ROMÂNIA
Ministerul Energiei dorește să implementeze Programul Național de Investiții ”Energie Verde” 2024-2030 pentru orașe ecologice și sisteme centralizate de termoficare
Published
1 month agoon
Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program ambițios care va fi implementat în perioada 2024-2030, cu o valoare totală de 4 miliarde de lei, potrivit unui comunicat.
Programul are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) și a operatorilor și producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).
„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă și verde pentru cetățeni și pentru creșterea calității vieții în comunitățile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituțiile publice și producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde, eficiență energetică și construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării. Programul este corelat cu alte surse de finanțate disponibile autorităților locale, respectând principiul complementarității. România se dezvoltă ca lider în tranziția energetică, iar rolul nostru trebuie să fie acela de a stimula prin toate mijloacele administrative posibile rolul orașelor în acest proces. În premieră pentru ministerul nostru, programul va fi finanțat din emisiunile de obligațiuni verzi ale Ministerului de Finanțe. Lucrăm cu ministrul Boloș și echipa de la MF pentru un nou instrument dedicat dezvoltării urbane a României”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Proiectul este structurat pe două componente majore:
- Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani.
- Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.
Programul „Energie verde” reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile și cât mai verde — în această ordine de priorități. Ministerul Energiei invită toate părțile interesate să contribuie la îmbunătățirea programului prin participarea la procesul de consultare publică, mulțumind pentru sprijin și colaborare ministerului de finanțe și ministerului investițiilor și proiectelor europene.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
ICI București a fost prezent la Forumul Gazelor Naturale
Decarbonarea Europei nu va putea fi realizată fără o componentă de energie nucleară, subliniază eurodeputatul Virgil Popescu
România va solicita finanțare europeană pentru a dezvolta, în premieră, un instrument dedicat investițiilor în producția de biocombustibili avansați
Înflația globală în rândul țărilor OCDE încetinește pe fondul scăderii prețurilor la energie
Principala prioritate a comisarului desemnat pentru energie și locuințe este scăderea prețurilor la energie pentru industrie și populație
Compania japoneză Itochu va contribui la dezvoltarea hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, o „baterie verde” cu rol cheie în echilibrarea sistemului energetic românesc
ROMÂNIA
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Published
44 mins agoon
November 13, 2024By
Teodora IonMinistrul Energiei, Sebastian Burduja, participă la Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, eveniment major pentru sectorul energetic.
Însoțit de colegii de la Electrica și Transelectrica, acesta promite că se va întoarce ”în România cu vești dintre cele mai bune”.
”Suntem aici în calitate de țara europeană care a reușit cea mai mare reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră după 1990, iar totodată țara care este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie, iar în al doilea rând să continue a proteja mediul”, a precizat Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook.
Reuniunea, care are loc într-un context regional și global cu foarte multe variabile – de la războiul din Ucraina, competiția geopolitică globală, până la criza climatică și provocările economice – poate aduce ”oportunități pentru România”.
Ministrul Energiei a detaliat o parte din agenda sa de marți la reuniunea mai sus amintită, pe lista întâlnirilor aflându-ce cea cu miniștrii energiei din Azerbaidjan, Georgia și Ungaria, privitoare la proiectul Coridorului Verde.
”După cum știți, este un proiect îndrăzneț care presupune construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu ce va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, extinzându-se spre Ungaria și Azerbaidjan. Acesta are potențialul de a transforma România într-o adevărată poartă de acces către Europa pentru energia produsă în zona Mării Caspice. Suntem pe ultima sută de metri înainte de realizarea companiei de proiect de către CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works. Proiectul va stabili recordul mondial pentru lungimea cablului subacvatic și va însemna securitate energetică mai mare pentru România și prețuri mai mici în facturi pentru români”, a anunțat Sebastian Burduja.
O altă întâlnire la care acesta a participat este cea organizată de președinția COP și de Grecia referitoare la triplarea energiei regenerabile, dublarea eficienței energetice și întărirea cooperării internaționale pentru tranziția energetică.
”Mesajul meu a fost clar: România investește peste 20 miliarde de euro (fonduri europene și private) în construirea de proiecte de generare a energiei verzi, întărirea rețelei și dezvoltarea stocării. Totuși, românii trebuie să simtă, cât mai curând, beneficiile tranziției energetice prin prețuri mai mici și un sistem energetic sigur și stabil. Tranziția energetică nu se poate face pe costul cetățenilor ori a firmelor, ci în beneficiul lor”, a conchis oficialul român.
ROMÂNIA DIGITALĂ
ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”
Published
16 hours agoon
November 12, 2024ICI București și Agerpres anunță lansarea oficială a proiectului „Aplicație AI – Știrile Agerpres”, un proiect inovativ destinat să revoluționeze modul în care informațiile sunt distribuite și consumate de publicul larg, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul acestui eveniment, vor fi prezentate și rezultatele proiectului pilot „Agerpres Daily News | Hold History”, care a demonstrat potențialul tehnologiilor avansate în combaterea dezinformării și în promovarea unui jurnalism de calitate.
Evenimentul va avea loc vineri, 15 noiembrie 2024, la Palatul Parlamentului, iar organizatorii vor invita toți producătorii de știri din România să se alăture proiectului „Aplicație AI – Știrile Agerpres” și să contribuie la dezvoltarea unui ecosistem media bazat pe transparență, verificabilitate și responsabilitate.
“Aplicația AI – Știrile Agerpres” utilizează inteligența artificială pentru a livra știri de calitate, iar prin integrarea tehnologiei blockchain și a tokenurilor non-fungibile (NFT), proiectul își propune să garanteze autenticitatea și proveniența informațiilor, promovând jurnalismul de calitate și protejând publicul de riscurile dezinformării.
„Agerpres Daily News | Hold History”, proiectul pilot implementat de Agerpres, a demonstrat cum tehnologiile inovative pot contribui la îmbunătățirea procesului de verificare a știrilor, oferind o soluție sigură pentru arhivarea și accesarea informațiilor într-un mod transparent și eficient.
În cadrul evenimentului, vor fi discutate impactul acestor tehnologii asupra ecosistemului media din România și posibilitățile de scalare ale proiectului „Aplicație AI – Știrile Agerpres” pe plan național și internațional. De asemenea, participanții vor avea ocazia să afle mai multe despre cum pot contribui activ la acest proiect.
ROMÂNIA
Secretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” au încheiat un parteneriat strategic care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice
Published
18 hours agoon
November 12, 2024By
Andreea RaduSecretariatul General al Guvernului și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” (INCE) al Academiei Române au încheiat luni, 11 noiembrie, un parteneriat strategic care să asigure un cadru operațional și funcțional favorabil ambelor instituții și care va contribui la o abordare inovativă a politicilor publice economico-sociale și demografice.
Parteneriatul strategic încheiat constituie un cadru propice, care susține, deopotrivă, atât viziunea și misiunea SGG, cât și pe cea a INCE, cu privire la promovarea de proiecte comune, din care să rezulte importanța cercetării în producția de factori de performanță a căror oportunitate este dimensionată în acord cu cerințele reale ale actorilor din economie. Mai mult, acest tip de parteneriat contribuie la dezvoltarea și asigurarea interfeței în relațiile Guvernului României cu structurile de elită ale societății civile, pentru fundamentarea politicilor publice, bazată pe studii, analize și cercetări de cel mai înalt nivel, informează comunicatul oficial.
„Vom avea, urmare acestei colaborări, un instrument operativ în acțiunile care au ca scop alinierea României la cele 12 principii OECD pentru guvernarea publică. Consolidăm astăzi, împreună, un cadru de cooperare interinstituțională, între Guvernul României și mediul academic, pentru dezvoltarea spațiului civic românesc și vom facilita crearea de mecanisme de consultare și cooperare, în domeniile de competență ale INCE”, a declarat Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat la SGG.
INCE reunește în structura sa cinci institute de cercetare științifică (Institutul de Economie Naţională, Institutul de Prognoză Economică, Institutul de Economie Agrară, Institutul de Cercetare a Calității Vieţii și Institutul de Economie Mondială) și cinci centre de cercetare științifică (Centrul de Economia Industriei şi Serviciilor, Centrul de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu”, Centrul de Studii şi Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică „Acad. David Davidescu”, Centrul de Economie Montană și Centrul de Informare şi Documentare Economică), iar toate acestea au personalitate juridică proprie.
Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române are ca misiune: realizarea de cercetări științifice fundamentale și avansate în domeniul economic, în cel social și în cel demografic; dezvoltarea și conservarea patrimoniului știinţific, prin generarea, identificarea, angajarea şi promovarea unor proiecte de interes public major; participarea la elaborarea de studii, programe şi lucrări suport pentru strategii sectoriale şi naţionale de cercetare şi dezvoltare economică; implicarea activă în lucrări şi analize pentru fundamentarea şi susţinerea unor iniţiative legislative şi politici de dezvoltare, oferind consultanţă şi expertiză în sprijinul activităţii legislativului şi a executivului în domeniile sale de competență.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Vicepreședintele CE desemnat pentru o tranziție curată și echitabilă propune un plan european de adaptare la schimbările climatice
Vicepreședintele executiv desemnat pentru prosperitate se angajează să consolideze piața unică a UE și să înființeze un fond european pentru competitivitate
Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie
Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România
Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina
Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA
Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale
Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere
ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”
“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA7 days ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne