Connect with us

Dan Motreanu

Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a afirmat joi că a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare.

“Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat, Motreanu precizând că acest vot reprezintă “o probă concretă a solidarității europene”.

”Capcana dezvoltării talentelor afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% de UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece. Statele UE vor fi susținute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale”, a afirmat Dan Motreanu (PNL, PPE).

Prin amendamentele depuse și votate de Parlamentul European se solicită următoarele:

– Asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.

– Comisia Europeană să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.

– Noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.

– Comisia Europeană să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o „capcană de dezvoltare”.

– Comisia Europeană să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale.

– Comisia Europeană și statelor membre să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a obținut în PE dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare destinat distribuției de energie electrică

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a obținut în Parlamentul European dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Această finanțare va fi folosită pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice.

„În Parlamentul European, am obținut dublarea alocării României din Fondul pentru Modernizare, care se va ridica astfel la valoarea de aproximativ 15 miliarde de euro. Suma de 400 de milioane de euro, provenită din Fondul pentru Modernizare, este folosită pentru finanțarea a încă 21 de contracte pentru modernizarea unor rețele de distribuție a energiei electrice din toată țara. În mandatul ministrului liberal al Energiei, Sebastian Burduja, contractele semnate pentru astfel de rețele însumează un milliard de euro. Finanțarea modernizării din fonduri UE înseamnă că nu se va pune presiune pe tariful de distribuție și, implicit, nici nu vor crește facturile consumatorilor”, a transmis libearul Dan Motreanu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit europarlamenturului român, țara noastră a primit, în 2023, 2,1 miliarde de euro din Fondul pentru Modernizare pentru accelerarea tranziției către energia curată.

„România este una dintre cele zece țări din centrul și estul UE cu venituri mai mici care primesc sprijin financiar prin Fondul pentru Modernizare în tranziția lor către neutralitatea climatică. Finanțările vizează modernizarea sistemelor energetice, sporind eficiența energetică și facilitând o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune. Începând de anul acesta, din Fondul pentru Modernizare vor fi finanțate și proiecte din Grecia, Portugalia și Slovenia”, a mai adăugat acesta. 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: România, păstrând linia pro-europeană, are acces la fonduri UE în valoare de 80 miliarde euro, pentru perioada 2021-2027

Published

on

© Dan Motreanu - Facebook

Europarlamentarul Dan Motreanu a subliniat, în cadrul unei  întâlniri cu reprezentanți ai românilor din diaspora, imporanța apartanenței României la Uniunea Europeană și a fondurile europene care au ridicat nivelul de dezvoltare al țării noastre.

„Astăzi are loc o bătălie pentru viitorul european al României, fie că recunoaștem sau nu acest lucru. Am discutat despre aceste lucruri, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai românilor din diaspora, la care au participat și alți europarlamentari PNL. România a ajuns un nivel ridicat de dezvoltare, grație accesului la fonduri UE. Ne dorim ca românii din străinătate să se întoarcă acasă, dar nu cu forța, vrem să se întoarcă în urma dezvoltării României, care este posibilită tocmai datorită fondurilor UE”, a transmis deputatul european. 

Potrivit liberalului, sunt regiuni din România care au depășit media Produsului Intern Brut european: „Regiunea București Ilfov a depășit PIB-ul Serbiei, și RE un PIB aproape egal Bulgariei.”

De asemenea, Dan Motreanu trage un semnal de alarmă cu privire la politice partidelor suveraniste care „sunt îndreptate împotriva Uniunii Europene”: „Aceste politici fectează accesul țărilor pe care le conduc la fonduri de investiții și dezvoltare. Pentru Ungaria s-au deblocat, cu chiu cu vai, zece miliarde de euro, dar propaganda suveranistă se chinuie să înfățișeze eșecul lui Viktor Orban drept un succes. România, păstrând linia pro-europeană, are acces la fonduri UE în valoare de 80 de miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027.”

„Suveraniștii din Vest, alături de care defilează AUR, vor să demoleze piața unică, adică tocmai posibilitatea cetățenilor români de a circula în UE, de a-și găsit locuri de muncă mai bine plătite”, a mai precizat deputatul european.

 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu: Digitalizarea administrației din România, esențială. Accesarea fondurilor UE înseamnă servicii mai rapide pentru cetățeni și companii

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu, prezent în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a votat în cadrul sesiunii plenare pentru „Actul privind Europa interoperabilă”. 

„Digitalizarea administrației din România este esențială și putem accesa fonduri UE, astfel încât cetățenii și companiile să aibă parte de servicii mai rapide și de o calitate mai bună. Am votat, în plenul Parlamentului European, Actul privind Europa interoperabilă, prin care vom asigura servicii publice digitale mai eficiente în întreaga Uniune Europeană. Noua lege vizează furnizarea fără sincope a serviciilor publice la nivel transfrontalier. Accesul cetățenilor UE la servicii offline va fi menținut”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook. 

Potrivit acestuia, îndeplinirea obligațiilor Comisiei Europene prevăzute în prezenta propunere legislativă va necesita aproximativ 130 de milioane de euro și va fi finanțată direct din programul Europa digitală.

Europarlamentarul Dan Motreanu a oferit mai multe detalii cu privire la noul program european: 

  • Se propun soluții comune pentru sectorul public al UE. Astfel, administrațiile publice din UE pot contribui la soluțiile respective și le pot reutiliza, pot inova împreună și pot adăuga alte soluții. Administrațiile publice se vor reuni în cadrul unor proiecte asumate în comun de statele membre, precum și de regiuni și orașe.
  • Portalul Europa interoperabilă va fi un ghișeu unic digital pentru soluții și cooperare comunitară, prin care se va realiza partajarea și reutilizarea soluțiilor de interoperabilitate. Aceste informații trebuie să ajungă până la unitățile adminitrativ-teritoriale de bază, de exemplu comunele în cazul României.
  • Comisia Europeană trebuie să asigure susținerea financiară pentru măsuri precum investiția în educația digitală, cercetarea și dezvoltarea, învățarea continuă, susținerea inovațiilor digitale, creșterea calificărilor digitale la nivel local și regional.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO4 hours ago

Kaja Kallas anunță că Estonia a neutralizat o “operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei” pe teritoriul acestei țări NATO și UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

ROMÂNIA5 hours ago

Proiectul-pilot DigiTEL Green: Stația electrică de la Mostiștea va fi digitalizată și modernizată cu 48 milioane de euro prin Fondul pentru Modernizare

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le mulțumește ”românilor din Spania pentru tot ce fac pentru țara lor, chiar și de la distanță”: România a ajuns mai cunoscută și mai apreciată în Spania datorită vouă

U.E.6 hours ago

Nouă tranșă de ajutor umanitar al UE în valoare de 83 milioane de euro pentru Ucraina și Republica Moldova

ENGLISH6 hours ago

Marcel Ciolacu underlines the importance of the European elections on 9 June: I want to live in a free Romania and a free Europe. These elections will be about principles, defending values, and the rule of law

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Grupul independent de experți privind viitorul politicii de coeziune propune zece recomandări pentru maximizarea eficacității și impactului politicii de coeziune astfel încât nimeni să nu rămână în urmă

U.E.7 hours ago

Noi norme adoptate la Bruxelles pentru a consolida drepturile consumatorilor în contextul tranziției ecologice

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 hours ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA8 hours ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 day ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA5 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending