Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO ”TTIP: Romania’s Voice” – Comerț UE-SUA. Ce au declarat reprezentanții României, UE și SUA prezenți la București privind viitorul Acordului Transatlantic

Published

on

DSC05713Europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European a organizat mâine, 16 octombrie, la București, un eveniment cheie pentru rolul României în așa numita negociere a secolului, acordul comercial negociat în prezent între cei doi giganți ai economiei mondiale, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Evenimentul, intitulat „TTIP: Romania‘s Voice” este încununarea unei consultări naționale organizate începând cu luna mai cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică.

Sorin MoisaDeputatul european a prezentat în cadrul conferinței internaționale cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP, înmânând un raport în acest sens Doamnei Cecilia Malmström, Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, care a fost invitatul de onoare al conferinței. Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, s-a adresat din partea Guvernului celor peste 250 de participanți.

Anthony GardnerDin partea americană, conferința a avut un alt invitat de mare prestigiu, pe Excelența Sa Domnul Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Acesta a arătat că, dintre statele membre, problemele de sprijin public pentru încheierea TTIP sunt în Germania, Austria, Belgia și Luxemburg. În privința vocilor din zona ONG-urilor care contestă TTIP, Gardner a spus că cei care solicită transparență de la negociatori ar trebui, la rândul lor, să manifeste transparență în legătură cu interesele pe care le reprezintă și mai ales în legătură cu sursa de finanțare.

Evenimentul a fost transmis de CaleaEuropeana.ro.

VIDEO Conferință de presă Sorin Moisă – Cecilia  Malmström

Fotografii din cadrul evenimentului:

2

Cecilia Malmstrom. Foto: CaleaEuropeana.ro

1

Sorin Moisă. Foto: CaleaEuropeana.ro

3

Bogdan Aurescu. Foto: CaleaEuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

5

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. Foto: CaleaEuropeana.ro

De asemenea, invitați speciali au fost și Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Domnul Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederației europene a fermierilor și cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Domnul Pekka Pesonen, Președintele Blocului Național Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al ministerului Economiei, Domnul Chris Barton, precum și patronate, sindicate, societate civilă și mulți antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

 Cecilia MalmstromÎn contextul participării la conferință, Doamna Cecilia Malmström a declarat: Aștept cu nerăbdare să discut cele mai recente evoluții ale negocierilor TTIP la București. Avem nevoie de o dezbatere deschisă și aprofundată în legătură cu acest acord, și acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile. Aștept de asemenea cu nerăbdare să primesc sugestiile valoroase ale participanților despre prioritățile, preocupările și ideile lor.’’

În România, în 130 de orașe diferite, sunt firme care exportă în Statele Unite. Nu toate sunt orașe mari, dar sunt răspândite în toată țara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii români sunt firme mici și mijlocii. Multe companii exportă indirect în SUA mașini, componente, dar prin alte țări din UE, care apoi exportă, la rândul lor, către SUA. Chiar dacă multe dintre ele au obținut deja succesul cu exporturile în SUA, TTIP le dă șansa să facă lucrurile mai bine“, a mai spus comisarul european la eveniment.

DSC05709TTIP trebuie să fie un acord profund şi ambiţios, echilibrat şi care să producă beneficii ambelor părţi. (…).Devine tot mai evident faptul că, în contextul actual, TTIP nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relației un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat. Înseamnă a determina o relație care să fie mai vizibilă și eficientă în a angaja țări terțe și în a aborda provocările la nivel regional și global, o relație care să poată stabili mai bine regulile de bază pe scena internațională. Acordul este important și din punctul de vedere al raportării partenerilor transatlantici la actorii emergenţi. Cu cât legăturile între cele mai importante piețe economice democratice sunt mai puternice, cu atât mai mari sunt șansele de a implica partenerii emergenți ca actori responsabili ai sistemului internațional., a subliniat și ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

La rândul său, europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că „această conferință reprezintă un moment de normalitate europeană și demnitate națională: Bruxelles-ul vine să asculte vocea României, economie și societate, la ea acasă. Lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

„Să vă dau doar câteva exemple’’, a continuat acesta: „dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producatorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane.’

