Connect with us

ONU

Klaus Iohannis merge din nou în SUA: Președintele participă pentru a patra oară la Adunarea Generală a ONU de la New York

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis merge din nou în Statele Unite, după vizita efectuată luna trecută la Casa Albă, șeful statului urmând a participa în perioada 24-26 septembrie la lucrările Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc la New York.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale remis CaleaEuropeană.ro, Iohannis va lua parte la segmentul la nivel înalt al celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, acesta reprezentând cea mai amplă reuniune a șefilor de stat sau de guvern din cadrul sesiunii.

Programul vizitei președintelui va cuprinde, printre altele, susținerea discursului național în cadrul sesiunii de dezbateri generale a Adunării Generale a ONU și participarea la Forumul Politic la Nivel Înalt pe tema ”Accelerarea implementării agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”.

Summitul își propune analizarea progreselor înregistrate în atingerea Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals / SDGs). Va fi primul Summit ONU dedicat SDGs după adoptarea Agendei 2030 în septembrie 2015.

Tema dezbaterilor generale a celei de a 74-a sesiuni a Adunării Generale este ”Stimularea eforturilor multilaterale pentru eradicarea sărăciei, educația calitativă, acțiune climatică și incluziune”.

Ce a făcut Klaus Iohannis la precedentele trei participări la ONU?

Anul acesta, Iohannis va fi prezent pentru a patra oară la lucrările Adunării Generale a ONU, după ce a participat la sesiunile din 2015, 2017 și 2018.

La precedenta participare, în 2018, Klaus Iohannis a promovat candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, obiectiv pe care țara noastră l-a ratat în fața Estoniei în cadrul alegerilor de la ONU din 7 iunie 2019 și un eșec pe care șeful statului l-a pus pe seama declarațiilor politice iresponsabile ale premierului Viorica Dăncilă privind o eventuală mutare a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În scopul promovării acestei candidaturi, președintele Iohannis a avut în 2018 la ONU o întâlnire cu Regele Iordaniei Abdullah al II-lea, cel care urma să efectueze în primăvara lui 2019 o vizită în România. Vizita respectivă a fost anulată pe fondul afirmațiilor privind mutarea ambasadei la Ierusalim și a dat tonul eșecului candidaturii la Consiliul de Securitate.

Tot cu acea ocazie, de la tribuna ONU, Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor europeni în susținerea multilateralismului și leadershipului global și a precizat că ”România este hotărâtă să consolideze parteneriatul UE-ONU”.

Șeful statului a mai participat la lucrările Adunării Generale ONU și în alte două rânduri, până în prezent, în 2015 și 2017. De precizat că prezența la nivel înalt a României la lucrările Adunării Generale a ONU a fost asigurată și în anul 2016, când țara noastră a fost reprezentată de premierul de atunci, Dacian Cioloș.

Puteți citi, pe larg, despre participările lui Klaus Iohannis la ONU aici (2015), aici (2017) și aici (2018).

În 2015, la nouă luni de la preluarea funcției prezidențiale, Klaus Iohannis a participat la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale, unde a punctat contribuțiile aduse de România Națiunilor Unite, în condițiile în care țara noastră aniversa în acel context 60 de ani de la aderarea la organizație.

Un eveniment notabil de la acel moment a fost reprezentat de participarea lui Klaus Iohannis la reuniunea liderilor țărilor riverane Mărilor Adriatică, Baltică și Neagră, prima întrunire a ceea ce astăzi se numește Inițiativa celor Trei Mări și al cărei al treilea summit a fost găzduit săptămâna trecută de președintele României, marcând intrarea 3SI într-o nouă etapă de maturitate politică și economică, inclusiv prin dezvoltarea Forumului de Afaceri al celor Trei Mări și aprobarea unei liste de proiecte pentru interconectare regională.

În 2017, prezența lui Iohannis la ONU s-a concentrat pe intensitatea promovării candidaturii României la Consiliul de Securitate, subiect preponderent în abordarea șeful statului, atât în timpul discursului său de la tribuna Adunării Generale, cât și în întâlnirile bilaterale pe care le-a avut, inclusiv cea cu secretarul general al organizației, Antonio Guterres.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Zelenski i-a cerut secretarului general al ONU să securizeze centrala nucleară de la Zaporojie. Cei doi au convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a AIEA

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut joi o întrevedere, la Lviv, cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite. Cu acest prilej, Zelenski a remarcat rolul-cheie al ONU și al lui Antonio Guterres personal în rezolvarea problemei deblocării porturilor ucrainene pentru exporturile de produse alimentare, informează Administraţia Prezidenţială din Ucraina. 

Cei doi au convenit să continue coordonarea activă și cuprinzătoare a punerii în aplicare a inițiativei privind cerealele.

„Ucraina este pregătită să continue să fie un garant al securității alimentare globale”, a subliniat președintele ucrainean. 

În timpul negocierilor, au fost subliniate posibilele direcții de dezvoltare ulterioară a inițiativei – îmbunătățirea acesteia și creșterea nivelului de securitate a implementării. „Creșterea numărului de nave care exportă în siguranță alimente ucrainene este o necesitate globală”, se menționează în comunicatul citat. 

O atenție deosebită a fost acordată problemei deportărilor ilegale și forțate ale cetățenilor ucraineni în Federația Rusă și protecției ucrainenilor deținuți ilegal în Rusia.

„Vă cer personal să îi ajutați pe reprezentanții ONU să obțină acces permanent și neîngrădit la ucrainenii deportați”, a declarat Volodimir Zelenski.

În acest context, președintele a subliniat importanța asistenței din partea ONU pentru eliberarea militarilor și medicilor ucraineni din captivitatea rusă. De asemenea, a subliniat necesitatea respectării normelor Convențiilor de la Geneva privind prizonierii de război, în special în contextul detenției de către Rusia a persoanelor în așa-numitele tabere de filtrare.

Mai mult, Volodimir Zelenski l-a informat separat pe secretarul general al ONU cu privire la „șantajul nuclear” rusesc de la centrala nucleară de la Zaporojie, menționând că „această teroare deliberată și cinică din partea agresorului ar putea avea consecințe catastrofale pentru Ucraina și pentru întreaga lume”.

Zelenski a subliniat că Organizația Națiunilor Unite trebuie să asigure „securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele rusești”. Președintele și secretarul general al ONU au convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a AIEA la centrala nucleară din Zaporojie. Aceasta trebuie să se desfășoare în mod legal printr-un teritoriu liber de ocupanți.

Reamintim că UE și alte peste 40 de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie din Ucraina, se arată într-o declarație comună semnată la 12 august.

De asemenea, la 10 august, miniștrii de externe ai G7 împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au adoptat o declarație comună prin care solicită Federației Ruse să își retragă imediat trupele din interiorul Ucrainei și să restituie „imediat” autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie. 

Citiți și: Întâlnire Zelenski-Erdoğan: Ucraina și Turcia semnează un Memorandum de Înțelegere pentru refacerea infrastructurii distruse de Rusia

În decursul întrevederi, Antonio Guterres a informat cu privire la activitatea privind trimiterea unei misiuni de anchetă a ONU la Olenivka, unde Rusia a comis un atac împotriva prizonierilor de război ucraineni. 

Președintele Ucrainei l-a informat pe Antonio Guterres cu privire la disponibilitatea statului ucrainean de a participa activ la următoarea sesiune a Adunării Generale a ONU, cea de-a 77-a, și de a dezvolta o serie de inițiative importante. Este vorba, în primul rând, de a lucra la mecanisme juridice pentru a trage Rusia la răspundere, în special la crearea unui tribunal special pentru crimele de agresiune. 

Secretarul general l-a asigurat pe președintele Ucrainei că sistemul ONU va oferi asistența directă necesară cetățenilor ucraineni pentru a depăși provocările umanitare în perioada de iarnă.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU califică atacul asupra centralei nucleare din Ucraina drept unul ”sinucigaș” și cere acces internațional pentru verificări imparțiale

Published

on

© United Nations/ Facebook

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a solicitat luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa în weekend, anunță Reuters și France Presse, citate de Agerpres.

”Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea cu privire la ”riscul real al unui dezastru nuclear” din cauza bombardamentelor asupra centralei mai sus amintite, informează Politico Europe.

”Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentul de ieri de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a subliniat, într-o declarație, Rafael Mariano Grossi.

”Orice atac militar îndreptat spre sau dintre această instalație ar însemna să ne jucăm cu focul, cu consecințe potențiale catastrofale”, a completat directorul AIEA.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forțele ruse au tras de două ori asupra instalației, atacul constituind ”o crimă nerușinată, un act de teroare”.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul pentru trei lovituri de artilerie care au lovit zona uzinei, numindu-le ”acte de terorism nuclear”.

Grossi a reluat apelul său de a permite accesul unei echipe de experți AIEA de a vizita situl centralei nucleare de la Zaporojie pentru a oferi ”informații imparțiale și independente despre starea” instalației.

Continue Reading

ONU

Secretarul general al ONU atrage atenția că ”omenirea se află la o neînțelegere distanță de distrugere nucleară” și face apel la o lume fără arme nucleare: Norocul nu este o strategie

Published

on

© Antonio Guterres/ Facebook

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras luni atenția că ”omenirea se află la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de distrugere nucleară”.

În cadrul unui discurs susținut în debutul unei conferințe a statelor semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), oficialul Națiunilor Unite a apreciat că acest moment de ”pericol nuclear” nu a mai fost întâlnit de la ”apogeul Războiului Rece” încoace, făcând trimitere la criza rachetelor din Cuba, din 1962, potrivit Politico Europe. 

”Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear”, a declarat Antonio Guterres, conform Agerpres

Astfel, acesta a lansat astfel un apel la adresa statelor să ”consolideze și să reformeze” tratatul și le-a îndemnat să continue să lucreze pentru o lume fără arme nucleare, deoarece aceasta este ”singura garanție” că acestea nu vor fi folosite.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a făcut apel la continuarea dezarmării nucleare, în ciuda tensiunilor geopolitice în creștere și a incertitudinii globale, potrivit Deutsche Welle.

”Acest obiectiv poate părea îndepărtat, având în vedere situația actuală în care se află lumea, dar nu trebuie să îl pierdem niciodată din vedere”, a declarat aceasta.

Germania și alte 15 țări au lansat 22 de propuneri de dezarmare nucleară.

În același timp, premierul nipon, Fumio Kishida, a îndemnat toate puterile nucleare să se comporte ”responsabil” în eforturile de neproliferare, într-un moment în care calea către o lume fără arme nucleare a devenit mult mai dificil.

Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT) ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu doi ani, dar a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Tratatul care a intrat în vigoare în 1970, face obiectul unei revizuiri periodice, o dată la cinci ani și este destinat să  prevină proliferarea armelor nucleare și să promoveze dezarmarea nucleară, precum și utilizarea pașnică a energiei nucleare.

Evenimentul are loc în contextul în care cresc îngrijorările legate de dezvoltarea rapidă a arsenalului nuclear de către China și de răspândirea tehnologiei nucleare, în special în Iran și Coreea de Nord.

India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord nu fac parte din pactul semnat de 191 de state. Toate cele cinci mari puteri nucleare, Regatul Unit, Rusia, Franța, China și Statele Unite fac parte din NPT, în timp ce Coreea de Nord s-a retras în 2003.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA1 week ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.3 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending