Mariano Rajoy dezminte orice zvon legat de posibila reîntoarcere a lui Carles Puigdemont în fruntea Cataloniei

După ce în presa europeană s-a vehiculat că fostul lider catalan, Carles Puigdemont, ar putea reveni în funcția de președinte al Cataloniei, acest zvon a fost dezmințit de premierul spaniol Mariano Rajoy, informează New Europe.

FOTO: Mariano Rajoy Brey/ Facebook

„Nu există nici o metodă prin care acesta să fie președinte de la distanță, sau prin procură, sau prin orice fel de capcană“, a declarat Rajoy.

Auto-exilat la Bruxelles din octombrie 2017 după declarația unilaterală a independenței ce a fost considerată ilegală de justiția spaniolă, Carles Puigdemont ar trebui să fie fizic în legislativul catalan pentru a putea să preia funcția. Partidele pro-independență au câștigat  o majoritate confortabilă astfel încât să formeze noul guvern regional, iar în urma unui aranjament, coaliția l-a propus pe Puigdemont pentru funcția de președinte.

Cu toate acestea, dacă fostul lider s-ar întoarce pe teritoriul Spaniei s-ar confrunta cu perspectiva arestării, a unui proces și a unei sentințe maxime de 30 de ani pentru răzvrătire, abuz al fondurilor publice, și organizarea ilegală a unui referendum.

În octombrie 2017 guvernul spaniol a evocat o clauză constituțională care permite guvernului central să suspende autonomia regională și să impună o guvernare directă. Madridul a convocat apoi alegeri regionale anticipate ce au avut loc pe 21 decembrie și în urma cărora particele pro-secesioniste au câștigat majoritatea în Parlament. 

Noul parlament se va reuni oficial pe 17 ianuarie. Puigdemont se află în prezent în Belgia, unde a fugit pentru a nu fi arestat. Acesta dorește să revină cât de curând în statul natal: “Nu este imposibilă întoarcerea mea în Catalonia”, a declarat Carles Puigdemont.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.