PE şi consiliul UE au ajuns la un acord privind bugetul pe 2014

European-parliament-strasbourg-insideParlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord privind bugetul Uniunii pe 2014, în valoare de 135,5 miliarde de euro. Acesta cuprinde şi o înţelegere privind suplimentarea sumelor pentru ajutoarele acordate României, Germaniei, Cehiei şi Austriei în acest an.

“După 16 ore de negocieri am ajuns la un acord privind bugetul UE pe 2014. Sunt mulţumit de înţelegerea dintre Parlamentul European şi Consiliu care oferă atât de necesarele oportunităţi de investiţii pentru mediul de afaceri, pentru oamenii de ştiintă, pentru oraşele, regiunile şi studenţii din Europa”, a declarat, marţi, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski.

Acordul prevede plăţi în valoare de 135,5 miliarde de euro şi angajamente în valoare de 142,6 miliarde de euro. În total, bugetul este mai mic cu 9,4% faţă de cel pe 2013.

Executivul de la Bruxelles a decis să aloce 360 de milioane de euro Germaniei, ca urmare a inundaţiilor suferite de aceasta în vară, precum şi acordarea de ajutoare ţărilor vecine, ceva mai puţin afectate, precum Austria şi Cehia. România va primi despăgubiri în valoare de peste 2,4 milioane de euro, pentru acoperirea daunelor produse de secetă şi de incendiile de păduri de anul trecut.

Suplimentarea bugetară pe 2013 şi exerciţiul bugetar pentru 2014-2020 urmează să fie votate joi de Comisia pentru Buget a PE. Votul în plen va fi dat, pentru bugetul multianual 2014-2020, pe 19 noiembrie, iar cel pe bugetul 2014, în sesiunea din 20 noiembrie.

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto: wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.