Principalele declarații susținute de Chris Barton:

Chris BurtonPremierul nostru, David Cameron, susține și în Marea Britanie, și în Europa și în SUA parteneriatul Transatlantic. Vorbim de o piață cu reglementări reduse, mai multă protecție, mai multe beneficii pentru IMM-uri

Aceste avantaje vor fi negociate prin deschiderea pieței de achiziții din Statele Unite, de exemplu, astfel încât arhitecții, contabilii șamd să poată să lucreze în SUA.

Există avantaje care provin din ridicare acestor bariere. Dacă ridicăm această ”dublă testare”, ridicăm anumite bariere și creștem încrederea. 

Este vorba despre o piață lărgită cu reglementări reduse care ar revigora economia UE și SUA.

Pentru consumatori, implică avantaje reale, mai multă protecție, beneficii pentru IMM-uri care adesea navighează mult ia greu decât companiile mari printre aceste diferențe.

Deci motivul economic este covârșitor. Așa cum au menționat deja antevorbitorii mei, există și un pilon strategic. TTIP poate întări legăturile între UE și SUA, între Marea Britanie și SUA, între România și SUA.

TTIP are potențialul de a ne face să conlucrăm pentru a modela regulile, valorile, standardele care influențează comerțul global. Iată și componenta strategică a TTIP.

Mai există și alte beneficii. Așa cum știți, Marea Britanie s-a angajat să organizeze un referendum privind poziția noastră în UE până la sfârșitul anului 2017. Poziția guvernului britnic este clară, ne dorim reformarea UE și vrem să avem susținerea cetățenilor de a rămâne în UE. Important pe agenda reformelor este concurența, vrem ca UE să aducă beneficii reale cetățenilor, să adâncească piața unică.

TTIP reprezintă un element esențial în acest sens. Credem că acesta ar fi acel tip de uniune din care cetățenii membri ar fi mândri să facă parte. Este ceea ce îi face pe primul ministru și ministrul Comerțului să susțină TTIP.

TTIP ne poate aduce dezvoltare economică, beneficii strategice și beneficii în UE.

Însă, așa cum știți, nu toată lumea e de acord. Milioane de cetățeni europeni s-au declarat împotriva TTIP. Sunt demonstrații la Bruxelles, Berlin, Londra împotriva TTIP. De ce contiuăm să susținem TTIP? Pentru că noi credem că oportunitățile și avantajele pe care le-am dezvoltat pornesc de la lucruri fundamentale și că putem să corectăm această opoziție.

Iată câteva exemple: frica de standarde, că TTIP va scădea standardele muncii, cele de mediu și vom fi obligați să mâncăm pui otrăviți, să conducem mașini proaste și cp din cauza acestei cooperări vom cădea pe fundul prăpăstiei.

Multor oameni li s-a spus că este un motiv pentru care să se opună, dar nu este adevărat. UE și SUA au spus ca aceste negocieri nu vizează scăderea standardelor și că nu va slăbi reglementările siguranței alimentare sau legislația muncii.

Guvernele statelor membre și parlamentele lor vor putea veghea și verifica ca acest lucru să nu se întâmple.

TTIP nu va scădea standardele.

 O a doua temere este suveranitatea. Companiile vor avea șansa să nu mai se supună regulilor interne-protejarea disputelor privind investitorii.

Ăsta este și scopul- nu vrem să trăim într-o țară unde suntem expropriați fără a primi despăgubiri. De aceea, acordurile apără aceste drepturi, în MB avem peste 90 de acorduri cu ISDS.

Avem nevoie să stabilim bine detaliile. În diverse probleme precum țigările sau energia nucleară s-a discutat despre echilibrul acestor prevederi, de aceea dna comisar Malmstrom a spus că este important ca modul în care sunt abordați investitorii să asigure independența. Nu trebuie să ne temem de protecția investitorilor. 

A treia temere privește transparența- că TTIP este secret. În Marea Britanie, susținem transparența și eforturile Comisiei de a crește transparența. S-au publicat informații clare, concrete, negocierile comerciale cele mai transparente din istorie. Se va publica textul în întregimea sa. Toată lumea va putea citit totul înainte ca acesta să fie adoptat.

TTIP ne aduce avantaje enorme și în privința reformei din UE. Temerile privind suveranitatea, secretul nu își găsesc scopul.

Ar trebui să închiem negocierile întimpul lui Obama, Altfel vom întârzia încă un an, deci 180 miliarde de dolari pierderi. 

Istoria negocierilor comericale este plină de exemple când discuțiile au tot încetinit. Cel mai important lucru la TTIP nu este să ne grăbim, să ne aruncăm cu capul înainte, ci faptul că întârziem aplicarea!

Conferința a rezervat și câteva surprize: un număr de zece povești de succes din economia românească selectate dintre firmele care au participat la consultarea națională, respectiv două povești de succes sectoriale. Nu în ultimul rând, în afara sălii de conferință va fi organizată o mică expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA, care vor fi vizitate de oaspeții străini.

A fost o experiență fascinantă această consultare națională, pe care am vrut-o pe cât de sistematică și deschisă cu putință, acoperind inițial peste 1.500 de firme, și apoi focalizată mai bine pe exportatori în SUA. Am creat și un formular special pt IMM-uri pe site-ul Revistei Capital, partenerul media al campaniei. Am descoperit o Românie încrezătoare în sine, puternică, inovativă, o altă lume față de ce vedem de obicei la televizor, dar și o Românie încă marcată de fatalism și neîncredere. Vestea bună este că România dinamică pare să o contamineze pe cealaltă ’’, a conchis Moisă.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
5 Comments

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

REPowerEU: Gheorghe Falcă subliniază nevoia investițiilor pentru ca UE să devină independentă energetic de Rusia

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) subliniază nevoia investițiilor în sectorul privat și public, la nivel național, transfrontalier și la nivelul întregii Uniuni, astfel încât UE să se desprindă energetic de Rusia.

”Uniunea Europeană trebuie, urgent, să rupă dependența sistemului energetic de combustibilii fosili din Rusia. Comisia Europeană a prezentat în planul REPowerEU măsuri care permit realizarea acestui obiectiv, printre ele fiind stocarea de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică”, a punctat eurodeputatul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Acesta semnalează că ”independența și securitatea energetică a Uniunii Europene vine și cu un cost suplimentar, care trebuie asumat de Uniune”.

”Potrivit REPowerEU investițiile suplimentare se ridică la 210 miliarde euro până în 2027. Dar, reducerea importurilor de combustibili fosili din Rusia poate genera, la rândul lor, economii de aproape 100 de miliarde euro pe an. Subliniez importanța investițiilor în sectorul privat și public, la nivel național, transfrontalier și la nivelul întregii Uniuni. Astfel, pentru a sprijini punerea în aplicare a planului REPowerEU, sunt deja disponibile în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență 225 de miliarde euro sub formă de împrumuturi”, a detaliat Falcă.

”Ca parte a grupului PPE solicităm un plan care să susțină ecologizarea globală și tranziția energetică justă. Afacerile noastre suportă cele mai mari prețuri la energie, lanțurile de aprovizionare sunt perturbate și tranziția către neutralitatea climatică trebuie făcută. Luate individual, toate acestea ar fi fost provocări formidabile, dar care ar fi putut fi gestionate. Luate împreună, efectul lor poate pune în pericol afacerile, economia și locurile de muncă, pe scurt întreaga siguranță economică a Uniunii”, conchide europarlamentarul.

Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU – răspunsul său la situația dificilă și la perturbările cauzate pe piața mondială a energiei de invazia Ucrainei de către Rusia.

