Connect with us

G7

Miniștrii sănătății din țările G7 se reunesc de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron

Published

on

© G7 UK Twitter

Guvernul britanic, care deţine președinția rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunțat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgență a miniştrilor sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite AFP, potrivit Agerpres. 

Aşadar, miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni „luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron” , în cadrul unei „reuniuni de urgenţă”, a precizat Ministerul Sănătăţii britanic.

Noua variantă a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19.

Uniunea Europeană a suspendat zborurile dinspre Africa de Sud pentru a preveni răspândirea noii variante COVID-19 despre care se crede că ar fi cea mai agresivă de până acum.  De asemenea, și Regatul Unit, Canada și SUA au restricționat zborurile către și dinspre multe țări din Africa de Sud, dar cazuri de Omicron au fost deja detectate în Europa și în Regatul Unit, Olanda raportând cel puțin 13 cazuri de la un zbor din Africa de Sud, scrie Politico.eu

Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora – contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc – comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă. 

G7

Germania a preluat la 1 ianuarie președinția G7: Vom fi un pionier pentru o economie neutră din punct de vedere climatic și o lume echitabilă

Published

on

© European Union, 2021

La începutul lui 2022, Germania a preluat președinția G7, o sarcină responsabilă într-o perioadă dificilă, urmând să promoveze o economie neutră punct de vedere climatic, o lume echitabilă, consolidarea democrației liberale și a relațiilor cu statele partenere care împărtășesc aceleași valori, cu accent pe consolidarea rezilienței democrației.

“Ne vom folosi de președinția G7 pentru a face din acest grup de state un pionierat. Un pionier pentru o activitate economică neutră din punct de vedere climatic și pentru o lume echitabilă”, a declarat Olaf Scholz, noul cancelar federal, într-un comunicat publicat de Bundesregierung.

Summitul G7 2022, care este considerat punctul culminant al fiecărei președinții, va avea loc între 26 și 28 iunie la Schloss Elmau, în Alpii bavarezi – la fel ca și ultimul summit G7 desfășurat sub președinția germană, în iunie 2015. Este, de asemenea, cel de-al șaptelea summit care va avea loc în Germania. Șefii de stat și de guvern ai G7 s-au reunit pentru prima dată sub președinția germană în 1978, la Bonn.

Într-un comunicat separat al Ministerului de Externe, șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, a setat ca obiectiv al formatului miniștrilor de externe din G7 pe cel al “acționării cu hotărâre în loc de a reacționa pur și simplu”.

“Putem face față cu succes provocărilor globale doar dacă lucrăm împreună. Pentru G7, acest lucru înseamnă că trebuie să spunem pentru ce luptăm noi, ca democrații liberale angajate în multilateralism, în loc să ne concentrăm mereu asupra a ceea ce suntem împotrivă”, a subliniat ea.

G7 este format din Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Japonia, Canada și SUA. Uniunea Europeană este, de asemenea, reprezentată la toate reuniunile. Părțile menționate în acest format pentru a discuta, în special, chestiuni legate de politica economică, externă și de securitate la nivel mondial, de dezvoltare și de climă. Pe lângă consultările dintre șefii de stat și de guvern, partenerii G7 lucrează în prezent pentru a-și atinge obiectivele comune prin intermediul unor reuniuni ministeriale în mai multe domenii. Printre acestea se numără afacerile externe, transformarea digitală și tehnologia, finanțele, sănătatea, comerțul și afacerile interne.

Președinția este asigurată prin rotație anuală de către membri. Germania preia președinția de la Marea Britanie în 2022 și este succedată de Japonia în 2023.

Continue Reading

G7

Olaf Scholz, în primul său discurs de Anul Nou în calitate de cancelar german: ”Cooperarea transatlantică” este ”esenţială pentru securitatea în Europa”

Published

on

© European Union, 2021

Olaf Scholz şi-a exprimat vineri, în primul său discurs de Anul Nou în calitate de cancelar german, sprijinul pentru Ucraina care se teme de o invazie rusă, insistând asupra ”inviolabilităţii” graniţelor europene și a “cooperării transatlantice”, care este “esențială pentru securitatea în Europa”.

”În ceea ce priveşte Ucraina, ne sunt prezentate noi provocări. Inviolabilitatea frontierelor este un bun preţios şi nenegociabil’, a afirmat cancelarul social-democrat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest avertisment clar adresat Rusiei este mai degrabă neobişnuit pentru un mesaj de Anul Nou adresat în mod tradiţional chestiunilor interne și în care le-a cerut cetăţenilor să facă front comun în lupta împotriva pandemiei de coronavirus şi să sprijine reînnoirea ţării.

Pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice din cauza Ucrainei, Rusia a prezentat recent Statelor Unite și NATO două proiecte de tratate care prezintă un set de “garanții de securitate” pe care Kremlinul le cere, inclusiv încetarea oricărei extinderi suplimentare a NATO și un angajament din partea Alianței de a nu desfășura trupe suplimentare în țări în care nu erau deja prezente forțe terestre ale NATO înainte de 1997. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Republica Cehă, România și statele baltice, care sunt toate membre NATO. Drept replică, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunțat că intenționează să convoace o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe data de 12 ianuarie 2022, în timp ce SUA și Rusia se pregătesc de negocieri bilaterale la Geneva la începutul lunii ianuarie, deși NATO, SUA, și Europa au avertizat că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA și NATO amenință securitatea europeană. De altfel, preşedintele SUA Joe Biden l-a avertizat joi pe omologul său rus Vladimir Putin cu un răspuns ferm la orice invazie rusă a Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice în cursul căreia liderii de la Casa Albă și Kremlin au discutat joi pentru prima oară după ce Moscova a formulat un pachet de “garanții de securitate” pe marginea căruia Rusia, SUA și NATO vor demara discuții la începutul lui 2022.

În ce privește mesajul de Anul Nou al lui Olaf Scholz, cancelarul german a indicat că ”cooperarea transatlantică” este ”esenţială pentru securitatea în Europa” şi a pledat în special pentru o ”cooperare internaţională” mai mare şi o ”Europă mai suverană şi puternică”.

”Cooperarea internaţională este importantă (…) De aceea continuăm să lucrăm pentru succesul Uniunii Europene”, a explicat el.

”Obiectivul nostru este o Europă suverană şi puternică. O Europă care trăieşte în conformitate cu valorile sale comune ale păcii, ale statului de drept şi democraţiei”,a subliniat cancelarul german, mesajul său întărind asigurările date de ministrul de externe Annalena Baerbock, care a subliniat că președinția franceză a Consiliului UE poate conta pe Germania pentru a pune bazele unei Europe suverane în lume.

Preşedinţia franceză a Consiliului UE coincide cu preşedinţia germană a G7 al celor mai puternice state ale lumii, care debutează tot la 1 ianuarie. Germania va găzdui între 26-28 iunie 2022, în Bavaria, un summit al liderilor G7, care va preceda summitul NATO de la Madrid din 29-30 iunie. Precedentul summit G7 găzduit de Germania, în 2015, a avut loc tot în Bavaria.

Continue Reading

G7

Ministrul de externe al Germaniei, țară care va prelua de la 1 ianuarie președinția G7, respinge o revenire a Rusiei în acest grup: S-a exclus prin anexarea Crimeei. Actuala escaladare nu uşurează situaţia

Published

on

© Auswärtiges Amt/ Facebook

Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, țară care va prelua la 1 ianuarie, de la Regatul Unit, președinția rotativă a G7, respinge o revenire a Rusiei în acest grup, care cuprinde cele mai industrializate țări, în viitorul apropiat, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Bineînţeles, este foarte dureros că Rusia s-a exclus din acest cerc prin anexarea Crimeei”, a declarat politiciana ecologistă, făcând referire la acţiunile Moscovei asupra peninsulei din Marea Neagră în 2014.

”În acest moment, nu se poate anticipa când se va putea întoarce Rusia în acest grup. Actuala escaladare nu uşurează situaţia”, a declarat Annalena Baerbock pentru DPA, de la Berlin.

