VIDEO Ceremonia de decernare a Premiului Cetățeanului European al anului 2016 din partea Parlamentului European. Profesorul și specialistul în integrare europeană, Iordan Bărbulescu, laureatul din acest an

Biroul de Informare al Parlamentului European în România organizează vineri, 23 septembrie,  ceremonia națională de decernare a Premiului Cetățeanului European 2016.

Premiul Cetățeanului European al Anului, o distincție oferită de Parlamentul European pentru cetățenii cu realizări excepționale în direcția consolidării spiritului european, va fi decernat anul acesta lui Iordan Bărbulescu, profesor universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, decan al Departamentului de Relații Internaționale de Integrare Europeană și președinte al ARRISE/ ECSA România. Totodată, premiul îl va primi și Dr. Barbara Helen Knowles (distincție acordată post-mortem).

Evenimentul va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeana.ro, cu începere de la ora 11.00.


Iordan Bărbulescu a fost propus de către deputatul Victor Negrescu (S&D, RO). Ocupă funcţiile de Director al Departamentului de Relatii Internaționale și Integrare Europeană în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) şi de Președinte al Senatului SNSPA.

În motivaţia care a însoţit propunerea este menţionată activitatea desfăşurată în mediul academic și diplomatic românesc în general, şi activitatea în cadrul SNSPA, în mod special. Printre rezultatele profesorului Bărbulescu sunt amintite reformarea Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul SNSPA, inițierea în România a unor cursuri despre instituțiile, politicile și procesul decizional al UE, precum şi extinderea programelor de studii dedicate cercetării Uniunii Europene.

Barbara Knowles a fost propusă de către un grup de trei deputaţi – Iuliu Winkler (RO, EPP), Csaba Sógor (RO, EPP) şi Catherine Bearder (UK, ALDE) – care au menţionat în motivaţie activitatea sa privind identificarea și conservarea habitatelor și a speciilor din peisaje agro-pastorale din Transilvania, implicarea în protecția biodiversității peisajelor agricole tradiționale românești și influențarea politicilor UE privind agricultura ecologică.

Iordan Gheorghe Bărbulescu este un diplomat român, profesor universitar, doctor în Științe Politice și Sociologie, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (studii masterale) din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și AdministrativePreședinte al Senatului SNSPA și Președinte al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene / ECSA România.

Dintre ultimele lucrări publicate de către acesta le amintim pe următoarele: Cooperarea Transfrontalieră între România și Republica Moldova publicată la editura Institutului European din România (coord., 2016); și Noua Europă. Identitate și Model European, Editura Polirom (2015), ce face parte dintr-un ciclu de lucrări intitulat Noua Europă, celelalte volume cuprinzând o analiză a construcției politice europene, a instituțiilor și deciziei în UE, a politicilor publice europene și un amplu dicționar de concepte europene.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.