Mario Centeno, noul președinte al Eurogrupului, preia mandatul de la Jeroen Dijsselbloem: Sunt foarte motivat și nu voi cruța niciun efort pentru a ajunge la consens între statele membre

Mario Centeno, ministrul portughez al finanțelor, va prelua de pe 13 ianuarie funcția de președinte al Eurogrupului de la Jeroen Dijsselbloem care a ocupat-o din 2013. 

Miniștrii europeni de finanțe din zona euro și-a ales u nou președinte al Eurogrupului, pe Mario centeno, pe 4 decembrie 2017, pentru un mandat de doi ani și jumătate.

Pentru a marca predarea președinției Eurogrupului și a finaliza tranziția sarcinilor, Dijsselbloem și Centeno au avut o reuniune de lucru în cadrul căreia au discutat, de asemenea, agenda Eurogrupului, potrivit Consiliului UE.

Mario Centeno este ministrul de finanțe al Portugaliei, o funcție la care a fost numit în 2015. Prima întâlnire a Eurogrupului, sub președinția dlui Centeno, va avea loc la Bruxelles la 22 ianuarie 2018. 

Centeno s-a declarat motivat de deținerea acestei funcții: “Sunt foarte motivat să preiau conducerea Eurogrupului. Avem o oportunitate unică de a aprofunda uniunea monetară, făcând moneda noastră comună mai rezistentă împotriva viitoarelor crize. Responsabilitatea noastră este de a oferi și de a satisface așteptările cetățenilor noștri. Nu voi cruța niciun efort pentru a ajunge la consensul necesar. Aș dori, de asemenea, să îi mulțumesc lui Jeroen Dijsselbloem pentru conducerea sa puternică în cadrul Eurogrupului într-o perioadă în care zona euro a fost pusă la încercare.” 

Citiți și Mario Centeno, noul președinte al Eurogrupului. Ministrul portughez al finanțelor îi va succeda lui Jeroen Dijsselbloem

Eurogrupul este un organism informal în care miniștrii din statele membre din zona euro discută aspecte legate de responsabilitățile comune ale țărilor lor în ceea ce privește euro. Principala sa sarcină este asigurarea unei coordonări strânse a politicilor economice între statele membre din zona euro și promovarea condițiilor pentru o creștere economică mai puternică. Coordonarea politicilor între țările din zona euro este esențială pentru asigurarea stabilității în zona euro în ansamblu.

One Response to Mario Centeno, noul președinte al Eurogrupului, preia mandatul de la Jeroen Dijsselbloem: Sunt foarte motivat și nu voi cruța niciun efort pentru a ajunge la consens între statele membre

  1. Calin Delavale 12/01/2018 at 17:28

    Sunt platit in lei si toate preturile sunt in euro. Cand trecem la euro, pentru ca si salariile si pensiile sa fie in euro?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.