Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE aprobă sporirea capacităților Europol. Comisarul Avramopolous: Schimbul de informații între agențiile naționale, „călcâiul lui Ahile”

Published

on

Escaladarea actelor teroriste a dus la conștientizarea necesității adoptării unor noi măsuri de către Parlamentul European care să aducă la zi capacitățile atiteroriste ale agențiilor care contribuie la eradicarea terorismului, printre acestea numărându-se și Europol, potrivit unui comunicat al PE remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, Parlamentul European a adoptat astăzi (11 mai a.c.), actul care oferă agenției puteri sporite pentru a înființa unități specializate în vederea combaterii actelor de terorism. Regulamentul va intra în vigoare la 1 mai 2017.

Foto: www.todanoticia.com

Foto: www.todanoticia.com

Europol (Oficiul European de Poliție) oferă sprijin statelor membre UE pentru a lupta împotriva terorsimului și infracțiunilor grave: traficul cu droguri, traficul de persoane, criminalitatea cibernetică etc. În fiecare an au loc în UE pentru 18.000 de investigații transfrontaliere.

Europol și-a început activitatea în 1999, transformânus-e în agenție a UE în anul 2010. Acesta contribuie la facilitarea procesului privind schimbul de informații între statele membre care vizează activitățile infracționale și evaluează noile amenințări. Europol nu are puterea de a demara investigații în statele membre UE sau de a aresta suspecți.

Comisarul pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos, a precizat în fața plenului reunit că lupta împotriva terorismului ”reprezintă unul dintre subiectele principale ale agendei noastre. Aceste schimbări îi vor premite Europol să devină un canal de informații pentru agențiile naționale de securitate”, punctând că atacurile recente de la Paris și Bruxelles au scos la lumină că agențiile naționale ar trebui să facă  schimb de informații secrete.

Conform noilor reguli, unitățile specializate vor putea fi înființate mai ușor, pentru o reacție mai rapidă la amenințările noi. Vor exista reguli mai clare pentru centre precum Centrul European Antiterorist, care și-a început activitatea pe 1 ianuarie 2016. În unele cazuri, vor avea loc schimburi de informații cu companiile private (de exemplu, Europol va putea contacta Facebook pentru a cere închiderea unei pagini administrate de ISIS).

Noile reguli sunt conforme cu garantarea consolidată a protecției datelor și coexistă cu instrumentele de control democratic. Acordul la care au ajuns Parlamentul și Consiliu, pe 26 noiembrie 2015 a fost aprobat de comisia pentru libertăți civile (LIBE) pe 30 noiembrie.

 

.

.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

Published

on

© European Union, 2020 - Source: EP

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe) a fost ales marți drept coordonator al grupului europarlamentar Renew Europe în cadrul Comisiei speciale de luptă împotriva cancerului BECA (Special Committee on Beating Cancer), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În calitate de europarlamentar cu activitate în comisia de Sănătate publică și Mediu (ENVI), eurodeputatul Nicu Ștefănuță și-a asumat o nouă responsabilitate în Parlamentul European în lupta împotriva cancerului, maladie care, conform datelor Eurostat, ar urma să producă decesul a peste 1,3 milioane de europeni doar în anul 2020.

Membrii comisiei vor vota miercuri conducerea acesteia.

Europarlamentarul Renew Europe și-a susținut în fața comisiei candidatura prin care urmărește o serie de obiective pentru Comisia Europeană precum garantarea accesului egal la tratament pentru toți pacienții europeni, indiferent de naționalitate, promovând reducerea costurilor pentru medicație și combaterea penuriei medicamentoase, programe europene de prevenție, promovarea unui stil de viață sănătos, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening la nivelul Uniunii.

“Lupta împotriva cancerului este una dintre marile provocări ale generației noastre. În media și în spațiul public, vorbim despre cancer ca și cum ar fi o singură boală, dar nu este. În realitate, termenul cancer cuprinde un grup destul de mare de diferite tipuri și subtipuri de mutații genetice, ceea ce face ca visul de a găsi un glonț de argint ca singur remediu pentru toate să fie improbabil. Dacă pentru actuala pandemie COVID-19, am putea găsi în cele din urmă un vaccin, nu putem spune același lucru despre cancer, unde avem nevoie de o abordare mai largă. Subcomisia specială pentru combaterea cancerului are misiunea de a analiza diferite modalități prin care să combatem cancerul la nivelul uniunii, de la promovarea programelor de prevenție, la promovarea unui stil de viață sănătos, combaterea fumatului și a consumului de alcool, în special în rândul adolescenților și adulților tineri, până la asigurarea finanțării pentru programe de screening pentru a crește depistările precoce. De aceea, este crucial bugetul programului de sănătate EU4Health să fie unul substanțial, care să permită atingerea ambițioaselor sale obiective” a declarat Nicolae Ștefănuță.

Nicolae Ștefănuță este vicepreşedinte al Uniunii Salvaţi România şi a fost ales europarlamentar pe lista Alianţei USR PLUS pe 26 mai 2019. Este vicepreşedinte al Delegaţiei pentru relaţiile cu Statele Unite şi membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, îngrijorat de sectorul turistic puternic afectat de pandemie: Sunt în joc 22 de milioane de locuri de muncă

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Europarlamentarii din Comisia pentru Turism din Parlamentul European reiterează faptul că sectorul turismului are nevoie de coordonare la nivelul UE și de sprijin substanțial pentru a oferi IMM-urilor șansa de supraviețuire, fiind sectorul care angajează 22 de milioane de oameni în Europa, toate aceste locuri de muncă pot dispărea oricând.

