Premierul Alexis Tsipras salută „acordul istoric” înregistrat în Eurogrup asupra datoriei greceşti: Grecia iese definitiv din memorandumuri şi din austeritate

Premierul grec Alexis Tsipras a salutat vineri după-amiaza „acordul istoric” încheiat în noaptea de joi spre vineri de creditorii ţării sale, în urma căruia Grecia ar urma să iasă din planul de asistenţă financiară pe care a trebuit să-l respecte din 2010, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Am înregistrat ieri un acord istoric în Eurogrup asupra datoriei greceşti”, a declarat Tsipras, în timp ce era primit de preşedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, pentru a-i raporta rezultatele reuniunii. „O nouă pagină este pe cale să fie scrisă, însă nu trebuie să distrugem drumul făcut în ceea ce priveşte reformele şi eforturile bugetare”, a adăugat el.

„Acest acord este, de asemenea, o datorie morală a europenilor faţă de poporul grec, care a suferit timp de opt ani”, a estimat Tsipras. „Avem în continuare obiective bugetare de îndeplinit, însă aceasta va fi treaba fiecărui guvern (grec) de a decide cum trebuie îndeplinite aceste obiective, iar aceasta este o mare schimbare”, a subliniat el.

În acelaşi timp, serviciul său de presă a dezvăluit, într-un comunicat, că statul grec „are mijloacele în următorii ani să se concentreze, fără coşmarul rambursării datoriei, pe politici de creştere”. „Acest acord pune capăt unei incertitudini şi garantează revenirea la o normalitate a Greciei în Europa (…). Grecia iese definitiv din memorandumuri şi din austeritate, iar aceasta înseamnă că sacrificiile nu au fost în zadar, că o nouă zi răsare pentru greci”, se spune în comunicat.

Miniştrii de finanţe ai zonei euro s-au reunit vineri dimineaţa devreme, după şase ore de discuţii la Luxemburg asupra modalităţilor de a scoate Grecia din programele de asistenţă financiară de care aceasta beneficiază de opt ani, precum şi asupra măsurilor de reducere a datoriei sale. Conform acordului, Grecia va primi o ultimă tranşă de 15 miliarde de euro, parte a planului de salvare. Din tranşa de 15 miliarde de euro, 5,5 miliarde vor fi ţinute într-un cont segregat pentru serviciul datoriei (adică plata datoriei principale, plus dobânda). Restul de 9,5 miliarde vor fi tranferate într-un alt cont, menit să funcţioneze ca fond-tampon, de asemenea pentru serviciul datoriei. Grecia va mai trebui să şi menţină creşterea PIB în jurul valorii de 3,5% până în 2022, inclusiv. Ulterior, va trebui să menţină un avans al PIB de 2,2% în intervalul 2023-2060 – adică timp de 37 de ani.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.