Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, crede că statele membre UE vor sprijini decizia Finlandei și a Suediei de a se alătura NATO și speră că ”vom putea depăși opoziția unor membri ai Alianței”, făcând referire la Turcia.
”Permiteți-mi să subliniez sprijinul meu ferm pentru Suedia și Finlanda. Cu câteva minute în urmă, am avut o conversație cu ministrul suedez (de externe, Ann Linde), care a avut amabilitatea de a mă suna, pentru a mă informa că procesul a început, că îl vor informa pe rege și că există un sprijin puternic pentru această decizie în cadrul societății suedeze și al spectrului politic suedez. Așadar, cred că statele membre ale Uniunii Europene vor sprijini această decizie și sper că vom putea depăși opoziția unor membri ai NATO”, a declarat Borrell înainte de reuniunea miniștrilor de externe din cadrul Uniunii Europene, pe agenda cărora se află, între altele, un schimb de opinii cu omologii din Balcanii de Vest privind așteptările partenerilor din regiune, dar și evaluările acestora referitoare la actuala situație în regiune prin prisma agresiunii ruse din Ucraina.
De altfel, oficialul european a punctat că prezența acestora reprezintă un mod de a arăta cât de importante sunt statele din Balcanii de Vest pentru Uniunea Europeană, ”cât de important este procesul de aderare”.
”Am avut o întâlnire cu ei acum câteva zile aici, la Bruxelles, iar astăzi vor participa la Consiliul Afaceri Externe pentru a discuta cu noi despre situația din Balcanii de Vest – foarte afectată de criza economică. De asemenea, vom avea o conversație prin videoconferință cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, iar dumneavoastră Mélanie Joly veți fi, de asemenea, alături de noi la această reuniune și veți discuta cu el, pentru a afla care este cea mai recentă situație de pe teren. Ucrainenii continuă să reziste cu foarte multă înverșunare, iar noi vom continua să le furnizăm arme pentru a rezista”, a completat Borrell, adresându-se, în același timp, ministrului canadian de externe, care participă la întâlnirea CAE ce oferă prilejul de a celebra cea de-a cincea aniversare de la inițierea aplicării provizorii a Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada din 2017.
România, reprezentată de ministrul Bogdan Aurescu, va evidenția importanța relației transatlantice și a parteneriatului UE-Canada, mai ales în actualul context în care este necesară gestionarea provocărilor generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și va saluta implicarea Canadei în cadrul proiectelor de Cooperare Permanentă Structurată (PESCO) și în misiuni ale UE.
Cât privește aderarea celor două țări nordice, Turcia este nemulțumită de atitudinea ”neconstructivă” a Suediei față de preocupările sale, astfel că o delegație a guvernului suedez va merge la Ankara pentru discuții.
Premierul suedez, Magdalena Andersson, va încerca, luni, să obțină un sprijin larg din partea Parlamentului (Riksdag) pentru o cerere de aderare la NATO.
Suedia calcă astfel pe urmele vecinului său.
Președintele Sauli Niinistö și premierul Sanna Marin au emis joi o declarație comună prin care au afirmat că ”Finlanda trebuie să depună fără întârziere cererea de aderare la NATO”, având în vedere cei 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia, stat care a mușcat în trecut din teritoriul său și care își manifestă acum tendințele imperialiste în Ucraina.
Citiți și:
Cei doi înalți demnitari și-au exprimat, de asemenea, speranța că următorii pași necesari la nivel național pentru îndeplinirea acestui obiectiv ”vor fi făcuți fără întârziere în următoarele zile”.
Cele două țări vor fi primite cu brațele deschise iar procesul de aderare va fi unul rapid și fără probleme.
NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte şi din Uniunea Europeană. Ţările membre ale UE care nu au aderat la Alianţa Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta şi Suedia.
Semnarea unui protocol de aderare între Alianță și cele două țări scandinave ar trebui ratificat de parlamentele tuturor celorlalte 30 de state NATO pentru ca Finlanda și Suedia să devină membri cu drepturi depline și să beneficieze de principiul apărării colective – articolul 5 din Tratatul de la Washington.
Liderii țărilor membre NATO urmează să se întâlnească în luna iunie în cadrul unui summit ce va fi găzduit de Madrid, în contextul căruia este așteptată și o decizie cu privire la ”resetarea” posturii militare a Alianței prin ”un număr subtanțial mai mare de forțe” pe flancul estic, fapt impulsionat și de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.