„Aceasta nu este o amenințare mică: în funcție de țară, turismul reprezintă de la 4,3% la 25% din PIB. În starea actuală, sute de mii de IMM-uri nu vor supraviețui până la sfârșitul acestui an”, se arată în comunicatul Legislativului.

Potrivit europarlametarilor, încă nu este clar ce instrument de gestionare a crizelor poate fi utilizat de sectorul turismului, în afară de „Instrumentul european de sprijin temporar pentru reducerea riscurilor de șomaj în caz de urgență (SURE)”: „Insistăm asupra unei acțiuni concrete urgente din partea Comisiei Europene și a statelor membre. Este necesar un mecanism bine definit de gestionare a crizelor; sectorul luptă să supraviețuiască”, a mai transmis Comisia pentru Turism din Parlamentul European.

Prin urmare, sectorul turistic necesită urgent: sprijin financiar direct și dedicat; criterii coerente și transparente pentru a evalua riscurile în întreaga UE; coordonarea la nivelul UE a restricțiilor de călătorie, a protocoalelor de igienă și sănătate și de cale clară către o politică veritabilă a UE privind turismul durabil.

Este timpul ca UE să prezinte o strategie privind turismul durabil și o linie bugetară dedicată în următorul buget pe termen lung al UE. O linie bugetară de 300 milioane de euro pentru a pune în aplicare o viziune comună pentru un turism durabil în următorii șapte ani nu este prea mult de cerut. Este esențial să ne asigurăm că acest sector economic va avea șansa de a se pune în picioare după luni de stagnare și astfel încât să-l putem modela pentru a deveni mai durabil”, au conchis eurodeputații.

Continue Reading

Dragoș Tudorache

Eurodeputatul român Dragoș Tudorache (Renew Europe), ales președinte al Comisiei speciale privind inteligența artificială în era digitală

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Eurodeputatul Dragoș Tudorache (USR-PLUS, Renew Europe) a fost ales miercuri, prin aclamare, președintele noii Comisii speciale a Parlamentului European privind inteligența artificială în era digitală.

Miercuri a avut loc ședința de constituire a Comisiei speciale privind inteligența artificială în era digitală (AIDA).

“Vă mulțumesc pentru încredere și sprijin. Mă angajez să exercit acest mandat cu un maxim de transparență. Sunt convins că suntem aici pentru că credem în potențialul inteligenței artificiale, în transformarea digitală și în oportunitatea pe care o avem ca societăți pe plan global”, a afirmat Tudorache.

Comisia specială pentru inteligență artificială în era digitală va studia impactul și provocările extinderii AI și va propune o foaie de parcurs cu obiective pentru UE în domeniul AI și măsurile care trebuie luate pentru realizarea acestora.

Înființarea comisiei speciale a fost votată în cadrul sesiunii plenare din luna iunie cu o majoritate copleșitoare de de 574 de eurodeputați, în timp ce 41 au votat împotrivă și 72 s-au abținut.

Conform regulilor de procedură ale Parlamentului, mandatul unei comisii speciale (articolul 207 din Regulamentul de procedură) nu poate depăși 12 luni, cu excepția cazului în care Parlamentul prelungește acest termen la expirare. Mandatul unei subcomisii (articolul 212 din Regulamentul) este pe termen nelimitat. Comisiile speciale, comisiile de anchetă și subcomisiile nu pot adopta texte legislative.

Dragoș Tudorache mai este membru cu drepturi depline în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne ( LIBE), Delegația pentru relațiile cu Bosnia-Herțegovina și Kosovo (DSEE) și Delegația pentru relațiile cu Statele Unite (D-US). 

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL23 mins ago

Studiu: Un Brexit fără un acord comercial va fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA25 mins ago

Ursula von der Leyen, despre noua politică de migrație și azil a UE: Reflectă un echilibru între responsabilitate și solidaritate în rândul statelor membre

JUSTIȚIE40 mins ago

Avocatul general al CJUE: Înființarea Secției Speciale în România încalcă legislația UE. Rapoartele MCV nu sunt obligatorii, dar trebuie luate în considerare

ROMÂNIA2 hours ago

Galerie FOTO MApN: România, în exercițiu militar comun cu Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de nord și Turcia

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță, ales coordonatorul Renew Europe în Comisia specială de luptă împotriva cancerului

INTERNAȚIONAL2 hours ago

FOTO Distrugătorul american USS Roosevelt și nava USNS Yuma, în Marea Neagră pentru a demonstra angajamentul SUA față de securitatea aliaților NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Parlamentul European, îngrijorat de sectorul turistic puternic afectat de pandemie: Sunt în joc 22 de milioane de locuri de muncă

U.E.2 hours ago

Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cere Ucrainei să colaboreze ”constructiv” cu FMI și să respecte statul de drept pentru a-şi asigura 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană

CONSILIUL UE3 hours ago

Președinția germană a Consiliului UE: Procedura privind încălcarea statului de drept în Polonia şi Ungaria va continua

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Emmanuel Macron afirmă că Franța și partenerii săi, Germania și Regatul Unit, ”nu vor face compromisuri” în respingerea sancțiunilor ONU reintroduse unilateral de SUA împotriva Iranului

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA6 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru7 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș7 days ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending