Connect with us

POLITICĂ

Marcel Ciolacu: România va deveni un pilon al reconstrucției Ucrainei și este garantul integrării europene a Republicii Moldova

Published

on

© Marcel Ciolacu / Facebook

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a declarat joi că România îşi va menţine poziţia faţă de “invazia ilegală declanşată de regimul criminal al lui Vladimir Putin” și că țara noastră va rămâne “garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securităţii şi stabilităţii sale”.

“În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, România îşi va menţine poziţia faţă de invazia ilegală declanşată de regimul criminal al lui Vladimir Putin. Vom continua să oferim tot suportul nostru, vom deveni un actor şi mai activ la nivelul organizaţiilor internaţionale şi vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucţie a Ucrainei”, a spus Ciolacu în Parlament, în cadrul unui discurs ce precedă votul de învestitură.

În discursul ţinut în faţa parlamentarilor, el a punctat direcţiile de politică externă ale Guvernului său, amintind de SUA, Republica Moldova, Japonia, Coreea de Sud, informează Agerpres.

Astfel, în relaţia cu Statelor Unite, Ciolacu arată că trebuie să depunem eforturi suplimentare pentru îndeplinirea cerinţelor din Visa Waiver, pentru ca, în anul 2025, românii să aibă şanse reale să călătorească fără vize peste Ocean.

“Un alt obiectiv central în relaţia cu Statele Unite va fi sprijinirea adoptării în cel mai scurt timp a legislaţiei specifice privind securitatea Mării Negre, în aşa fel încât proiectele României la Marea Neagră să beneficieze de sprijin american”, a precizat premierul desemnat.

 

În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, Ciolacu a amintit de susţinerea pentru aderarea la UE şi suport pentru ca ţara vecină să reziste în faţa ameninţărilor Rusiei.

“În politica de vecinătate, vom acorda o atenţie deosebită fraţilor noştri de peste Prut. România va susţine cu toată forţa parcursul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vom continua să asigurăm toate resursele necesare pentru ca administraţia proeuropeană şi poporul Republicii Moldova să reziste în faţa ameninţărilor ruseşti. România este şi va rămâne garantul integrării europene a Republicii Moldova, a securităţii şi stabilităţii sale”, a adăugat liderul social-democrat.

În plus, el consideră că România trebuie să se deschidă către lume, amintind de parteneriatele strategice cu Coreea de Sud şi Japonia, relaţiile apropiate cu Israel sau Turcia, care “demonstrează că putem avea prieteni adevăraţi şi în alte părţi ale lumii”.

“Vreau să fiu foarte clar: locul României este în Uniunea Europeană şi NATO! Din 2004, suntem protejaţi de cea mai mare alianţă militară din lume. Din 2007, Uniunea Europeană ne-a asigurat peste 50 de miliarde de euro, bani cu care România a putut să se dezvolte. Dacă alţi lideri au altă alternativă de a dezvolta România, să facă un pas în faţă. Să le spună românilor care sunt soluţiile lor. Altfel, prin minciuni, urlete şi manipulare, nu poţi dezvolta o ţară. O poţi doar îngropa! Ştiţi bine că ura şi dezbinarea nu mă caracterizează. Eu sunt aici să construiesc pentru români! Este timpul ca România să se ridice prin respect şi demnitate!”, a încheiat Ciolacu.

Citiți și

Votul de învestire a Guvernului. Premierul desemnat Marcel Ciolacu: Datoria mă obligă să fac un pas în față și să îmi asum responsabilitatea atunci când societatea este frământată de probleme

Premierul desemnat Marcel Ciolacu se angajează să lucreze cu fiecare partid și să stabilească „parteneriate reale” cu sectorul privat, cu societatea civilă și cu mediul academic „pentru binele României”

Adoptarea salariului minim european, creșterea puterii de cumpărare la 82% din media UE și reactualizarea strategiei pentru aderarea la zona euro, printre prioritățile economice ale guvernului Ciolacu

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Subiectul trimiterii unui sistem de apărare aeriană Patriot Ucrainei nu trebuie politizat. Va urma o decizie de la cel mai înalt nivel

Published

on

© Partidul Național Liberal

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a cerut luni ca subiectul referitor la posibilitatea ca România să trimită un sistem Patriot Ucrainei să nu fie politizat, menționând că o astfel de decizie va fi luată în urma discuțiilor din Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

“Este un subiect care nu trebuie politizat, este o decizie care se va lua, aşa cum a anunţat şi domnul preşedinte, după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, se va analiza în CSAT şi, pe baza detaliilor care însoţesc o astfel de decizie, va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel”, a precizat Ciucă, la sediul PNL, întrebat în legătură cu posibilitatea ca România să dea Ucrainei un sistem Patriot, relatează Agerpres.

Întrebat dacă o astfel de decizie ar fi oportună, Nicolae Ciucă a răspuns că “nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea”.

“Este o chestiune atât de complexă încât trebuie să avem pe masă o analiză cât se poate de bine dezvoltată, cât se poate de acoperitoare la toţi factorii şi la toate consecinţele”, a punctat el.

Precizările sale vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a declarat că ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, are rețineri în a fi luată o astfel de decizie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

“Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis, care a subliniat că România are un singur sistem Patriot funcțional, dar “altele sunt pe cale de operaționalizare”.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în faţa Rusiei.

De altfel, printre oficialii cu are Lloyd Austin a discutat recent se numără și ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, convorbirea telefonică având loc imediat după ce președintele american Joe Biden a promulgat pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și a semnat livrarea primului lot de echipamente militare în valoare de 1 miliard de dolari.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Apărării Naționale, discuțiile Tîlvăr – Austin au vizat, în principal, “situația de securitate generată de războiul de agresiune și sprijinul necondiționat pentru Ucraina, fiind reiterată importanța menținerii unității transatlantice în actualul context de securitate”. Comunicatul oficial nu face nicio referire la bateriile Patriot.

Germania, Olanda, România și Spania sunt țările NATO care participă și la un program de achiziție comun finanțat de Alianță prin care este prevăzută achiziționare în comun a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT. 200 dintre acestea revin României.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Independenței: Ziua de 10 mai a marcat intrarea României în rândul civilizației europene, ideal național al generației pașoptiste

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis vineri un mesaj cu ocazia marcării Zilei Independenței Naționale, punctând că ziua de 10 mai marchează intrarea României în rândul civilizației europene.

“România își aniversează astăzi al 147-lea an de independență. Sărbătorirea acestui moment definitoriu pentru existența statului nostru a revenit la data de 10 mai, conform adevărului istoric. Pe 9 mai 1877, proiectul Declarației de Independență a fost votat de Parlament, iar a doua zi actul a fost semnat de principele Carol, producându-și efectele juridice”, a scris Ciucă, pe Facebook.

El a subliniat că independența României a fost obținută prin jertfa de sânge a soldaților, care au luptat cu curaj în Războiul de Independență. Eroii de la Plevna, Grivița, Smârdan, Rahova și Vidin merită recunoștința tuturor generațiilor care i-au succedat.

“Ca general, subliniez că intervenția armatei noastre a fost decisivă în 1877, după repetatele eșecuri rusești în fața liniilor defensive otomane”, a indicat el.

Liderul liberal a precizat că ziua de 10 mai reprezintă o rememorare și a altor momente esențiale pentru istoria României, precum jurământul principelui Carol în 1866 și proclamarea Regatului României în 1881.

“Ziua de 10 mai marchează intrarea României în rândul civilizației europene, acesta fiind idealul național pentru care s-a luptat generația pașoptistă. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a conchis Nicolae Ciucă.

Continue Reading

POLITICĂ

Sectorul 4 s-a dezvoltat grație apartenenței României la UE, subliniază primarul Daniel Băluță într-un mesaj de Ziua Europei în care prezintă ”beneficiile incontestabile ale fondurilor nerambursabile”

Published

on

© Daniel Băluță/ Facebook

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a prezentat, de Ziua Europei, ”beneficiile incontestabile ale fondurilor nerambursabile cu ajutorul cărora comunitatea s-a dezvoltat, construind pentru viitor”.

”Grație apartenenței la Uniunea Europeană, din care facem parte de 17 ani, am beneficiat de oportunități semnificative și am reușit să construim o stație de metrou (Tudor Arghezi), să modernizăm școli și grădinițe, să reabilităm termic blocuri de locuințe și să demarăm proiecte de amploare, cum ar fi maternitatea Sf. Ioan sau extinderea magistralei M4 de metrou, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, a precizat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta a ținut să mulțumească Uniunii Europene pentru ”toate acestea și pentru toate cele ce vor urma”.

Conform bilanțului prezentat de Comisia Europeană în România la mijlocul lunii decembrie, în cei 17 ani de apartenență la UE, România a primit de trei ori mai mulți bani decât contribuțiile la bugetul european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA14 hours ago

MAE publică un ghid pentru românii care doresc să voteze pentru Parlamentul European la secțiile de votare organizate în străinătate

U.E.15 hours ago

Grecia propune înființarea unui sistem european de apărare antiaeriană similar cu sistemul israelian Iron Dome

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ16 hours ago

BCE constată că vulnerabilitățile în materie de stabilitate financiară s-au atenuat, dar perspectivele rămân fragile

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Înaintea alegerilor europene, UE include pe lista sancțiunilor patru noi instituții media susținute de Kremlin, anunță vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

UE sprijină îmbunătățirea cooperării la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și R. Moldova în cadrul coridoarelor de solidaritate

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană a deschis o procedură oficială împotriva Meta privind protecția minorilor pe platformele Facebook și Instagram

U.E.18 hours ago

Ministrul de Interne al Austriei: Înăsprirea regulilor de azil funcționează

U.E.19 hours ago

Tabloul european al tentativelor de asasinare și al asasinatelor împotriva liderilor politici din Europa ultimilor 50 de ani

ROMÂNIA19 hours ago

România, printre cele 15 țări membre UE care solicită ”noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în statele terțe

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

Trending