Connect with us

INTERNAȚIONAL

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

Published

on

Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Comitetul Nobel norvegian a decis să acorde Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2024 organizației japoneze Nihon Hidankyo. Această mișcare populară a supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, primește Premiul pentru Pace pentru eforturile sale de a avea o lume fără arme nucleare și pentru faptul că a demonstrat prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată, informează un comunicat.

Ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945, a apărut o mișcare globală ai cărei membri au lucrat neobosit pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecințele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Treptat, s-a dezvoltat o normă internațională puternică, care stigmatizează utilizarea armelor nucleare ca fiind inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”.

Mărturia Hibakusha – supraviețuitorii de la Hiroshima și Nagasaki – este unică în acest context mai larg.

Acești martori istorici au contribuit la generarea și consolidarea unei opoziții generalizate față de armele nucleare în întreaga lume, bazându-se pe povești personale, creând campanii educaționale bazate pe propria experiență și lansând avertismente urgente împotriva răspândirii și utilizării armelor nucleare.

„Hibakusha ne ajută să descriem indescriptibilul, să gândim inimaginabilul și să înțelegem cumva durerea și suferința de neînțeles cauzate de armele nucleare”, se transmite în comunicat.

Comitetul Nobel norvegian dorește totuși să recunoască un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război în aproape 80 de ani. Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea tabuului nuclear. Prin urmare, este alarmant faptul că astăzi acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este sub presiune.

„Puterile nucleare își modernizează și își îmbunătățesc arsenalele; noi țări par să se pregătească să dobândească arme nucleare; și se fac amenințări cu utilizarea armelor nucleare în războaie continue. În acest moment din istoria omenirii, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea”, mai spune Comitetul Nobel.

Anul viitor se vor împlini 80 de ani de când două bombe atomice americane au ucis aproximativ 120 000 de locuitori din Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil a murit din cauza arsurilor și a radiațiilor în lunile și anii care au urmat. Armele nucleare de astăzi au o putere de distrugere mult mai mare. Acestea pot ucide milioane de oameni și ar avea un impact catastrofal asupra climei. Un război nuclear ne-ar putea distruge civilizația.

Soarta celor care au supraviețuit infernelor de la Hiroshima și Nagasaki a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale ale Hibakusha, împreună cu victimele testelor cu arme nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinzilor Bombei A și H. Acest nume a fost prescurtat în japoneză în Nihon Hidankyo. Aceasta avea să devină cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia.

„În centrul viziunii lui Alfred Nobel a stat convingerea că persoanele implicate pot face diferența. Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an societății Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să onoreze toți supraviețuitorii care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să își folosească experiența costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace. Nihon Hidankyo a furnizat mii de relatări ale martorilor, a emis rezoluții și apeluri publice și a trimis delegații anuale la Organizația Națiunilor Unite și la o serie de conferințe pentru pace, pentru a reaminti lumii nevoia urgentă pentru dezarmarea nucleară. Într-o zi, Hibakusha nu vor mai fi printre noi ca martori ai istoriei. Dar cu o cultură puternică a memoriei și a angajamentului continuu, noile generații din Japonia duc mai departe experiența și mesajul martorilor. Ele inspiră și educă oameni din întreaga lume. În acest fel, ele contribuie la menținerea tabuului nuclear – o condiție prealabilă a unui viitor pașnic pentru omenire”, se mai precizează în comunicat.

Decizia de a acorda Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2024 Nihon Hidankyo este bine ancorată în testamentul lui Alfred Nobel. Premiul din acest an se alătură unei liste distinse de Premii pentru Pace pe care Comitetul le-a acordat anterior campionilor dezarmării nucleare și controlului armelor.

Premiul Nobel pentru Pace pentru 2024 îndeplinește dorința lui Alfred Nobel de a recunoaște eforturile care aduc cele mai mari beneficii omenirii.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CHINA

Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima

Published

on

Official White House Photo by Adam Schultz

Președintele american Joe Biden se va întâlni sâmbătă cu omologul său chinez, Xi Jinping, în Peru, pentru ultima dintre cele trei întâlniri față în față din mandatul său, potrivit unor oficiali de rang înalt din administrația americană, informează CNN. Cei doi lideri vor fi prezenți la Lima pentru Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC). Ultima lor întâlnire a avut loc anul trecut, în cadrul aceluiași summit, când Biden l-a găzduit pe Xi în apropiere de San Francisco.

Pe măsură ce mandatul său se apropie de final, Biden se află într-o poziție diminuată de putere în fața lui Xi, în timp ce liderul chinez ar putea să își îndrepte deja atenția spre noul președinte ales al SUA, republicanul Donald Trump. Pentru al doilea mandat la Casa Albă, Trump a amenințat că va intensifica războiul comercial cu China, planificând să impună tarife drastice pentru toate importurile din această țară.

Oficialii administrației Biden, care au dorit să rămână anonimi, au refuzat să comenteze dacă președintele american intenționează să discute despre Trump sau despre politicile propuse de acesta în conversația cu Xi. Ei au sugerat că întrebările legate de tranziția lui Trump pot fi adresate echipei sale de tranziție, inclusiv pe tema accesului la informații clasificate despre China.

Tranzițiile prezidențiale sunt „momente deosebit de importante în geopolitică”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a explicat că Biden îi va sublinia lui Xi necesitatea menținerii „stabilității, clarității și predictibilității” în relațiile SUA-China în această perioadă de schimbare. Sullivan a numit competiția cu China „o prioritate majoră” pentru următoarea administrație.

De această dată, întâlnirea Biden-Xi va aborda mai puțin rezultate concrete, fiind mai degrabă o evaluare a relațiilor bilaterale și o trecere în revistă a aspectelor de interes. Printre acestea, Biden va aborda problema sprijinului continuu al Chinei pentru industria de apărare a Rusiei, o preocupare care va afecta, probabil, și următoarea administrație.

În plus, Biden va evidenția progresele obținute prin strategia de „diplomație intensă” cu China, punctând realizările din ultima întâlnire din California: reluarea comunicării militare între cele două țări, colaborarea în combaterea traficului de droguri și dialogul privind inteligența artificială – domenii în care SUA au căutat să extindă cooperarea pentru a reduce riscurile și tensiunile.

Pentru Beijing, întâlnirea reprezintă o ocazie de a evalua stadiul relațiilor bilaterale, care s-au stabilizat în ultimul an, grație intensificării schimburilor diplomatice și reluării canalelor de comunicare, în contextul încetinirii economiei chineze.

Cu toate acestea, este posibil ca acest progres să fie greu de menținut. Trump a desemnat în posturi cheie ale administrației persoane cunoscute pentru pozițiile lor ferme împotriva Chinei, printre care Marco Rubio – secretar de stat și Mike Waltz  – consilier pentru securitate națională, ceea ce ar putea aduce noi turbulențe în relațiile dintre SUA și China.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”

Published

on

© Rafael Grossi/ Twitter

O revenire la energia nucleară ar fi o decizie „logică” pentru Germania, a declarat joi șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku, Azerbaidjan, informează Agerpres

„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională”, a spus Rafael Grossi, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.

Mai mult, Grossi a precizat că decidenții de la Berlin ar fi bine să se gandească de ce alte țări nu au făcut același lucru.

„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?”, a estimat Grossi, spunând că respectă mediul politic din Germania, „care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea”.

Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil”.

În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins”, că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.

Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi „o idee foarte proastă” să fie abandonată energia nucleară. 

Fostul cancelar german Angela Merkel a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.

Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre”, a spus directorul general al AIEA. 

În primăvară, președinta Comisiei Europene a recunoscut că în cadrul UE există opinii diferite cu privire la energia nucleară, dar a subliniat potențialul acesteia de a spori securitatea energetică și competitivitatea. Aceasta a precizat că multe țări reevaluează rolul energiei nucleare în portofoliile lor energetice, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili importați.

La acel moment, von der Leyen a menționat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și ale Comisiei Europene, care indică faptul că energia nucleară, alături de sursele regenerabile, va constitui coloana vertebrală a producției de energie la nivel mondial și în UE până în 2050. Cu toate acestea, ea a avertizat asupra riscului de complacere, remarcând o tendință îngrijorătoare de scădere a cotei de piață pentru energia nucleară.

Amintim că Executivul european a decis să includă pe lista investițiilor verzi energia nucleară și gazele, ignorând nemulțumirile manifestate de țări precum Austria sau Germania.

11 țări membre ale Uniunii Europene, printre acestea aflându-se și Franța și România, au solicitat deja viitoarei Comisii Europene să pună energia nucleară pe picior de egalitate cu sursele regenerabile pentru a atinge obiectivul de neutralitate a carbonului pe continent până în 2050.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu și omologul britanic Keir Starmer au decis ”să consolideze cooperarea economică și parteneriatul de apărare” dintre cele două țări, cu prilejul vizitei pe care oficialul român a întreprins-o la Londra unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali britanici și unde a deschis Forumul economic România-Marea Britanie.

”Începutul unei prietenii puternice cu premierul Keir Starmer pentru popoarele noastre, țările noastre, pentru valori democratice și pacea globală. Puternica diasporă românească din Marea Britanie ne inspiră să facem mai mult pentru a consolida parteneriatul nostru strategic la toate nivelurile. Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare”, a subliniat Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X, fostă Twitter.

Conform detaliilor oferite de oficialul român în cadrul conferinței de presă care a succedat întâlnirea cu prim-ministrul britanic, temele abordate au vizat sectoarele energiei, energiei regenerabile și energiei verzi, energiei nucleare, domeniul consolidării securității în Marea Neagră.

”Este foarte respectată comunitatea românească de către autoritățile din Marea Britanie și cu acest lucru am început – să avem acorduri și în ceea ce privește importul de produse tradiționale, atât de cerute de comunitatea românească. Nu au însemnătate foarte mare comercială, dar au însemnătate pentru noi, pentru români, și pentru a ne consolida identitatea națională și în Marea Britanie. Am avut discuții pe zona de energie, energie regenerabilă și energie verde, chiar și energie nucleară, pe faptul că avem nevoie de securitate în Marea Neagră și știți că am cumpărat deja două nave pentru deminarea Mării Negre; una a și fost livrată, am și vizitat-o împreună cu domnul ministru Tîlvăr și operează în acest moment. Este o relație foarte bună în zona de intelligence, așa cum a spus și domnul prim-ministru, care va continua. Cumva, Marea Britanie este la mijlocul între NATO de Est și NATO de Vest, ca să înțelegem importanța strategică a Marii Britanii în interiorul NATO”, a detaliat Marcel Ciolacu într-un răspuns oferit la o întrebare referitoare la domeniile atinse în discuții. 

De altfel, aspectele legate de diaspora românească din Marea Britanie au fost abordate de Marcel Ciolacu și cu președintele Camerei Comunelor, Linsday Hoyle.

”Apreciem sprijinul Camerei Comunelor pentru diaspora românească și suntem încrezători că întâlnirea noastră pune bazele unei noi etape în relațiile noastre bilaterale”, a menționat Ciolacu într-un mesaj publicat pe aceeași rețea de socializare mai sus amintită.

Parteneriatul Strategic dintre România și Marea Britanie a atins în 2024 vârsta de 21 de ani, fiind stabilit în iunie 2003 și actualizat în martie 2023, în contextul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană și din dorința de a-l adapta la evoluțiile de securitate regională și internațională.

Un alt moment de consolidare a acestei relații îndelungate dintre cele două țări a fost semnarea acordului de cooperare în domeniul apărării de către ministrul Apărării Angel Tîlvăr și omologul britanic John Healey.

Acordul semnat consolidează și extinde bunele relații existente în domeniul apărării în vederea abordării comune a problemelor strategice curente cu beneficii reciproce pentru cele două forțe armate.

Acesta va aborda domenii precum: logistica și sprijinul pentru apărare, tehnologia, achiziții și dezvoltarea capabilităților, planificarea resurselor, comunicații și informatică, contracararea amenințărilor hibride, exerciții, operații internaționale sub mandat ONU, controlul armamentelor, formare și educație militară.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

ROMÂNIA5 minutes ago

Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung

CHINA1 hour ago

Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima

ROMÂNIA1 hour ago

România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”

MAREA BRITANIE3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare

NATO3 hours ago

Polonia devine “temelie a politicii NATO”, afirmă Donald Tusk după primirea lui Mark Rutte la Varșovia și inaugurarea întârziată a sistemului antirachetă de la Redzikowo

SUA4 hours ago

Marco Rubio, artizanul legii care interzice oricărui președinte american să retragă SUA din NATO, a fost nominalizat de Trump pentru funcția de secretar de stat

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

“Identitatea europeană, ireversibilitatea parcursului european și integrarea în UE – obiectiv strategic”, incluse oficial în Constituția R. Moldova, modificată prin referendum și publicată

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Biden l-a primit pe Trump la Casa Albă, reluând tradiția transferului pașnic de putere cu care Trump nu l-a onorat în 2020: Sprijinul pentru Ucraina este în interesul securității naționale a SUA

NATO23 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump

COMISIA EUROPEANA2 days ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA3 days ago

Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie

INTERNAȚIONAL7 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA1 week ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA1 week ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA1 week ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA1 week ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

Advertisement

Trending