”După acţiunile agresive ale Rusiei din 2014, a fost decizia corectă să se spună clară că, pe o astfel de bază, nu se poate continua agenda de politică economică”, a completat aceasta.

Baerbock a subliniat că aspectele care ocupă un loc central pe agenda președinției germane a G7 sunt cele legate de combaterea schimbărilor climatice, care au efecte asupra păcii și securității nu doar pentru europeni, ci mai ales pentru țările emergente și în curs de dezvoltare, informează Deutsche Welle.

”Ne iluzionăm că Occidentul este o insulă, dar chiar și pe această insulă apa va continua să crească dacă nu acționăm acum. Acesta este motivul pentru care vom face din abordarea comună a crizei climatice una dintre prioritățile președinției noastre G7 de anul viitor”, a explicat ministrul german de externe.

Astfel, Germania urmărește să implice China, principalul poluator la nivel mondial, în lupta împotriva schimbărilor climatice pentru a reduce încălzirea globală. ”China este un partener pentru noi, pentru G7. În cazul multor probleme globale, lucrurile pot fi rezolvate doar împreună”, a detaliat Baerbock.

Șefa diplomației germane este conștientă că nu va fi o sarcină ușoară să colaboreze cu regimul autoritar de la Beijing, dar a recunoscut că, în pofida multiplelor diferențe, aceasta este o dilemă care trebuie confruntată.

De asemenea, pe durata președinției G7, Germania va dori să-și modeleze politia externă printr-un ”dialog constructiv”, alianța transatlantică fiind fundamentală.

Evenimentul central din mandatul Germaniei va fi summitul G7 de la Schloss Elmau, în Alpii Bavarezi, ce va avea loc în intervalul 26-28 iunie.

 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Afganistan: UE sprijină educația, sănătatea și mijloacele de trai ale populației afgane cu 268,3 milioane de euro

CONSILIUL UE13 hours ago

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: Implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare de 15% pentru grupurile multinaționale din UE reprezintă o prioritate pentru România

ROMÂNIA13 hours ago

România va avea un nou Plan Național de Combatere a Cancerului. Prof. Univ. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu îl va prezenta mâine la Palatul Cotroceni

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Un nou set de instrumente privind modalitățile de atenuare a interferențelor străine în cercetare și inovare în UE a fost publicat de Comisia Europeană

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, scrisoare către Emmanuel Macron prin care solicită ca aderarea României la Schengen să se afle printre obiectivele președinției franceze a Consiliului UE

RUSIA14 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

RUSIA14 hours ago

Antony Blinken îi cere lui Serghei Lavrov continuarea căii diplomatice pentru a detensiona situația generată de consolidarea militară a Rusiei în Ucraina

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Secretarul de stat american, Antony Blinken, vizită oficială în Kiev și Berlin pentru a încuraja Rusia să aleagă diplomația și dezescaladarea

NATO14 hours ago

Contra-propunerea NATO la garanțiile cerute de Moscova. Jens Stoltenberg Am invitat Consiliul NATO-Rusia la o serie de reuniuni. Riscul unui conflict este real, dar nu vom face compromisuri în a proteja și apăra aliații

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Noul Bauhaus european: Încep înscrierile pentru premiile pe 2022. Vor fi recompensate ideile care contribuie la crearea unor locuri sustenabile și incluzive

RUSIA14 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN19 hours ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA2 days ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA2 days ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA5 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

ROMÂNIA7 days ago

Klaus Iohannis: Finalizarea aderării României la Spaţiul Schengen este “deosebit de importantă”. Finalizarea MCV, o altă prioritate majoră

FONDURI EUROPENE3 weeks ago

Premierul Nicolae Ciucă va prelua monitorizarea operaționalizării PNRR: La începutul lui 2022 urmează să intre în contul statului încă 1,9 miliarde de euro, prefinanțare din împrumutul acordat României

ROMÂNIA3 weeks ago

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă, prima întâlnire cu reprezentanții AmCham România: Stimularea investițiilor străine și atragerea de fonduri europene prin PNRR și CFM, soluții pentru prosperitate și bunăstare

Advertisement

Team2Share

Trending