Connect with us

INTERNAȚIONAL

Katalin Karikó și Drew Weissman sunt laureații Premiului Nobel pentru medicină din acest an pentru ”descoperirile care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARNm eficiente împotriva COVID-19”

Published

on

© Nobel Prize/ Facebook

Katalin Karikó și Drew Weissman sunt laureații Premierului Nobel pentru medicină din acest an, distincția fiindu-le acordată pentru ”descoperirile lor despre modificările bazei de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri cu ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, informează Agerpres.

Conform unui comunicat al Institutului Karolinska, ”descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a început la începutul anului 2020”.

”Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă”, este precizat în comunicatul mai sus amintit.

Vaccinurile înainte de pandemie

Vaccinarea stimulează formarea unui răspuns imunitar la un anumit agent patogen. Acest lucru oferă organismului un avantaj în lupta împotriva bolii în cazul unei expuneri ulterioare. Vaccinurile bazate pe virusuri inactivate sau slăbite sunt disponibile de mult timp, exemplu stând vaccinurile împotriva poliomielitei, rujeolei și febrei galbene. În 1951, Max Theiler a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru dezvoltarea vaccinului împotriva febrei galbene.

Datorită progreselor înregistrate în biologia moleculară în ultimele decenii, au fost dezvoltate vaccinuri bazate pe componente virale individuale, mai degrabă decât pe virusuri întregi. Părți ale codului genetic viral, care de obicei codifică proteine care se găsesc la suprafața virusului, sunt folosite pentru a produce proteine care stimulează formarea de anticorpi care blochează virusul. Exemple sunt vaccinurile împotriva virusului hepatitei B și a papilomavirusului uman.

Alternativ, părți din codul genetic viral pot fi transferate pe un virus purtător inofensiv. Această metodă este utilizată în vaccinurile împotriva virusului Ebola. Atunci când vaccinurile vectoriale sunt injectate, proteina virală selectată este produsă în celulele noastre, stimulând un răspuns imunitar împotriva virusului vizat.

Producerea de vaccinuri pe bază de virusuri întregi, proteine și vectori necesită o cultură celulară la scară largă. Acest proces, care necesită multe resurse, limitează posibilitățile de producere rapidă a vaccinurilor ca răspuns la epidemii și pandemii. Prin urmare, cercetătorii au încercat de mult timp să dezvolte tehnologii independente de cultura celulară, dar acest lucru s-a dovedit a fi o provocare.

Biochimista maghiară Katalin Karikó s-a dedicat dezvoltării unor metode de utilizare a ARNm în scopuri terapeutice. La începutul anilor 1990, când era profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, a rămas fidelă viziunii sale de a utiliza ARNm în scop terapeutic, în ciuda dificultăților întâmpinate în a convinge finanțatorii cercetării de importanța proiectului său.

Noul său coleg, imunologul Drew Weissman, era interesat de celulele dendritice, care au funcții importante în supravegherea imunitară și în activarea răspunsurilor imune induse de vaccinuri. Stimulată de idei noi, între cei doi s-a dezvoltat o colaborare fructuoasă, axată pe modul în care diferite tipuri de ARN interacționează cu sistemul imunitar.

Cine sunt laureații?

Katalin Karikó s-a născut în 1955 în Szolnok, Ungaria. Și-a obținut doctoratul la Universitatea din Szeged în 1982 și a desfășurat cercetări postdoctorale la Academia Maghiară de Științe din Szeged până în 1985. Apoi a efectuat cercetări postdoctorale la Universitatea Temple din Philadelphia și la Universitatea de Științe ale Sănătății din Bethesda. În 1989, a fost numită profesor asistent la Universitatea din Pennsylvania, unde a rămas până în 2013. După aceea, a devenit vicepreședinte și, ulterior, vicepreședinte senior la BioNTech RNA Pharmaceuticals. Din 2021, este profesor la Universitatea din Szeged și profesor adjunct la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Drew Weissman s-a născut în 1959 în Lexington, Massachusetts, SUA. Și-a primit diplomele de doctor în medicină de la Universitatea din Boston în 1987. Și-a făcut pregătirea clinică la Beth Israel Deaconess Medical Center din cadrul Harvard Medical School și a efectuat cercetări postdoctorale la National Institutes of Health. În 1997, Weissman și-a înființat grupul de cercetare la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Prim-ministrul Keir Starmer a cerut o evaluare completă a stării capabilitățor militare ale Marii Britanii, „epuizate” după 14 ani de guvernare conservatoare, în contextul în care țara se confruntă cu o lume periculoasă și incertă, a anunțat guvernul, potrivit BBC.

Așa-zisa „evaluare strategică a apărării”, lansată de Partidul Laburist în a doua săptămână de la preluarea puterii, va reprezenta o schimbare radicală față de cele anterioare prin implicarea unor personalități publice de rang înalt din afara Whitehall pentru a contura strategiile de apărare și geopolitică în următorii ani, precum și pentru a stabili o „foaie de parcurs” pentru atingerea obiectivului de a cheltui 2,5% din PIB pentru apărare.

Lord Robertson of Port Ellen, fost secretar al apărării și secretar general al NATO, va conduce o echipă formată din generalul Sir Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Comune și adjunct al șefului Statului Major al Apărării, și Fiona Hill, specialistă în politică externă și fostă consilieră a unui președinte american.

Anunțând evaluarea, premierul Starmer va declara marți în Parlament: „Trăim într-o lume mai periculoasă și mai volatilă…Am promis poporului britanic că voi aduce schimbarea necesară pentru asigura progresul țării noastre și am promis acțiuni, nu vorbe. De aceea, unul dintre primele mele acte de la preluarea funcției este lansarea evaluării noastre strategice a apărării. Ne vom asigura că forțele noastre armate epuizate sunt consolidate și respectate, că cheltuielile de apărare sunt crescute responsabil și că țara noastră are capacitățile necesare pentru a asigura reziliența pe termen lung a Regatului Unit.”

Secretarul apărării, John Healey, care va supraveghea evaluarea, a insistat că aceasta va avea libertatea deplină de a propune planuri și politici inovatoare, folosind lecțiile învățate din Ucraina și alte războaie recente pentru a aduce schimbări în armata britanică și „pentru a contesta interesele înrădăcinate prezente pe alocuri în ierarhia de securitate”.

„Nu are rost să adunăm această echipă formidabilă pentru a conduce evaluarea dacă îi vom reduce capacitatea de a face asta [de a contesta preceptele tradiționale]. Este corect să învățăm din conflictele emergente și să evaluăm ceea ce fac țările potențial ostile. Suntem pregătiți să facem mai mult cu noile tehnologii, pregătiți să sprijinim Ucraina cu elemente care au fost testate în Ucraina”, a spus Healey.

„La începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, avem nevoie de o nouă eră pentru apărare. Evaluarea va consolida fundamentele pentru acest nou guvern orientat spre misiune… Forțele noastre armate trebuie să fie mai bine pregătite pentru luptă, mai integrate și mai inovatoare. Avem nevoie de o responsabilitate mai clară, rezultate mai rapide, mai puține risipă și un raport calitate-preț mai bun. Evaluarea va asigura că apărarea este centrală pentru securitatea viitoare a Marii Britanii și pentru creșterea economică și prosperitatea sa”, a adăugat secretarul britanic al Apărării.

Odată cu asigurarea securității interne, evaluarea va garanta că Marea Britanie are capabilitățile necesare pentru a sprijini Ucraina atât timp cât este necesar în războiul împotriva Rusiei. De asemenea, va stabili modalități de consolidare a legăturilor cu statele din Indo-Pacific, Golf și Orientul Mijlociu.

Un prim raport ar urma să fie gata în cursul primului semestru al lui 2025.

În timpul summitului prilejuit de cea de-a 75-a aniversare a NATO, care a avut loc săptămâna trecută la Washington, Starmer a reafirmat sprijinul Regatului Unit pentru alianţa militară occidentală şi „angajamentul său serios” de a aloca 2,5% din PIB pentru apărare.

John Healey a îndemnat NATO, în timpul aceluiaşi summit, să ia în calcul trecerea la un obiectiv de 2,5% din PIB, aliaţii NATO asumându-şi în 2014 angajamentul de a atinge un obiectiv de 2%.

În timpul campaniei electorale, Conservatorii s-au angajat să atingă nivelul de 2,5% până în 2030 și i-au criticat pe Laburiști pentru că nu și-au respectat angajamentul. Laburiștii au insistat că își vor atinge obiectivul atunci când finanțele naționale vor permite acest lucru.

Membrii NATO s-au angajat să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare până în 2024, însă mulți dintre ei nu ating acest obiectiv.

Se preconizează că aproximativ 23 din cele 32 de țări membre ale Alianței vor atinge obiectivul în acest an.

În prezent, Regatul Unit cheltuie puțin peste 2% din PIB-ul său pentru apărare.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

Published

on

© Donald J Trump/ Facebook

Partidul Republican l-a nominalizat oficial luni pe Donald Trump, care a supravieţuit sâmbătă unei tentative de asasinat în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania drept candidat al său la preşedinţie pentru scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, informează Reuters.

Mai bine de jumătate din cei circa 2.400 de delegaţi republicani care reprezintă diferite state şi teritorii, reuniţi în cadrul convenţiei naţionale a Partidului Republican, care se desfăşoară între 15-18 iulie în Milwaukee, statul Wisconsin, au votat pentru fostul preşedinte care ar urma să accepte oficial nominalizarea joi, printr-un discurs care va reprezenta punctul culminat al convenţiei.

Convenţia Naţională Republicană a început luni, în Milwaukee, cu nominalizarea lui Trump practic asigurată din punct de vedere matematic. El avea nevoie de voturile a 1.215 de delegaţi pentru a o obţine.

Separat, Donald Trump a anunţat luni că-l alege pe senatorul de Ohio, J.D. Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

“Am decis că persoana cea mai aptă pentru a asuma funcţia de vicepreşedinte al SUA este senatorul J.D. Vance, din marele stat Ohio”, a scris politicianul republican pe reţeaua sa de socializare, Truth Social.

 

Cândva un critic al lui Trump, devenit apărător fervent, J.D. Vance a fost ales de fostul preşedinte republican drept partener de candidatură, o nominalizare care confirmă cariera atipică a acestei voci a Americii umile, notează și Agerpres.

În urmă cu opt ani, înaintea scrutinului prezidenţial din 2016, J.D. Vance era un critic acerb al lui Trump, scrie Reuters, care aminteşte că l-a numit public pe candidatul republican de atunci un “idiot”, despre care a spus că este “vrednic de dispreţ”. În privat, Vance l-a comparat pe Trump cu Adolf Hitler.

Transformarea lui James David Vance – de la un “niciodată trumpist” declarat până la un om loial lui Trump până în pânzele albe – îl face o personalitate relativ stranie în cercul intim al fostului preşedinte republican.

Democraţi, ba chiar şi unii republicani s-au întrebat dacă nu cumva Vance este mai degrabă mânat în luptă de oportunism decât de ideologie.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

Published

on

© Office of the President of the Republic of Lithuania/ official photos by Eitvydas Kinaitis

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni că și-a fixat ca obiectiv să stabilească toate elementele unui nou plan de pace la timp astfel încât în noiembrie să poate fi organizat un nou summit asupra viziunii sale privind încheierea războiului cu Rusia, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Am stabilit drept obiectiv ca în noiembrie să avem pregătit un plan complet”, a spus preşedintele ucrainean la o conferinţă de presă la Kiev, după ce a revenit din vizită în SUA, unde a participat la summitul aniversar al NATO.

Amintim că la mijlocul lunii iulie Elveția a fost gazda unui summit dedicat situației din Ucraina la finalul căruia  80 de țări au solicitat ca ”integritatea teritorială” a Ucrainei să fie baza oricărui acord de pace cu Rusia.

Deși summitul pentru pace privind Ucraina a semănat mai mult cu o altă Adunare Generală a ONU, în care diferite țări au vorbit despre Carta ONU și despre respectarea dreptului internațional, participanții au ajuns la un consens că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu o “pace dreaptă și durabilă”, nu cu o pace cu orice preț, conform Politico Europe.

Dar spectrul Rusiei a planat asupra summitului, după ultimatumul președintelui rus Vladimir Putin privind o propunere de pace cu o zi înainte de începerea summitului. Deși acesta a fost respins rapid de Ucraina și de alții, a întărit realitatea că, în cele din urmă, Moscova va trebui abordată. 

Pentru Kiev, conferința de pace a reprezentat un pas spre construirea unei coaliții de intermediari care să ajute la dezvoltarea unei platforme pentru a confrunta Moscova de pe o poziție de forță.

Între timp, Zelenski a anunţat pe 28 iunie că lucrează la un nou plan pentru a pune capăt războiului.

Potrivit Kievului, Rusia ar putea eventual să fie invitată la summitul la care ar urma să fie prezentat noul plan de pace al lui Zelenski. Însă un viceministru rus de externe a declarat joia trecută că Rusia nu va participa la o asemenea reuniune, în condiţiile în care aceasta s-ar concentra din nou exclusiv pe propunerile lui Volodimir Zelenski.

