Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară. Perspectivele Ucrainei, R. Moldova și Georgiei de aderare la UE și refacerea rezervelor de gaze înainte de iarnă, printre temele dezbătute

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European se reunește într-o minisesiune plenară la Bruxelles pentru a discuta despre schimbările climatice, dar și pentru a vota cu privire la planurile de refacere a rezervelor de gaze înainte de iarnă.

În egală măsură, eurodeputații vor discuta cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenković, despre Uniunea Europeană și despre perspectivele sale de viitor.

Schimbările climatice: Parlamentul European va vota poziția sa asupra legislației privind stabilirea prețului carbonului

Parlamentul European va vota cu privire la reforma certificatelor de emisii, la mecanismul UE de ajustare la frontieră a emisiilor și la fondul pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice.

În urma dezbaterii în plen din 7 iunie 2022 și a respingerii raportului privind revizuirea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii pe 8 iunie 2022 în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, eurodeputații vor vota din nou miercuri cu privire la trei proiecte de lege, care fac parte din pachetul „Pregătiți pentru 55 în 2030”.

Acesta este planul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 comparativ cu nivelurile din 1990 și de a avea emisii nete de gaze cu efect de seră (GES) egale cu zero (neutralitate climatică) până în 2050, în conformitate cu Legea europeană a climei.

Textele aprobate vor constitui mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE cu privire la legile finale.

Dosarele supuse la vot în această sesiune plenară sunt:

Reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), eliminarea treptată mai rapidă a certificatelor cu titlu gratuit pentru industrii și includerea ulterioară a cetățenilor în ETS II

Mecanismul UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), un domeniu de aplicare mai larg și o punere în aplicare mai rapidă în cadrul noului instrument privind relocarea emisiilor de dioxid de carbon

Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, un nou fond pentru a-i ajuta pe cei mai afectați de sărăcia energetică și de mobilitate să facă față costurilor crescute ale tranziției energetice.

Summitul UE și sprijinirea perspectivelor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE

Legislativul european își va prezenta așteptările pentru Consiliul European din 23-24 iunie și vor sprijini acordarea statutului de țară candidată Ucrainei și Moldovei și promovarea perspectivelor Georgiei.

Summitul UE din 23-24 iunie se va axa pe războiul împotriva Ucrainei, pe Conferința privind viitorul Europei și pe aspectele economice. La 23 iunie, șefii de stat sau de guvern din UE se vor întâlni, de asemenea, cu liderii din Balcanii de Vest pentru a discuta perspectivele de aderare ale regiunii.

În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, Parlamentul a adoptat, la 9 iunie, o rezoluție prin care solicită Consiliului European să înceapă procesul de revizuire a tratatelor UE prin instituirea unei convenții. Acest lucru ar garanta că UE ia măsuri cu privire la rezultatele conferinței cât mai curând posibil și își demonstrează voința de a răspunde solicitărilor cetățenilor de reformă instituțională.

După dezbaterea privind reuniunea Consiliului European, eurodeputații vor discuta cu reprezentanții Consiliului și ai Comisiei acordarea statutului de țară candidată Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei. Într-o declarație din 9 iunie, Conferința președinților a Parlamentului (președinta Metsola și liderii grupurilor politice) a îndemnat șefii de stat sau de guvern din UE „să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și ca punct de plecare pentru un proces bazat pe merite, și să depună eforturi în vederea acordării aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian.”

O rezoluție privind statutul de țară candidată pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia va fi supusă la vot joi.

”Aceasta este Europa”: Prim-ministrul croat Andrej Plenković se va adresa Parlamentului

Eurodeputații vor discuta miercuri despre Uniunea Europeană și perspectivele sale de viitor cu prim-ministrul Croației, Andrej Plenković.

Aceasta va fi a patra dintr-o serie de dezbateri privind UE, sub mottoul „Acesta este Europa”, după prim-ministrul estonian Kaja Kallas în martie, prim-ministrul italian Mario Draghi în mai și șeful guvernului irlandez, Micheál Martin, în iunie.

În urma discursului lui Andrej Plenković, liderii grupurilor politice vor susține o rundă de intervenții. Andrej Plenković a devenit prim-ministru croat în 2016. A fost unul dintre cei doisprezece observatori croați în Parlamentul European din aprilie 2012 până în iulie 2013, când a devenit membru cu drepturi depline în urma alegerilor pentru PE din Croația. A rămas deputat în Parlamentul European până la numirea sa în funcția de prim-ministru.

Planurile naționale de redresare: PE evaluează finanțarea și reformele pentru atenuarea crizei

Parlamentul urmează să solicite ca finanțarea redresării să fie condiționată de respectarea statului de drept și de asigurarea unui randament maxim al investițiilor UE.

Eurodeputații vor discuta miercuri, cu un vot care va avea loc joi, despre punerea în aplicare a Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) înainte de o revizuire ce va fi făcută de către Comisie, înainte de 31 iulie 2022.

În rezoluția sa, Parlamentul urmează să solicite auditarea și monitorizarea periodică a cheltuielilor de redresare pentru a proteja interesele financiare ale UE. Eurodeputații urmează, de asemenea, să solicite evaluarea continuă a situației statului de drept în statele membre pe parcursul întregii implementări a Mecanismului de redresare și reziliență. Aceștia vor sublinia că investițiile și reformele ar trebui să se axeze pe creșterea independenței energetice a UE, pe autonomia strategică în lanțurile de aprovizionare esențiale și în infrastructura critică, precum și pe atenuarea impactului social și economic al crizei actuale.

PE va vota cu privire la planurile de refacere a rezervelor de gaze înainte de iarnă

Planurile de refacere mai rapidă a rezervelor de gaze europene pentru a asigura aprovizionarea în sezonul rece vor fi votate joi, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Noul regulament, convenit deja cu miniștrii UE, stabilește un nivel minim obligatoriu de gaze în instalațiile de depozitare de 80% până la 1 noiembrie 2022, dar statele membre și operatorii ar trebui să depună eforturi pentru a atinge 85%. Obiectivul va crește la 90% în anii următori, pentru a-i proteja pe europeni de posibilele șocuri în materie de aprovizionare. Textul îndeamnă țările UE să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să sporească eficiența energetică.

Conform normelor, instalațiile de stocare a gazelor vor deveni infrastructuri critice. Toți operatorii de depozite vor trebui să facă obiectul unei noi certificări obligatorii pentru a evita riscurile de interferențe externe, iar cei care nu reușesc să asigure acest lucru vor trebui să renunțe la dreptul de proprietate sau de control asupra instalațiilor lor de stocare a gazelor naturale din UE.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Daniel Buda

Comisia Europeană răspunde la interpelarea eurodeputatului Daniel Buda cu privire la scumpirea utilajelor agricole: Luăm măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze impactul războiului

Published

on

© colaj foto: European Union 2021 - Source : EP / European Union, 2021

Comisia Europeană ia diverse măsuri pentru a ajuta industriile europene să atenueze consecințele negative ale invadării Ucrainei de către Rusia, a fost răspunsul acordat de comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton, în urma unei interpelări înaintate de eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European.

Acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor pentru utilajele agricole ca urmare a creșterii prețului oțelului.

Buda relatează într-o postare pe Facebook că McAree Engineering, companie de inginerie, a anunțat că prețurile produselor sale vor crește cu 20 % din cauza scumpirii oțelului.

Astfel, unii producători irlandezi sunt obligați să-și revizuiască ofertele pentru echipamentele și utilajele agricole. Această companie produce și furnizează echipamente de producție a furajelor pentru fermierii din Marea Britanie și Irlanda.