Există două argumente principale în favoarea transformării urgente a sistemului energetic european: necesitatea eliminării dependenței UE de combustibilii fosili din Rusia, care sunt utilizați ca armă economică și politică și pentru care contribuabilii europeni plătesc aproape 100 de miliarde EUR pe an, și necesitatea gestionării crizei climatice.

Acționând la nivelul Uniunii, Europa va putea să își reducă treptat într-un ritm mai rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia. 85 % din europeni consideră că UE ar trebui să își reducă dependența de gazul și petrolul rusesc cât mai curând posibil pentru a sprijini Ucraina.

Măsurile incluse în planul REPowerEU pot permite realizarea acestui obiectiv, prin realizarea de economii de energie, prin diversificarea aprovizionării cu energie și prin dezvoltarea accelerată a energiei din surse regenerabile care ar urma să înlocuiască combustibilii fosili în locuințe, în industrie și pentru generarea de energie electrică.

Transformarea verde va consolida creșterea economică, securitatea și acțiunile climatice în beneficiul Europei și al partenerilor noștri. Mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este un instrument central al Planului REPowerEU, sprijinind planificarea și finanțarea coordonată a infrastructurii transfrontaliere și naționale, precum și a proiectelor și reformelor din domeniul energetic.

Comisia propune să aducă modificări punctuale Regulamentului de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență astfel încât, pe lângă numeroasele reforme și investiții relevante care sunt deja incluse în planurile de redresare și reziliență ale statelor membre, acestea din urmă să includă și capitole consacrate REPowerEU.

Recomandările specifice fiecărei țări formulate în cadrul ciclului din 2022 al semestrului european vor contribui la acest proces.

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu susține înființarea unui Grup de sprijin pentru R. Moldova pentru eficientizarea sprijinului tehnic și financiar al UE în vederea reformelor

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) susține înființarea unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, la nivelul Comisiei Europene, pentru eficientizarea sprijinului tehnic și financiar al UE în vederea reformelor. 

Dan Motreanu a votat, astăzi, la Bruxelles, alături de colegii eurodeputați, o rezoluție referitoare la punerea în aplicare a Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. 

„Printre altele, în rezoluția adoptată astăzi solicităm înființarea la nivelul Comisiei Europene a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, după modelul celui deja creat pentru Ucraina. Acest mecanism poate juca un rol esențial în eficientizarea sprijinului financiar și tehnic al UE și în furnizarea de asistență multidimensională autorităților Republicii Moldova pentru promovarea reformelor în domenii cheie”, scrie eurodeputatul pe Facebook.

Potrivit accestuia, Republica Moldova „este singurul stat non-UE care beneficiază de un PNRR”. „În valoare de până la 600 de milioane EUR, acesta va reprezenta un stimulent important nu numai pentru atenuarea efectelor social-economice provocate de pandemie dar și pentru impulsionarea reformelor de care este nevoie pentru ca Republica Moldova să avanseze către aderarea în UE”, mai precizează Dan Motreanu.

Parlamentul European urmărește periodic punerea în aplicare a acordului de asociere, care cuprinde un acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător, pentru a evalua progresele înregistrate și a oferi orientări pentru următoarele măsuri care trebuie luate.

La 3 martie 2022, Moldova a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană, o decizie care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina.

Ulterior, într-o rezoluție adoptată la 5 mai, Parlamentul a salutat cererea oficială de aderare la UE a Moldovei și a declarat că UE ar trebui să-i acorde statutul de candidat.

La 19 mai, deputații au adoptat o rezoluție prin care au cerut UE să ofere mai mult sprijin strategic Moldovei în urma cererii de aderare la UE.

Continue Reading

Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu a discutat cu noul premier al Muntenegrului despre importanța realizării reformelor privind statul de drept, combaterea corupției și a crimei organizate

Published

on

© Corina Crețu / Facebook

Eurodeputatul Corina Crețu, în calitate de membru al Delegației UE-Muntenegru a participat joi, la ședința Delegației unde a avut un schimb de păreri cu noul premier muntenegrean, Dritan Abazovic, referitor la parcursul european și la reformele care au loc în această țară.

„În cadrul intervenției mele, am menționat despre importanța de a realiza reformele propuse, mai ales cele legate de respectarea statului de drept, combaterea corupției și a crimei organizate, care vor avea un impact pozitiv asupra muntenegrenilor”, a scris deputatul european, pe Facebook.

De asemenea, Corina Crețu a mai accentuat și faptul că locul Muntenegrului este în Uniunea Europeană.

„Deși acest proces este unul de durată, acest obiectiv poate fi atins”, a spus ea.

În finalul mesajului său, europarlamentarul i-a urat mult succes noului prim-ministru Dritan Abazovic în realizarea obiectivelor pe care și le-a propus: dezvoltarea economică, implementarea statului de drept, lupta împotriva corupției și crimei organizate, libertatea presei.

Continue Reading

Facebook

NATO6 hours ago

Jens Stoltenberg a discutat cu Recep Tayyip Erdogan despre importanța politicii NATO a ”ușilor deschise”, în încercarea de a-l convinge să renunțe la opoziția față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO

ROMÂNIA8 hours ago

România trimite Ucrainei măști chirurgicale, viziere și combinezoane

SUA8 hours ago

În fața ”provocărilor secolului XXI”, SUA și Coreea de Sud se angajează să ”aprofundeze cooperarea în domeniul tehnologiilor critice și emergente, precum și în cel al securității cibernetice”

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Canada interzice comerțul cu bunuri de lux cu Rusia și adaugă alte 14 persoane pe lista sancțiunilor

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ministrul britanic de externe: Moldova ”ar trebui echipată conform standardelor NATO”

ROMÂNIA13 hours ago

MAE l-a contactat pe ambasadorul Ungariei în România după ce președinta Katalin Novak a declarat că își ”asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc”

U.E.14 hours ago

Germania respinge ideea constituirii unei noi datorii comune europene pentru a finanța reconstrucția Ucrainei

ONU15 hours ago

Uniți pentru Ucraina: UE, România și alte 40 de țări, printre care SUA și Regatul Unit, sprijină Ucraina împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România trebuie să aibă capacitatea de absorbţie a mărfurilor din Ucraina către UE şi zona non-UE

G71 day ago

Sprijin pentru Ucraina: G7 promite 19,8 miliarde de dolari pentru a menține pe linia de plutire economia ucraineană devastată de războiul declanșat de Rusia

U.E.2 days ago

Viktor Orban consideră că ”anul 2024 va fi unul decisiv, al marelui test”: Conservatorii trebuie ”să recucerească instituțiile” din Bruxelles și Washington

NATO2 days ago

Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă salută prezența militarilor portughezi în România: Realitatea ne determină să consolidăm mai departe apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Eugen Tomac3 days ago

Eugen Tomac, pledoarie pentru R. Moldova în Parlamentul European: Locul acesteia este în UE. Poporul său este unul european

ONU3 days ago

Bogdan Aurescu a propus, la ONU, realizarea unui coridor internațional de transport pentru facilitarea exporturilor de produse alimentare din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Președinta Parlamentului European, mesaj către ”prietena” Maia Sandu: Republica Moldova își are locul în familia europeană. Nu putem să ne dezamăgim vecinii care privesc spre Europa

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Maia Sandu, discurs istoric de la pupitrul Parlamentului European: Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina. Și vor fi întotdeauna

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

În aplauzele Parlamentului European, Maia Sandu a cerut o decizie politică pentru candidatura R. Moldova la UE: Este luminița de la capătul tunelului, farul care ne ghidează în această furtună cumplită

SUA3 days ago

Premierul Greciei, discurs istoric în Congresul SUA: Nu vom accepta încălcarea suveranității și a drepturilor noastre teritoriale. Ultimul lucru de care are NATO nevoie este o altă sursă de instabilitate pe aripa de sud-est a Alianței

Team2Share

Trending