-UE și pro-Brexit, iar din 2014 a fost ales eurodeparlamentar care a dorit să submineze UE chiar din interiorul forului legislativ al Uniunii. Acesta este un susținător al președintelui american, Donald Trump, cu care nu s-a sfiit să se afișeze după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale la sfârșitul anului trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.