”În al doilea trimestru al acestui an, costul oțelului a crescut cu 540 euro pe tonă față de primul trimestru. Pe parcursul anului 2021, prețul angro al acestuia a crescut cu peste 400 %, un record. Din cauză că Rusia și Ucraina furnizează majoritatea materiilor prime, precum minereul de fier și cocsul, iar Rusia este un exportator major de oțel în sine, costurile producției de oțel sunt la cote maxime. Prețul altor metale necesare pentru producția de oțel, precum nichelul, de asemenea a crescut”, detaliază eurodeputatul.

În contextul dat, Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu privire la măsurile luate de instituție pentru a sprijini producția utilajelor agricole.

”În martie 2022, Comisia a adoptat un cadru temporar de criză  care permite statelor membre să acorde ajutoare în sume limitate pentru întreprinderile afectate de criza actuală sau de sancțiunile și contra-sancțiunile aferente, să asigure faptul că întreprinderile dispun în continuare de lichidități suficiente și să despăgubească întreprinderile pentru costurile suplimentare suportate ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la gaze și energie electrică”, i-a răspuns comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Acesta a dat asigurări că instituția din care face parte va intensifica ”activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU”.

”La 18 mai 2022, ca răspuns la dificultățile și la perturbările pieței mondiale a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Comisia a prezentat Planul REPowerEU . REPowerEU este un plan de economisire a energiei, de accelerare a producției și implementării de energie curată și de diversificare a surselor noastre de energie. Pentru a spori reziliența industriei și a-i mări competitivitatea, Comisia își va intensifica activitățile privind materiile prime critice și va pregăti o propunere legislativă, așa cum s-a anunțat în planul REPowerEU. În plus, Comisia este conștientă de problema coordonării eforturilor statelor membre pentru asigurarea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile a actorilor din industria europeană”, a detaliat Breton.

În încheierea răspunsului său, comisarul european a amintit de platforma pentru reziliența lanțului de aprovizionare, care ajută ”întreprinderile să păstreze, să restructureze sau să înlocuiască lanțurile de aprovizionare existente, să găsească noi parteneri în Europa și să se aprovizioneze cu materiile prime, piesele, componentele și/sau produsele (semi)finite sau serviciile de care au nevoie pentru a-și menține activitatea de producție”.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: UE, cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a subliniat într-un interviu pentru noua.tv că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent, dar în același timp, în contextul integrării României în UE „identitatea noastră a fost puternic afectată de transformări ce s-au făcut fără a avea în vedere o perspectivă.”

„Uităm, adesea, că suntem o mare cultură și că am dat lumii și Europei valori importante pe care le tratăm cu un profund dispreț. Încercarea de a minimaliza și arunca la coș tot ceea ce ne reprezintă este o mare eroare. Noi am făcut progrese, însă nu ne-am gândit în perspectivă și ne-am trezit cu o situație extrem de dureroasă în care avem 5 milioane de cetățeni români care lucrează în Uniunea Europeană. Toată această tragedie va trebui să fie asumată de către statul român la un moment dat”, a punctat președintele PMP în cadrul interviului. 

Potrivit acestuia, politicienii superficiali, în lipsă de soluții concrete, denigrează Uniunea Europeană: „Trebuie recunoscut, că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent. În fața mai multor crize, Uniunea Europeană a răspuns cu aceleași politici: mai multă extindere și mai multă integrare.”

„De aceea, confruntată cu agresivitatea Rusiei, UE a răspuns prin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. UE pune în valoare exact ceea ce ne distinge pe fiecare dintre noi și, indiferent de limba pe care o vorbim acasă, aparținem cu toții Europei oferind stelelor membre multe instrumente pentru a ne proteja identitatea națională și culturală”, a mai precizat acesta. 

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European condamnă declarațiile ”rasiste” ale premierului ungar și cer CE și Consiliului să ia măsuri

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au adoptat vineri o declarație comună prin care condamnă declarațiile „rasiste” ale premierului Viktor Orbán și subliniază că aceste declarații încalcă valorile UE.

„Noi, liderii grupurilor politice ale Parlamentului European, condamnăm cu fermitate recenta declarație deschis rasistă a premierului Orbán despre faptul că nu dorește să devină popor de rasă mixtă. Astfel de declarații inacceptabile, care constituie în mod clar o încălcare a valorilor noastre, consacrate și în tratatele UE, nu își au locul în societățile noastre. De asemenea, regretăm profund persistența în apărarea acestor declarații impardonabile de către prim-ministrul Orbán în alte ocazii. Rasismul și discriminarea, în toate formele lor, trebuie condamnate fără echivoc și combătute în mod eficient la toate nivelurile”, au transmis oficialii europeni.

Aceștia fac apel la Comisia Europeană și la Consiliu să condamne urgent această declarație în termenii cei mai fermi: „Reiterăm, de asemenea, apelurile Parlamentului European către Consiliu de a emite în cele din urmă recomandările sale adresate Ungariei în cadrul procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), abordând, de asemenea, noile evoluții care afectează statul de drept, democrația și drepturile fundamentale și de a stabili că există un risc clar de încălcare gravă de către Ungaria a valorilor menționate la articolul 2. Reamintim Consiliului că statele membre au obligația de a acționa împreună și de a pune capăt tuturor atacurilor asupra valorilor consacrate la articolul 2 din TUE și solicităm ca această chestiune să fie adăugată pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a liderilor Consiliului European.”

„Îndemnăm Comisia să trateze cu prioritate procedurile de încălcare a dreptului comunitar în curs de desfășurare împotriva încălcării de către Ungaria a normelor UE care interzic rasismul și discriminarea și să utilizeze pe deplin instrumentele disponibile pentru a aborda încălcările valorilor consacrate la articolul 2. Salutăm, de asemenea, decizia Comisiei de a declanșa Regulamentul privind condiționalitatea statului de drept împotriva Ungariei și așteptăm următorii pași în această privință în urma celei de-a doua scrisori din 20 iulie. Reiterăm apelul nostru adresat Comisiei de a nu aproba planul național al Ungariei în cadrul mecanismului de redresare și reziliență până la îndeplinirea tuturor criteriilor relevante”, au mai adăugat aceștia. 

Liderii au subliniat că nu există loc pentru rasism, discriminare și discursuri de ură în societățile europene: „Solicităm noi acțiuni suplimentare din partea guvernelor UE și la nivelul UE, inclusiv împotriva normalizării crescânde a rasismului și a xenofobiei, și subliniem necesitatea unui mecanism de monitorizare și de responsabilitate pentru a asigura aplicarea efectivă a legislației și a politicii UE împotriva rasismului”, se mai arată în declarația comună. 

Continue Reading

Facebook

U.E.32 mins ago

Estonia, strictă în privința accesului cetățenilor ruși pe teritoriul său. Doar cu cei cu vize acordate de alte state europene pot intra

COMISIA EUROPEANA49 mins ago

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

CHINA55 mins ago

Letonia și Estonia se retrag din grupul de cooperare cu China: Participarea ”nu mai este în concordanţă cu obiectivele noastre strategice în contextul internaţional actual”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski: Rusia a transformat centrala nucleară de la Zaporojie într-un câmp de luptă. Moscova poate provoca cel mai mare accident de radiații din istorie

U.E.2 hours ago

Germania propune construirea unui gazoduct care să lege Peninsula Iberică de Europa Centrală, sprijinind UE să-și reducă dependența energetică de Rusia

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, despre pompierii români care ajută Franța: Dovedim capacitatea noastră de a fi un partener pe care aliații se pot baza

U.E.3 hours ago

26 de țări promit un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei

ROMÂNIA19 hours ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

U.E.20 hours ago

Parlamentul Letoniei face apel către UE să întrerupă acordarea de vize turistice cetățenilor ruși și belaruși

ROMÂNIA20 hours ago

Israelul are un nou ambasador în România. Reuven Azar a transmis un mesaj în limba română: Sunt foarte fericit să fiu aici în București

ROMÂNIA19 hours ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL1 week ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

Team2Share

Trending