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de think tank-ul Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), majoritatea ucrainenilor (58%) rămân încrezători că trupele lor pot câștiga și că pot conta în continuare pe sprijinul aliaților lor internaționali.

Doar 1% dintre ucraineni cred că Rusia va câștiga războiul, în timp ce 30% consideră că o soluție negociată este cel mai probabil rezultat.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
MAREA BRITANIE35 mins ago

Keir Starmer solicită o evaluare completă a capabilităților militare ale Marii Britanii în contextul unei „lumi mai periculoase și mai volatile”

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Sebastian Burduja, prezent la Energy Leaders Forum: Integrarea Inteligenței Artificiale în Energie va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur

INTERNAȚIONAL4 hours ago

La două zile după tentativa de asasinat, Donald Trump este nominalizat candidat al Partidului Republican la președinția SUA. Senatorul J.D. Vance, ales candidat la vicepreședinția SUA

ROMÂNIA DIGITALĂ18 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan: Pregătim peste 2000 de IMM-uri pentru digitalizare prin PNRR

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Volodimir Zelenski și-a stabilit ca obiectiv ca în noiembrie să aibă toate elementele unui nou plan de pace

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Ministrul german de externe începe o vizită în Africa de Vest: Răspândirea instabilității în regiune va avea un impact direct asupra securității în Europa

U.E.20 hours ago

UE prelungește măsurile restrictive împotriva Iranului în contextul sprijinului militar pentru războiul Rusiei în Ucraina și pentru grupurile și entitățile armate din Orientul Mijlociu și regiunea Mării Roșii

U.E.21 hours ago

Care este viziunea pentru politică externă a noii șefe a diplomației UE, Kaja Kallas, potrivit experților (DW)

ROMÂNIA21 hours ago

Sebastian Burduja dă asigurări că Ministerul Energiei face tot ”posibilul pentru a menține sistemul energetic stabil și sigur” și sugerează populației o serie de măsuri pentru a evita supraîncărcarea rețelei

ROMÂNIA22 hours ago

Guvernul a semnat cu Google un memorandum pentru dezvoltarea infrastructurii digitale a României și a obiectivelor Deceniului Digital al Europei

SUA1 day ago

Joe Biden, discurs către națiune din Biroul Oval după tentativa de asasinat asupra lui Trump: În America, ne rezolvăm diferendele la urnele de vot, nu cu gloanțe

NATO4 days ago

“NATO este ca o căsnicie, trebuie să fi implicat în fiecare zi”, afirmă Stoltenberg la ultimul summit ca secretar general înainte de a preda ștafeta

NATO4 days ago

Amfitrion al celebrării a 75 de ani de NATO, Joe Biden a încheiat un summit bântuit de gafa confundării lui Zelenski cu Putin alăturându-se tradiției SUA care se întinde “de la Truman la Reagan și până la mine” de apărare a NATO

INTERVIURI4 days ago

VIDEO INTERVIU Mircea Geoană, la summitul NATO de la Washington: Sprijinul NATO, o garanție suplimentară că Ucraina și R. Moldova își pot îndeplini calea europeană

NATO4 days ago

Summitul NATO: România, reprezentată de Nicolae Ciucă la lansarea “Pactului pentru Ucraina”, alături de Biden, Zelenski, Macron și ceilalți lideri euro-atlantici

ROMÂNIA5 days ago

Guvernul aprobă Strategia națională în domeniul inteligenței artificiale

MAREA BRITANIE5 days ago

În prima întâlnire cu Volodimir Zelenski, noul premier britanic îl asigură de sprijinul de neclintit al Regatului Unit: Schimbarea guvernului nu schimbă cu nimic sprijinul pe care îl vom oferi

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 100 milioane de dolari a PepsiCo într-un depozit automatizat din Popești-Leordeni. Ciolacu: Contribuiți la reducerea deficitului comercial al țării prin exportul producției către alte 17 state din lume

NATO5 days ago

La 75 de ani de NATO, liderii aliați au adoptat Declarația de la Washington: “Cale ireversibilă” a Ucrainei către NATO și o “Alianță capabilă” să apere flancul estic împotriva oricărui adversar

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, la Washington: România susține ca perspectiva transatlantică a Ucrainei să fie ireversibilă. Ajutăm Ucraina și R. Moldova pentru că putem să o facem

Trending