Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

VIDEO ”TTIP: Romania’s Voice” – Comerț UE-SUA. Ce au declarat reprezentanții României, UE și SUA prezenți la București privind viitorul Acordului Transatlantic

Published

on

DSC05713Europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European a organizat mâine, 16 octombrie, la București, un eveniment cheie pentru rolul României în așa numita negociere a secolului, acordul comercial negociat în prezent între cei doi giganți ai economiei mondiale, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Evenimentul, intitulat „TTIP: Romania‘s Voice” este încununarea unei consultări naționale organizate începând cu luna mai cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică.

Sorin MoisaDeputatul european a prezentat în cadrul conferinței internaționale cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP, înmânând un raport în acest sens Doamnei Cecilia Malmström, Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, care a fost invitatul de onoare al conferinței. Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, s-a adresat din partea Guvernului celor peste 250 de participanți.

Anthony GardnerDin partea americană, conferința a avut un alt invitat de mare prestigiu, pe Excelența Sa Domnul Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Acesta a arătat că, dintre statele membre, problemele de sprijin public pentru încheierea TTIP sunt în Germania, Austria, Belgia și Luxemburg. În privința vocilor din zona ONG-urilor care contestă TTIP, Gardner a spus că cei care solicită transparență de la negociatori ar trebui, la rândul lor, să manifeste transparență în legătură cu interesele pe care le reprezintă și mai ales în legătură cu sursa de finanțare.

Evenimentul a fost transmis de CaleaEuropeana.ro.

VIDEO Conferință de presă Sorin Moisă – Cecilia  Malmström

Fotografii din cadrul evenimentului:

2

Cecilia Malmstrom. Foto: CaleaEuropeana.ro

1

Sorin Moisă. Foto: CaleaEuropeana.ro

3

Bogdan Aurescu. Foto: CaleaEuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană. Foto: caleaeuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

Foto: CaleaEuropeana.ro

5

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. Foto: CaleaEuropeana.ro

De asemenea, invitați speciali au fost și Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Domnul Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederației europene a fermierilor și cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Domnul Pekka Pesonen, Președintele Blocului Național Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al ministerului Economiei, Domnul Chris Barton, precum și patronate, sindicate, societate civilă și mulți antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

 Cecilia MalmstromÎn contextul participării la conferință, Doamna Cecilia Malmström a declarat: Aștept cu nerăbdare să discut cele mai recente evoluții ale negocierilor TTIP la București. Avem nevoie de o dezbatere deschisă și aprofundată în legătură cu acest acord, și acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile. Aștept de asemenea cu nerăbdare să primesc sugestiile valoroase ale participanților despre prioritățile, preocupările și ideile lor.’’

În România, în 130 de orașe diferite, sunt firme care exportă în Statele Unite. Nu toate sunt orașe mari, dar sunt răspândite în toată țara. Nu toate companiile sunt mari. Peste 60% dintre exportatorii români sunt firme mici și mijlocii. Multe companii exportă indirect în SUA mașini, componente, dar prin alte țări din UE, care apoi exportă, la rândul lor, către SUA. Chiar dacă multe dintre ele au obținut deja succesul cu exporturile în SUA, TTIP le dă șansa să facă lucrurile mai bine“, a mai spus comisarul european la eveniment.

DSC05709TTIP trebuie să fie un acord profund şi ambiţios, echilibrat şi care să producă beneficii ambelor părţi. (…).Devine tot mai evident faptul că, în contextul actual, TTIP nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relației un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat. Înseamnă a determina o relație care să fie mai vizibilă și eficientă în a angaja țări terțe și în a aborda provocările la nivel regional și global, o relație care să poată stabili mai bine regulile de bază pe scena internațională. Acordul este important și din punctul de vedere al raportării partenerilor transatlantici la actorii emergenţi. Cu cât legăturile între cele mai importante piețe economice democratice sunt mai puternice, cu atât mai mari sunt șansele de a implica partenerii emergenți ca actori responsabili ai sistemului internațional., a subliniat și ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.

La rândul său, europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că „această conferință reprezintă un moment de normalitate europeană și demnitate națională: Bruxelles-ul vine să asculte vocea României, economie și societate, la ea acasă. Lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

„Să vă dau doar câteva exemple’’, a continuat acesta: „dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producatorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane.’

Principalele declarații susținute de Chris Barton:

Chris BurtonPremierul nostru, David Cameron, susține și în Marea Britanie, și în Europa și în SUA parteneriatul Transatlantic. Vorbim de o piață cu reglementări reduse, mai multă protecție, mai multe beneficii pentru IMM-uri

Aceste avantaje vor fi negociate prin deschiderea pieței de achiziții din Statele Unite, de exemplu, astfel încât arhitecții, contabilii șamd să poată să lucreze în SUA.

Există avantaje care provin din ridicare acestor bariere. Dacă ridicăm această ”dublă testare”, ridicăm anumite bariere și creștem încrederea. 

Este vorba despre o piață lărgită cu reglementări reduse care ar revigora economia UE și SUA.

Pentru consumatori, implică avantaje reale, mai multă protecție, beneficii pentru IMM-uri care adesea navighează mult ia greu decât companiile mari printre aceste diferențe.

Deci motivul economic este covârșitor. Așa cum au menționat deja antevorbitorii mei, există și un pilon strategic. TTIP poate întări legăturile între UE și SUA, între Marea Britanie și SUA, între România și SUA.

TTIP are potențialul de a ne face să conlucrăm pentru a modela regulile, valorile, standardele care influențează comerțul global. Iată și componenta strategică a TTIP.

Mai există și alte beneficii. Așa cum știți, Marea Britanie s-a angajat să organizeze un referendum privind poziția noastră în UE până la sfârșitul anului 2017. Poziția guvernului britnic este clară, ne dorim reformarea UE și vrem să avem susținerea cetățenilor de a rămâne în UE. Important pe agenda reformelor este concurența, vrem ca UE să aducă beneficii reale cetățenilor, să adâncească piața unică.

TTIP reprezintă un element esențial în acest sens. Credem că acesta ar fi acel tip de uniune din care cetățenii membri ar fi mândri să facă parte. Este ceea ce îi face pe primul ministru și ministrul Comerțului să susțină TTIP.

TTIP ne poate aduce dezvoltare economică, beneficii strategice și beneficii în UE.

Însă, așa cum știți, nu toată lumea e de acord. Milioane de cetățeni europeni s-au declarat împotriva TTIP. Sunt demonstrații la Bruxelles, Berlin, Londra împotriva TTIP. De ce contiuăm să susținem TTIP? Pentru că noi credem că oportunitățile și avantajele pe care le-am dezvoltat pornesc de la lucruri fundamentale și că putem să corectăm această opoziție.

Iată câteva exemple: frica de standarde, că TTIP va scădea standardele muncii, cele de mediu și vom fi obligați să mâncăm pui otrăviți, să conducem mașini proaste și cp din cauza acestei cooperări vom cădea pe fundul prăpăstiei.

Multor oameni li s-a spus că este un motiv pentru care să se opună, dar nu este adevărat. UE și SUA au spus ca aceste negocieri nu vizează scăderea standardelor și că nu va slăbi reglementările siguranței alimentare sau legislația muncii.

Guvernele statelor membre și parlamentele lor vor putea veghea și verifica ca acest lucru să nu se întâmple.

TTIP nu va scădea standardele.

 O a doua temere este suveranitatea. Companiile vor avea șansa să nu mai se supună regulilor interne-protejarea disputelor privind investitorii.

Ăsta este și scopul- nu vrem să trăim într-o țară unde suntem expropriați fără a primi despăgubiri. De aceea, acordurile apără aceste drepturi, în MB avem peste 90 de acorduri cu ISDS.

Avem nevoie să stabilim bine detaliile. În diverse probleme precum țigările sau energia nucleară s-a discutat despre echilibrul acestor prevederi, de aceea dna comisar Malmstrom a spus că este important ca modul în care sunt abordați investitorii să asigure independența. Nu trebuie să ne temem de protecția investitorilor. 

A treia temere privește transparența- că TTIP este secret. În Marea Britanie, susținem transparența și eforturile Comisiei de a crește transparența. S-au publicat informații clare, concrete, negocierile comerciale cele mai transparente din istorie. Se va publica textul în întregimea sa. Toată lumea va putea citit totul înainte ca acesta să fie adoptat.

TTIP ne aduce avantaje enorme și în privința reformei din UE. Temerile privind suveranitatea, secretul nu își găsesc scopul.

Ar trebui să închiem negocierile întimpul lui Obama, Altfel vom întârzia încă un an, deci 180 miliarde de dolari pierderi. 

Istoria negocierilor comericale este plină de exemple când discuțiile au tot încetinit. Cel mai important lucru la TTIP nu este să ne grăbim, să ne aruncăm cu capul înainte, ci faptul că întârziem aplicarea!

Conferința a rezervat și câteva surprize: un număr de zece povești de succes din economia românească selectate dintre firmele care au participat la consultarea națională, respectiv două povești de succes sectoriale. Nu în ultimul rând, în afara sălii de conferință va fi organizată o mică expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA, care vor fi vizitate de oaspeții străini.

A fost o experiență fascinantă această consultare națională, pe care am vrut-o pe cât de sistematică și deschisă cu putință, acoperind inițial peste 1.500 de firme, și apoi focalizată mai bine pe exportatori în SUA. Am creat și un formular special pt IMM-uri pe site-ul Revistei Capital, partenerul media al campaniei. Am descoperit o Românie încrezătoare în sine, puternică, inovativă, o altă lume față de ce vedem de obicei la televizor, dar și o Românie încă marcată de fatalism și neîncredere. Vestea bună este că România dinamică pare să o contamineze pe cealaltă ’’, a conchis Moisă.

.

Continue Reading
Advertisement
5 Comments

Andi-Lucian Cristea

Europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședine al Comisiei Afaceri Externe a PE, reacție după demisia lui Wess Mitchell: Este o pierdere importantă, inclusiv pentru România

Published

on

Demisia lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru Europa, este o pierdere importantă, inclusiv pentru România, a menționat europarlamentarul Andi Cristea (PSD, S&D), vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, în cadrul unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

”Ca bun cunoscător al provocărilor de securitate din regiune, Wess Mitchell a fost un susținător declarat al NATO și a practicat un dialog responsabil față de Uniunea Europeană. Este important ca România să rămână pe agenda externă a Statelor Unite în anii următori și să continuăm dialogul pe cooperarea economică, politică și de securitate”, a completat acesta.

Reacția sa survine în contextul în care Wess Mitchell, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene și euroasiatice, a anunțat marți seara că demisionează, la doar 16 luni după ce acesta a preluat funcția.

”Întrucât administrația își încheie cel de-al doilea an de activitate, simt că am finalizat ceea ce am hotărât să fac când am acceptat această poziție“, a scris el, citând dezvoltarea unei strategii europene și ajutând tranziția de la fostul secretar de Stat Rex Tillerson către actualul șef al diplomației americane, Mike Pompeo.

Mitchell va părăsi poziția de asistent al secretarului de Stat american pentru afaceri europene şi eurasiatice la 15 februarie, potrivit sursei citate, rolul său urmând a fi preluat de către Elisabeth Millard, adjunctul său.

Continue Reading

Daciana Sârbu

Europarlamentarul Daciana Sârbu (S&D): Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română a Consiliului UE

Published

on

Viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor agricole sustenabile trebuie să reprezinte priorități pentru Președinția română la Consiliului UE, consideră eurodeputata Daciana Sârbu (S&D), care a abordat acest subiect în Comisia de Mediu a Parlamentului European, unde ministrul român al Agriculturii a prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Foto: EuroparlamentariiSD.ro

”Cifrele arată că state precum Austria alocă până la două treimi din fondurile agricole pentru agricultura sustenabilă sau agricultura bio, însă majoritatea țărilor alocă sume infime pentru astfel de practici. Puteți să ne asigurați că în Consiliu veți avea în vedere viitorul agriculturii bio și promovarea practicilor sustenabile?”, a a subliniat eurodeputatul, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa.

Daciana Sârbu și-a exprimat și temerile referitoare la gradul de ambiție al statelor membre în ce privește tranziția către o agricultură mai sustenabilă.

Eurodeputatul i-a solicitat reprezentantului Președinției române a Consiliului UE asigurări că, în această calitate, nu va susține ”renaționalizarea Politicii Agricole Comune”, care ar permite ca unele state membre să se îndrepte spre agricultura cu un caracter industrial și mai pronunțat, pe când altele fac eforturi spre reconversie către agricultura bio sau o agricultură mai verde.

Europarlamentarul Daciana Sârbu, care este și vicepreședinte al Comisiei de Mediu, i-a urat ministrului român succes în perioada în care va deține Președinția Consiliului Agricultură-Pescuit, mandat care va include o sarcină extrem de dificilă și importantă – negocierea noii Politici Agricole Comune.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL&PPE): în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile la adresa statului de drept din România

Published

on

,,Este o rușine pentru Guvernul României că, în timpul președinției române a UE, în loc să se vorbească despre prioritățile noastre în domeniul JAI, se discută despre atacurile lui Toader și Dragnea la statul de drept din România. Acest guvern nu poate pune nicio prioritate pe agenda UE deoarece are zero credibilitate. Așa pierdem o mare oportunitate pentru România. O oportunitate care nu se va întoarce prea curând. Următoarea președinție română a UE va avea loc în anul 2032.”, aceasta este reacția europarlamentarului Siegfried Mureșan, după ce astăzi ministrul Tudorel Toader alături de ministrul Apărării Interne, Carmen Dan au prezentat în fața Comisiei LIBE a Parlamentului European, prioritățile în domeniul justiției ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Sursă video: EBS

,,Ne dorim în mod evident o strânsă colaborare cu Comisia Europeană cu Parlamentul European, pentru că numai împreună putem atinge obiectivele strategice stabilite în prioritățile legislative ale Uniunii Europene. Sigur nu ne vom abate de la reguli, sigur vom apela la metoda consensului unde este posibilă și la metoda compromisului de asemenea unde este necesar. Trebuie să continuăm ce ați realizat până în prezent, în domeniul justiției și în domeniul Afacerilor Interne, astfel încât să promovăm politici orientate către cetățeni, să sporim încrederea cetățenilor în actul de justiție, în proiectul și viitorul Uniunii Europene. Urmează o perioadă cu provocări, împreună sunt convins ca le vom depăși și că o să ne atingem obiectivele pe care ni le-am propus în periaoda de referință, perioada președinției României. Dorim o președinție eficientă, bazată pe strânsă colaborare și orientată spre rezultate în sensul proiectelor preconizate pe care le avem pe rol. Nu ne vom abate de la principile generale directoare, respectul față de drepturile si libertățile fundamentale, față de statul de drept., a declarat Tudorel Toader.

În schimb, colegii din LIBE, din familiilor politice diferite, și-au început întrebările cu situația privind statul de drept din România. Extrase din întrebări:

• Sunteți dispuși să renunțați la orice modificare a Legilor justiției care nu cuprind recomandările Comisiei de la Veneția?
• Ce soluții aveți pentru ca evenimentele din 10 august să nu se mai repete?
• Vă rugăm să nu adoptați nicio modificare care să legalizeze corupția!
• Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare din noiembrie a fost cel mai dur raport al MCV pe care l-am văzut. Vrem un răspuns la criticile din acel raport.
• Ați vorbit despre statul de drept, dar statul de drept în UE funcționează dacă funcționează în fiecare stat membru. Este esențial ca politicile interne să se potrivească cu politicile externe.

Continue Reading

Trending