Parlamentul European a votat ELIMINAREA VIZELOR pentru cetăţenii moldoveni

parlamentul europeanLegislativul UE a votat, joi, propunerea legislativă privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova. Astfel, moldovenii ar putea călători în Spaţiul Schengen fără vize încă de la jumătatea lunii mai, iniţiativa având sprijinul principalelor grupuri politice din Parlamentul European.

Raportorul S&D Tanja Fajon (Slovenia) pe acest dosar consideră că această liberalizare reprezintă “un instrument pentru stabilitatea” Republicii Moldova şi “un moment istoric” pentru viitorul său în Uniunea Europeană, potrivit Gandul.info.

În opinia sa, ridicarea vizelor este “importantă în special pentru cetăţenii obişnuiţi” care vor putea călători mai uşor în Schengen. Aceasta atrage însă atenţia că ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile. În plus, doar cei care deţin paşaport biometric vor putea beneficia de această măsură.

Potrivit raportorului sloven, în prezent doar 15% dintre cetăţenii moldoveni deţin un paşaport biometric, dar numărul lor, cu siguranţă, va creşte. Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.

Tanja Fajon nu se aşteaptă la un aflux de cetăţeni moldoveni în spaţiul Schengen, după ridicarea vizelor.

Referitor la moldovenii care primesc cetăţenie română, Fajon a recunoscut că este “o chestiune sensibilă” la nivel european, dar consideră că este “o situaţie specială”, dat fiind faptul că este vorba despre o recăpătare a cetăţeniei române în cazul multor moldoveni şi nu se poate face comparaţie cu cazul Maltei, care acordă cetăţenie oricui pentru o anumită sumă de bani investită în ţară.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

 

 

 

.

2 Responses to Parlamentul European a votat ELIMINAREA VIZELOR pentru cetăţenii moldoveni

  1. Pingback: Leancă: Votul PE ne dovedeşte că ne bucurăm de o susţinere fără prcedent din partea Europei | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Traian Basescu felicita R. Moldova pentru eliminarea vizelor UE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.