INTERNAȚIONAL
Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif: Dacă SUA dorește o înâlnire cu Iranul, trebuie să respecte acordul nuclear din 2015 și să pună capăt ,,terorismului economic”
Published
5 years agoon
Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a declarat joi că, dacă Washingtonul doreşte o întâlnire cu Teheranul, trebuie mai întâi să respecte acordul nuclear din 2015 şi să înceteze ,,terorismul economic” împotriva poporului iranian, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Tensiunile dintre Teheran și Washington s-au înrăutățit de când Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015 și a reimpus sancțiunile asupra economiei iraniene. În ultimele luni, ambele state au fost autoarele unor acte de provocare în Orientul Mijlociu care au generat amenințări cu războiul din partea SUA și promisiuni de represalii din partea Iranului.
În replică, Teheranul a început să se abată treptat de la prevederile acordului şi a ameninţat cu noi încălcări ale acestuia în septembrie dacă nu îi vor fi ridicate sancţiunile.
,,Vom continua să ne reducem angajamentele din acordul din 2015 dacă interesele noastre nu sunt garantate”, a declarat, marți, preşedintele iranian Hassan Rouhani.
În acest sens, SUA au o poziție fermă care presupune că drumul spre normalizarea relațiilor este legat de denuclearizarea Iranului.
„Ceea ce ne dorim este foarte simplu. Trebuie să fie non-nucleari. Vom vorbi despre rachete balistice, vom vorbi despre momentul potrivit”, a spus Donald Trump, într-o declarație în marja Summitului G7 de la Biarritz, adăugând: „Dar trebuie să oprească terorismul. Cred că se vor schimba, chiar cred. Cred că au o șansă.”
La rândul său, șeful diplomației iraniene a replicat că ,,Statele Unite sunt angajate într-un război economic împotriva poporului iranian şi pentru noi nu va fi posibil să intrăm în discuţii cu Statele Unite dacă nu vor înceta să impună un război şi să se implice în terorism economic împotriva poporului iranian’, le-a declarat Zarif reporterilor joi la Kuala Lumpur, după discursul ţinut cu prilejul unui forum privind securitatea în lumea islamică, potrivit Agerpres.
,,Prin urmare, dacă vor să revină în sală există un bilet pe care trebuie să şi-l cumpere, iar acest bilet este respectarea acordului”, a continuat Zarif, referindu-se la acordul nuclear din 2015.
Ministrul a mai spus că, din punctul de vedere al Teheranului, o întâlnire este necesară doar ,,dacă există un rezultat”.
Declarațiile lui Zarif respectă linia de gândire a președintelui Rouhani care declara tot marți că Iranul nu intenţionează să poarte discuţii cu SUA până când Washingtonul nu va ridica toate sancţiunile ,,ilegale și nedrepte” pe care i le-a impus. De asemenea, în ceea ce privește chestiunea spinoasă a capabilităților nucleare, președintele iranian a precizat că ,,Teheranul nu a dorit niciodată arme nucleare”, adăugând că dacă este sigur că ,,participarea la o discuție sau o întâlnire cu cineva va contribui la dezvoltarea țării mele și la rezolvarea problemelor oamenilor, nu voi ezita să fac acest lucru”.
Donald Trump s-a arătat deschis spre rezolvarea conflictului cu Iranul din declarațiile făcute în weekend și la începutul săptămânii la Biarritz, Franța. Președintele american a declarat că dorește să vadă un Iran puternic și că nu caută o schimbare de conducere în Teheran, adăugând că nivelul de trai pentru iranienii de rând este inacceptabil, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Ulterior acestei declarații, șeful de la Casa Albă a spus că are „sentimente bune” cu privire la perspectiva unui nou acord nuclear cu Iranul, care ar trebui să acopere o perioadă mult mai extinsă de timp față de actualul acord, precum și supravegherea mai multor locații cu activitate de îmbogățire a uraniului.
President @realDonaldTrump on Iran: “We’re looking for no nuclear weapons, no ballistic missiles, and a longer period of time. Very simple.” pic.twitter.com/Y8xvo616Wm
— The White House (@WhiteHouse) August 26, 2019
,Iranul nu este aceeași țară în care a fost în urmă cu doi ani și jumătate când am intrat în funcție”, a declarat el reporterilor la o conferință de presă comună G7 cu liderul francez Emmanuel Macron.
,,Cred cu adevărat că Iranul poate fi o națiune grozavă … dar nu pot avea arme nucleare”, a reiterat liderul de la Casa Albă, adăugând că trebuie să fie ,,jucători buni” înainte de a fi de acord cu o întâlnire.
Amintim faptul că Donald Trump nu a considerat oportun să aibă o întrevedere cu ministrul de externe al Iranului, prezent la Biarritz, la invitația președintelui Franței, Emmanuel Macron, care a acționat în încercarea de a ușura tensiunile dintre Washington și Teheran. Trump a spus că nu s-a întâlnit separat cu șeful diplomației iraniene deoarece era ,,prea curând pentru o astfel de întâlnire”, în condițiile în care SUA consideră Iranul un adversar periculos.
După o discuție care a durat trei ore, Președinția franceză a informat că discuţiile asupra programului nuclear iranian între ministrul de externe al Iranului şi oficiali francezi în marja summitului G7 ,,au fost pozitive” şi ,,vor continua”, relata Agerpres, potrivit AFP. Mohammad Javad Zarif s-a întâlnit inițial cu ministrul francez de externe Le Drian, apoi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, timp de jumătate de oră, la Primăria din Biarritz.
Astfel, la începutul celei de-a doua zile de lucru, președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat un plan în cadrul summitului pentru a dezamorsa tensiunile crescânde din Golf, sugerând ridicarea parțială a embargoului american asupra petrolului iranian în schimbul revenirii Teheranului la respectarea deplină a acordului nuclear din 2015, potrivit The Guardian.
Cu toate acestea, concluziile Summitului G7 din Franța au fost clare în ceea ce privește abordarea față de Iran și nu au inclus aspecte specifice legate de negocierea unui alt acord nuclear sau adoptarea altor măsuri pentru detensionarea situației. Astfel, statele reunite la Biarritz au hotărat îndeplinirea a două obiective: să se asigure că Iranul nu achiziționează niciodată arme nucleare și că favorizează pacea și stabilitatea în regiune.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Trump este dispus să impună noi sancțiuni Rusiei dacă Putin refuză un acord de pace și cere UE să facă mai mult pentru Ucraina și Chinei să ajute la încheierea conflictului
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
“Va observa Trump Europa?” Pledoaria lui Zelenski la Davos pentru ca “Europa să își poarte singură de grijă”. Liderul ucrainean cere 200.000 de soldați europeni pentru un acord de pace cu Rusia
NATO
Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare
Published
4 hours agoon
January 22, 2025By
Teodora IonSpania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, a declarat miercuri premierul Pedro Sanchez, după ce președintele american Donald Trump a criticat Madridul pentru că nu și-a atins nivelul contribuțiilor financiare la alianța pentru apărare, informează Reuters.
Spania a crescut cheltuielile pentru apărare cu 70 % în ultimul deceniu, în timp ce investiția sa de 30 % în echipamente noi a fost peste nivelul de 20 % cerut de NATO, a declarat Sanchez într-un interviu pentru CNBC de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția.
Sanchez a mai spus că participarea armatei spaniole la operațiunile NATO a fost ”mult peste medie”.
”Suntem un partener de încredere și cred că trebuie să privești mai larg pentru a vedea dacă o țară este angajată sau nu față de securitatea aliaților NATO”, a spus Sanchez.
Spania a cheltuit 22,27 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, arată cifrele NATO, a 10-a cea mai mare contribuție în termeni absoluți dintre cei 32 de aliați NATO, dar aceasta reprezintă aproximativ 1,28% din PIB-ul său, cea mai mică în termeni relativi. Statele Unite au cheltuit anul trecut 3,38% din PIB pentru apărare, arată cifrele preliminare ale NATO.
”Spania se află foarte jos”, a declarat Trump luni, când a fost întrebat despre contribuțiile sale la NATO. Cu toate acestea, el a sugerat, de asemenea, în mod eronat, că Spania face parte din BRICS, grupul de economii emergente care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud și altele.
Președintele american Donald Trump a declarat la începutul acestui an, înainte de a fi învestit în funcție, că aliații din NATO trebuie să-și sporească alocările bugetare pentru apărare la 5% din PIB, cu mult peste ținta de 2%, cât este în prezent, dar în aceeași direcție cu poziția exprimată de secretarul general al NATO, Mark Rutte, care a militat pentru o ”mentalitate de război” prin creșterea bugetelor apărării către 3% din PIB, fonduri care pot veni, spunea el, din sectorul alocările pentru pensii, sănătate sau asistență socială.
Aliații NATO vor discuta despre creșterea cerințelor privind cheltuielile de apărare de la obiectivul actual de 2% din produsul intern brut la un summit care va avea loc la Haga în această vară.
Până în prezent, Polonia și Lituania sunt singurele țări care și-au asumate ținte de aproximativ 5% din PIB pentru apărare.
INTERNAȚIONAL
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
Published
8 hours agoon
January 22, 2025By
Diana ZaimPreședinții Comisiei Europene și Consiliului European au luat cuvântul în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și au prezentat viziunea instituțiilor europene pentru viitorul relațiiei UE-SUA, viziune care are în vedere un parteneriat transatlantic „mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”
„Uniunea Europeană și Statele Unite sunt reciproc cei mai mari parteneri comerciali și de investiții. Este în interesul ambelor părți să continue să promoveze o relație comercială stabilă, echilibrată și previzibilă. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm îndeaproape cu noua administrație a SUA pentru a promova o cooperare economică pozitivă și echitabilă și pentru a lucra la prioritățile noastre comune în materie de prosperitate și securitate, protejându-ne în același timp – în mod firesc – propriile interese”, a transmis președintele Consiliului European, Antonio Costa, de la pupitrul hemiciclului european.
De asemenea, Ursula von der Leyen a subliniat ca prioritatea din topul agendei sale este ca UE să fie pregătite în noile negocieri care vor urma cu noua administrație de la Casa Albă: „Prima noastră prioritate va fi să ne implicăm din timp, să discutăm interese comune și să fim pregătiți să negociem. Iar atunci când va veni momentul să negociem, vom fi pragmatici în căutarea unui teren comun. Dar vreau, de asemenea, să știți că ne vom menține întotdeauna principiile noastre europene.”
Liderul Consiliului European a făcut referire în discursul său și la cheltuielile statelor membre pentru apărare și are așteptări de la acestea să cheltuiască peste 2% din PIB pentru apărare: „Astăzi, se așteaptă ca cele douăzeci și trei de state membre care sunt, de asemenea, aliați NATO, să cheltuiască împreună peste 2% pentru investițiile în apărare. Este în interesul nostru să facem mai mult în domeniul apărării. Să devenim mai rezistenți, mai eficienți, mai autonomi și un actor de securitate și apărare mai fiabil. În acest fel, Uniunea Europeană va deveni, de asemenea, un partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”
SUA
Donald Trump amenință UE cu taxe vamale: ”Ne tratează foarte rău”. Este ”singura modalitate” ca SUA ”să fie tratate corect”
Published
9 hours agoon
January 22, 2025By
Teodora IonDonald Trump, proaspăt învestit în funcția de președinte al SUA, a subliniat că ”singura modalitate” ca Statele Unite ”să fie tratate corect” este prin taxe vamale, astfel că țările europene vor fi vizate de aceste măsuri, completând că produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie, anunță AFP, citat de Agerpres.
”UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău”, a menționat Trump, acuzând că ”nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole”, deci ”sunt buni pentru taxe vamale”.
El s-a plâns că Statele Unite au un ”deficit comercial cu UE de 350 de miliarde de dolari”.
Germania se teme că va fi principala țintă europeană a tarifelor comerciale impuse de Trump, deși SUA au devansat China și au devenit principalul partener comercial al primei economii europene.
Într-un demers de diplomație digitală, liderii instituțiilor UE i-au urat succes lui Donald Trump în cel de-al doilea mandat de președinte al Statelor Unite folosind hashtag-ul comun #EUUS pentru a arăta unitate.
Un potențial conflict comercial ar avea ”un cost economic substanțial pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Dacă este necesar să apărăm interesele economice ale Europei, suntem pregătiți să facem acest lucru, așa cum am făcut de altfel în timpul primei administrații Trump (2017-2021), când a introdus tarife la oțel și aluminiu”, a punctat acesta.
El a amintit că europenii au oferit atunci un răspuns ”proporțional”, cu taxe suplimentare la produsele americane precum motocicletele Harley-Davidson și Bourbon.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Spania este un ”partener de încredere” în cadrul NATO, reacționează Pedro Sanchez după ce Donald Trump a criticat Madridul pentru cheltuielile pentru apărare
Dan Motreanu devine membru supleant în Comisia pentru sănătate publică din PE: Mă voi lupta ca pacienții UE să aibă acces egal la medicamente
Donald Tusk propune UE o “mare campanie de de-reglementare” și revizuirea Green Deal pentru a ieftini cea mai scumpă energie din lume: Dacă Europa dă faliment, cine va mai proteja mediul în locul nostru?
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
PE adoptă o rezoluție prin care solicită statelor UE să nu recunoască viitoarele ”alegeri frauduloase” din Belarus
ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning în aprilie, în cadrul celei de-a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest
INTERVIEW | 62 years after the Élysée Treaty, France and Germany’s ambassadors assure that the Franco-German engine for Europe will not fail and express confidence that Romania will remain a valuable NATO and EU member
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Germania dorește ca UE să adopte o poziție mai fermă față de amenințările hibride ale Rusiei, extinzând regimul de sancțiuni și limitând misiunile diplomatice ale Moscovei în Europa
UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
Trending
- SUA1 week ago
Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Succesiunea lui Trudeau la conducerea Canadei în epoca Trump
- ROMÂNIA6 days ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- SUA7 days ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025