O nouă propunere de premier la Chișinău. Cetățenii protestează în stradă

plahotniucRepublica Moldova ar putea avea curând un nou premier în persoana controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. 

Biroul politic al Partidului Democrat din Moldova a decis să-l propună pe Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Astfel, reprezentanții PD urmează să meargă la președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru a înainta candidatura noului candidat, informează UNIMEDIA.

În aşteptarea anunţului oficial al președintelui, la Chişinău au avut loc două mitinguri separate – al opozanţilor coaliţiei parlamentare şi al celor care o susţin.

Platforma civică Demnitate și Adevăr (DA) convocase o acțiune de protest în Piața Marii Adunări Naționale prin care cer președintelui să nu-l desemneze pe candidatul Partidului Democrat, transmite Digi24.

Circulația în centrul Chișinăului a fost blocată. De pe scena improvizată din Piața Marii Adunări Naționale, liderii Platformei „DA” s-au adresat mulțimii. „Cum puteți să susțineți un criminal ca Plahotniuc sau o grupare criminală organizată ca PD? Ei se uită în fiecare lună cum suntem furați. Vreți să-i puneți pe toți oamenii din Moldova într-un țarc și să creați o oligarhie? Crima are un nume și ea se numește toată clasa politică moldovenească”, a declarat Valentin Dolganiuc, unul dintre liderii mișcării. Organizatorii au anunțat că declară stare de asediu în toată țară și au îndemnat oamenii să se revolte. „Vom fi robi pentru zeci de ani înainte dacă nu ne vom împotrivi”, au avertizat ei.

moldova_protest

Protestatarii din Piața Marii Adunări Naționale l-au cheamat pe șeful statului, Nicolae Timofti, să vină alături de ei. Aceștia îl roagă să nu desemneze un prim-ministru de la Partidul Democrat. „Acest popor va fi aici și mâine, și poimâine, până vor scăpa de toți trădătorii ca Ghimpu, ca deputații PLDM, care au trădat electoratul și parcursul țării. Dacă cedezi, domnule Timofti, vei fi cea mai mare rușine a Republicii Moldova”, a spus unul dintre liderii „DA”, Alexandru Cozer, potrivit agora.md.

Tot miercuri, în centrul capitalei moldovene are loc o altă manifestație, organizată de Partidul Democrat. Evenimentul se desfășoară în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet, destinație către care s-au îndreptat coloane de manifestanți. Manifestanții au fost aduși în Chișinău cu microbuze și autobuze din diferite raioane ale capitalei. Oamenii scandează: „Vrem Guvern”.

Mulțimea participantă la miting și care susține Partidul Democrat a scandat numele lui Vlad Plahotniuc, drept liderul care poate aduce stabilitatea în țară, în timp ce oamenii care susțin Platforma „DA” pornesc spre Președinție pentru a-i înmâna șefului statului o rezoluție prin care cer eliberarea structurilor statului de sub influență politică și dizolvarea imediată a actualului parlament, convocându-se astfel alegeri anticipate.

.

2 Responses to O nouă propunere de premier la Chișinău. Cetățenii protestează în stradă

  1. Pingback: Siegfried Mureșan (PPE), semnal de alarmă: ”Dacă situația politică de la Chișinău nu se îmbunătățește de urgență, singurul câștigător este Vladimir Putin” | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Republica Moldova: Președintele Timofti a respins candidatura lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.