Connect with us

POLITICĂ

Ludovic Orban: Guvernul va asigura plata șomajului tehnic în proporție de 75% din salariul brut. Vom majora plafonul creditelor pentru IMM-uri la 5 miliarde de lei

Published

on

© Guvernul României

Premierul Ludovic Orban a anunțat joi principalele măsuri econonomice în contextul pandemiei de coronavirus adoptate în ședința de guvern care s-a încheiat miercuri noaptea la ora 3:00, printre acestea numărându-se plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut, majorarea plafonului la creditele pentru IMM-uri la 5 miliarde de lei și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

“Am decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de garantare. Majorarea plafonului am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde (de lei – n.r.). Suntem pregătiţi să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde dacă e necesar şi, de asemenea, dacă va fi necesar, să ne ducem până la o majorare cu 15 miliarde a plafonului de garantare. Practic, garantăm credite pentru investiţii şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse este subvenţionată în proporţie de 100%. De asemenea, garanţia funcţionează pentru 90% din credite în cazul creditelor până într-un milion şi garanţia va fi de 50% penru creditele de este un milion”, a declarat Orban.

 

Șeful Guvernului a mai precizat că altă măsură vizează asigurarea plății angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă.

”E clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au capacitatea, pentru că s-au redus încasările. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele. Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Am luat decizia de a susține plata șomajului tehnic. Dacă am fi ales să plătim salariile direct, am fi instituit obligația ca angajații să meargă la muncă, or am considerat că e mult mai mutil să plătim șomajul tehnic, ca să nu îi obligăm să meargă la muncă, ci să stea acasă pentru a evita contactele sociale”, a mai spus Orban.

Guvernul s-a reunit, miercuri după-amiază, în şedinţă. Reuniunea, desfăşurată în sistem de videoconferinţă, a durat mai bine de 8 ore. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Ludovic Orban, mesaj de Ziua Internațională a Romilor: PNL este dedicat combaterii tuturor formelor de rasism, xenofobie, antisemitism

Published

on

© Ludovic Orban/ Facebook

Numai o treime dintre copiii de etnie romă încheie studiile primare, iar cifrele sunt și mai mici în cazul fetelor, peste 70% dintre familii trăiesc într-o stare de sărăcie care le împiedică accesul la serviciile publice din educație, sănătate și chiar la obținerea actelor de identitate, în timp ce peste 70% dintre concetățenii noștri romi se tem de prejudecățile și discriminarea la care ar putea fi expuși, a transmis președintele Camerei Deputaților și al Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, printr-o postare pe contul său de Facebook. 

Acesta a participat miercuri la Masa rotundă cu tema „România, patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi”, organizată de grupul parlamentar al minorităților naționale și Partida Romilor Pro-Europa, cu prilejul celebrării, pe 8 Aprilie, a Zilei Internaționale a Romilor.

„Discursul public privitor la concetățenii noștri de etnie romă pare adeseori să fie dominat fie de voci agresive și de instigări la ură, fie de o asurzitoare tăcere din partea celor care au datoria să combată flagelul rasismului și al discriminării”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.

„Se cuvine, așadar, să devenim cu toții mai atenți la semnalele de alarmă pe care le lansează asociațiile pentru drepturile minorităților sau pentru drepturile omului în general, la analizele institutelor de cercetări și ale specialiștilor în studierea fenomenelor sociale”, a punctat acesta.

În final, Ludovic Orban a amintit că Partidul Național Liberal este dedicat combaterii tuturor formelor de rasism, xenofobie, antisemitism, dar și pentru condamnarea fără rezerve a comportamentelor și limbajului discriminatoriu.

Continue Reading

POLITICĂ

Liderul PMP Cristian Diaconescu îi solicită prim-ministrului Florin Cîțu să aloce finanțări din planul de reziliență pentru producția vaccinului anti-COVID

Published

on

© Partidul Mișcarea Populară/ Facebook

Președintele Partidului Mișcarea Populară Cristian Diaconescu i-a solicitat miercuri prim-ministrului Florin Cîțu să aloce finanțări din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru producția unui vaccin anti-virus, cu 17 ani perioadă de imunizare.

“Prioritatea în Sănătate trebuie să fie evoluția”, a transmis Diaconescu, într-un comunicat PMP publicat pe Facebook.

El a subliniat că Banca Europeană de Investiții (BEI) și-a exprimat intenția de a finanța o fabrică în România pentru a produce vaccinul anti-Covid dezvoltat de Institutul Oncogen Timișoara.

“Instituția financiară ar asigura jumătate din fondurile necesare construirii unei fabrici și în totalitate fondurile necesare fazei a III-a a studiului clinic, care este și cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care România le va putea accesa prin Planul de Reziliență, s-ar putea finanța cealaltă jumătate. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunității celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este eficientă în lupta cu virusul”, a spus Diaconescu.

Acesta a mai precizat că vicepreședintele Partidului Mișcarea Populară, prof. dr. Virgil Păunescu, care cercetează la Timișoara acest vaccin, susține că imunitatea dată de ser atinge 17 ani.

“El a cerut Guvernului să-i repartizeze un consilier pe probleme economice pentru a discuta acest subiect de o importanță covârșitoare pentru România. BEI asigură consultanță gratuită totală, de la finanțare până la punerea în funcțiune a viitoarei fabrici. Astfel, s-ar putea realiza în timp scurt 5 – 10 milioane de doze, iar platforma de vaccinare poate fi aplicată și în alte boli, nu doar în SARS-Cov-2. E nevoie doar de o decizie politică. În vremea unei asemenea pandemii, România are nevoie de oameni bine pregătiți, de specialiști în materie, nu de experimente nereușite în funcții publice”, a continuat liderul PMP.

De asemenea, Cristian Diaconescu a transmis un mesaj și cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății.

“Mesajele dulci nu vor stinge amarul din Sănătatea românească. E nevoie de fapte care să dea curaj atât pacienților, dar mai ales medicilor români, care muncesc din greu, în condiții vitrege, să ne salveze. Partidul Mișcarea Populară le mulțumește pentru întregul lor efort!”, a conchis președintele Partidului Mișcarea Populară.

Continue Reading

POLITICĂ

Klaus Iohannis: Fără a avea resursele altor state UE sau un sistem sanitar performant, România a dovedit că poate acționa rapid și eficient împotriva răspândirii COVID-19

Published

on

© Administrația Prezidențială

România a dovedit că are capacitatea instituţională de a acţiona rapid, oportun şi eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, subliniind că țara noastră a putut răspunde astfel pandemiei deși nu dispune resursele financiare şi materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene şi nici de un sistem sanitar performant.

Preşedintele a făcut aceste afirmații în cadrul evenimentului cu tema “Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Palatul Cotroceni, de Administraţia Prezidenţială şi de Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

El a spus că România se confruntă, ca şi alte ţări, cu un val epidemiologic virulent, subliniind că respectarea măsurilor sanitare reprezintă o dovadă de responsabilitate şi maturitate şi fără de care nu este posibilă redeschiderea sustenabilă a societăţii şi a economiei.

“În prezent, rata de infectare este în creştere în toată Europa, prea mulţi semeni pierd zilnic lupta cu virusul, foarte mulţi alţii se îmbolnăvesc şi au nevoie de spitalizare. România, la fel ca alte ţări, se confruntă cu un val epidemiologic virulent căruia trebuie să-i reziste. Sistemele de sănătate din lumea întreagă se află sub o presiune teribilă, iar acceptarea şi respectarea măsurilor sanitare de către toţi cetăţenii rămân puncte critice şi reprezintă dovezi de responsabilitate şi maturitate ale fiecăruia dintre noi. Redeschiderea sustenabilă şi în condiţii de siguranţă a societăţilor şi a economiilor noastre nu poate fi posibilă fără respectarea acestor măsuri”, a afirmat Iohannis, la evenimentul “Schimbările climatice, relaţia om-natură şi sănătatea publică”, organizat, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, la Palatul Cotroceni, de Administraţia Prezidenţială şi de Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

El a arătat că “pandemia de COVID-19 a venit într-un moment dificil pentru sistemul românesc de sănătate, exacerbând vulnerabilităţi structurale cronicizate cu consecinţe pe termen lung asupra sănătăţii şi bunăstării, dar niciun sistem de sănătate şi nicio economie sau societate indiferent de nivelul de dezvoltare nu au fost cu adevărat pregătite pentru a gestiona adecvat o criză de o asemenea anvergură”.

“Fără să dispună de resursele financiare şi materiale ale altor state membre ale Uniunii Europene şi nici de un sistem sanitar performant, România a dovedit că are capacitatea instituţională de a acţiona rapid, oportun şi eficient pentru limitarea răspândirii pandemiei”, a adăugat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a susţinut că există motive “reale” de optimism şi speranţa intrării într-o nouă normalitate având la dispoziţie vaccinurile anti-COVID-19.

“Imunizarea populaţiei prin vaccinare rămâne singurul instrument viabil de a opri pandemia, dar sunt necesare eforturi comune susţinute pentru a ţine virusul sub control până la atingerea unor niveluri ridicate de acoperire vaccinală”, a evidenţiat Iohannis.

El a precizat că, din păcate, strategiile actuale de combatere a pandemiilor se axează pe controlul bolilor abia după apariţia acestora.

“Evenimentele din ultimul an ne arată însă că este nevoie de o schimbare de abordare atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Trebuie să fim mai bine pregătiţi să anticipăm şi să răspundem eficient şi coordonat la ameninţări emergente la adresa sănătăţii publice. În acelaşi timp, trebuie să intensificăm la nivel global eforturile de a reduce riscul de apariţie a pandemiilor. Aproape toate pandemiile apărute de-a lungul timpului şi 70% dintre bolile emergente au fost cauzate de microorganisme de origine animală, care migrează, prin contact ridicat, de la animale la oameni. Această migraţie este facilitată de o relaţie nesănătoasă cu mediul înconjurător prin diminuarea habitatelor naturale şi distrugerea biodiversităţii, exploatarea animalelor sălbatice sau cauzarea de schimbări climatice majore”, a transmis preşedintele.

Potrivit acestui, efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii publice sunt “grave” şi vor deveni “extrem de grave” dacă nu există preocupări de combatere a lor.

“Schimbările climatice modifică anotimpurile de transmitere a bolilor şi alterează condiţiile ecologice, astfel încât creşte riscul bolilor transmise prin apă, insecte şi animale. România este şi ea expusă riscurilor de fenomene meteo extreme, temperaturi crescute, secetă şi incendii cauzate de vreme. Creşterea urbanizării şi îmbătrânirea populaţiei sunt factori care accentuează vulnerabilitatea la temperaturile extrem de ridicate, iar schimbările climatice exacerbează în special bolile cardiovasculare şi respiratorii, boli cu incidenţă ridicată în România. Efectele schimbărilor climatice sunt, aşadar, dramatice şi au un efect direct asupra sănătăţii noastre. Din acest motiv, nu avem niciun moment de pierdut în a acţiona nu numai pentru a opri pandemia de COVID-19, ci şi pentru a limita îmbolnăvirile viitoare cauzate de deteriorarea mediului înconjurător. Această pandemie ne-a arătat cât de ridicate ajung să fie costurile umane şi financiare dacă nu au fost făcute la timp şi eficient investiţii în servicii de prevenţie pentru grupurile vulnerabile, cele care vor avea cel mai mult de suferit şi în urma schimbărilor climatice”, a indicat şeful statului.

În opinia sa, în contextul actual, principiul “O singură sănătate” este mai actual ca oricând şi subliniază nevoia de sincronizare a agendelor în domeniile protecţiei mediului şi sănătăţii, atât la nivelul statelor, cât şi la nivel global.

“Cooperarea şi solidaritatea întregii societăţi internaţionale constituie răspunsul nostru comun în faţa unei provocări de o asemenea amploare, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o piatră de temelie în ghidarea acestui proces”, a conchis şeful statului. 

În marja evenimentului, șeful statului l-a decorat pe Hans Kluge, director regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

CONSILIUL UE12 mins ago

Țările UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru certificatul de vaccinare: Deținerea adeverinței “nu este o condiție prealabilă pentru a exercita dreptul la liberă circulație”

COMISIA EUROPEANA16 mins ago

Ursula von der Leyen: Pfizer-BioNTech creşte cu 50 milioane de doze cantitatea de vaccin anti-COVID livrată UE în a două jumătate a anului

PPE54 mins ago

Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European: Turcia nu poate fi niciodată membru în UE! Erdogan va continua să ne provoace cât continuă discuțiile de aderare

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 hour ago

Banca Europeană de Investiții aprobă un împrumut de 24 de milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: Calea viitoarei ordini mondiale va fi stabilită în regiunea Indo-Pacific, iar Uniunea Europeană și India sunt parteneri cheie

U.E.2 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE unde producția industrială a înregistrat un declin semnificativ în luna februarie

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ2 hours ago

Studiu al Băncii Centrale Europene: Europenii doresc ca euro digital să fie confidențial, sigur și ieftin

NATO2 hours ago

Șeful diplomației SUA, la NATO: Acesta este un moment important pentru Alianța noastră. Forțele NATO vor pleca împreună din Afganistan

RUSIA3 hours ago

Germania acuză Rusia de provocări prin mobilizarea de trupe de-a lungul frontierei cu Ucraina

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană dezvăluie strategia de finanțare care va permite contractarea împrumuturilor de până la 800 mld. de euro necesare redresării

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL6 days ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: În următoarele două luni vor veni în România peste 7 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending