Connect with us

ROMÂNIA

Victorie românească la Festivalul de la Cannes: Cristian Mungiu a câștigat premiul pentru regie pentru filmul ”Bacalaureat”

Published

on

Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 2016 a fost acordat ex-aequo regizorilor român Cristian Mungiu și francez Olivier Assayas.

Pe scena de la Cannes, regizorul român a mulţumit juriului festivalului, actorilor şi întregii sale echipe. Atunci cand esti student la cinematografie si te gandesti ce premiu ai vrea sa castigi, in mod sigur este vorba despre un trofeu pentru regie, fiindca asta vrei sa faci. Prin urmare, sunt foarte fericit“, a declarat Mungiu, potrivit Știrile Pro TV.

„Bacalaureat” a fost inclus, de publicaţia Hollywood Reporter, pe lista numită „Cele 21 de filme de festival de care se va vorbi anul acesta la Hollywood”. Jurnaliştii de peste Ocean spun că filmul lui Cristian Mungiu este „o privire clinică asupra traiului în România contemporană”, relatează Digi24.

Toate filmele românești prezente anul acesta la diferitele secțiuni ale Festivalului au avut cronici excelente, iar recompensa din această seară este încă o dovadă a talentului extraordinar al realizatorilor și actorilor români. Bravo!”, a scris ambasada României din Franța pe pagina sa de Facebook.

„E vorba deopotrivă și despre un părinte și despre un copil și despre niște relații, și despre un examen, examenul fetei, dar și despre examenul lui. Până la urma, filmul vorbește despre o vârstă, despre ce se întâmplă atunci când constați că mai mult din viața ta e deja în urma ta decât mai e înainte și cam ce fel de sens poți da vieții tale atunci… De fiecare dată într-un asemenea moment încerci să-ți folosești experiența de viață și înțelepciunea, iluzionându-te că ai putea să o folosești pentru copilul tău. Să i-o transferi cumva ca să nu facă greșelile pe care le-ai făcut tu acum, când te uiți înapoi, evident că e o iluzie asta, nu se poate, dar când faci un film care are în centru o relație cumva și un moment din viața nu e vorba doar despre părinte sau despre copil. Filmul cuprinde și punctul lui de vedere asupra vieții dar și punctul de vedere asupra vieții a celorlalte personaje, inclusiv al celor de vârsta fetei din film, adica în jur de 18 ani”, a declarat, pentru Digi 24, regizorul Cristian Mungiu despre filmul ”Bacalaureat”.

Aceasta este a treia reușită a lui Cristian Mungiu la Cannes. În 2007, a câștigat prestigiosul Palme D’Or, pentru pelicula “4 luni, 3 saptamani, 2 zile”. Iar în 2012, pelicula “Dupa dealuri” a luat două premii: pentru scenariu si pentru interpretare.

PALMARES CANNES 2016 – LISTA CÂȘTIGĂTORILOR

Palme d’Or: “I, Daniel Blake” al regizorului britanic Ken Loach 
Marele Premiu: “Juste la fin du monde” al canadianului Xavier Dolan 
Premiul pentru regie ex-aequo: românul Cristian Mungiu pentru “Bacalureat” și francezul Olivier Assayas pentru “Personal Shopper” 
Premiul pentru scenariu:iranianul Asghar Farhadi pentru “Clientul” 
Premiul juriului: “American Honey” al britanicei Andrea Arnold 
Premiul pentru interpretare feminină: Jaclyn Jose în “Ma’Rosa” al filipinezului Brillante Mendoza 
Premiul pentru interpretare masculină: Shahab Hosseini în “Clientul” al iranianului Asghar Frahadi 
Camera d’Or: “Divines” al regizoarei franceze Houda Benyamina 
Palme d’Or penTru scurtmetraj: “Timecode” al spaniolului Juanjo Gimenez.

Înfiinţat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

Published

on

© Administrația Prezidențială

Albania și Muntenegru au devenit marți membri asociați ai Inițiativei celor Trei Mări, în timp ce Spania și Turcia au fost aprobate în calitate de parteneri strategici ai Inițiativei, a anunțat marți președintele interimar Ilie Bolojan la finalul summitului de la Varșovia al I3M.

În întâlnirea de astăzi au mai fost acceptate ca membri asociați două țări balcanice -Muntenegru și Albania – și, de asemenea, pe lângă partenerii strategici consacrați – Statele Unite, Japonia, Germania și Uniunea Europeană – au mai fost aprobate două țări importante, Turcia și Spania“, a declarat Bolojan.

Luni și marți s-a desfășurat la Varșovia cel de-al 10-lea Summit al celor Trei Mări. Reuniunea jubiliară a fost găzduită de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat la final de mandat. 

Creată în 2015 la inițiativa Poloniei și a Croației, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania).

Precedentul summit din Polonia a avut loc în 2017, iar atunci SUA au fost reprezentate de președintele Donald Trump, aflat în prima jumătate de an a primului său mandat.

Polonia este a doua dintre țările participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. În ultimii zece ani, România a găzduit de două ori summitul Inițiativei celor Trei Mări prin președintele Klaus Iohannis. 

La primul summit găzduit de România, 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante). De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.

La cel de-al doilea summit găzduit de România, 5-6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova au obţinut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la Bucureşti a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti, din 2018. În total, țările participante la Inițiativa celor Trei Mări sunt ancorate în 143 de proiecte prioritare. De asemenea, a fost adoptată o Declaraţie Comună care a constituit un reper important pentru viitorul şi dezvoltarea Iniţiativei, mai ales în ceea ce priveşte interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care a reunit la început 12 state membre ale Uniunii Europene (acum 13 prin cooptarea Greciei) aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Continue Reading

ROMÂNIA

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

Published

on

© Administrația Prezidențială

În cadrul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, proiectele energetice strategice ale României – precum reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și microcentralele nucleare – au fost apreciate drept exemple relevante de cooperare româno-americană, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia.

Ilie Bolojan a subliniat că aceste investiții vor contribui la creșterea securității energetice și la obținerea unui mix energetic competitiv pentru anii următori.

“Țările participante au adoptat o declarație prin care își propun ca și în perioada următoare să colaboreze pe aceste componente care înseamnă partea de conectivitate, partea de energie – acesta fiind un subiect important discutat atât în cursul zilei de ieri, dar și astăzi, fiind prezent la aceste discuții Secretarul de Stat al Statelor Unite pe Energie, domnul Wright”, a spus șeful interimar al statului.

Citiți și Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

El a subliniat că tema energiei a fost discutată de oficialul american cu ministrul român al energiei, Sebastian Burduja.

“Mă bucur că a fost o discuție în marja acestui Summit ieri cu domnul ministru Burduja, și proiectele importante care sunt prevăzute în economia României pe componenta energetică, reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, dar și partea de microcentrale nucleare, au fost apreciate ca proiecte importante în colaborarea economică româno-americană, ele având rolul de a îmbunătăți mixul energetic și de a face ca România să aibă o energie sigură și ieftină în anii următori”, a adăugat Bolojan.

La discuțiile pe tema energiei a participat și Secretarul de Stat al SUA pentru Energie, David Wright, alături de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Continue Reading

ROMÂNIA

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

Published

on

© Administrația Prezidențială

Lucrările la tronsoanele de drum expres, parte a proiectului Via Carpathia, de pe teritoriul României, ar putea începe în această toamnă, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

El a subliniat că Via Carpathia este o rețea de autostrăzi și drumuri expres, care leagă nordul Europei de la Marea Baltică până în sud, prin România, la Marea Neagră și, de asemenea, prin zona Balcanilor până la Marea Adriatică.

“Pe teritoriul țării noastre este un profil de drum expres, care intră în România pe relația Debrecen-Oradea, coboară spre sud, pe relația Arad, Timișoara și apoi înspre zona Constanța, spre Bulgaria – Calafat și spre Serbia, spre Belgrad și apoi spre Peninsula Balcanică. Din discuțiile pe care le-am avut chiar ieri cu Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi, suntem în situația în care, până la finalul acestei luni, vor definitiva o parte din licitațiile care sunt în momentul de față pe cele trei tronsoane ale drumului expres Arad – Oradea, în așa fel încât în luna mai, cel puțin primul tronson de la Oradea la Salonta să poată fi semnat”, a arătat președintele interimar.

 

El a explicat că două tronsoane sunt în diferite faze de achiziții – unul este în contestație, cel dinspre Arad, iar altul este în momentul de față în faza de analiză. De asemenea, tot în faza de licitație este și tronsonul de la Timișoara înspre Stamora Moravița, de drum expres, în așa fel încât și conexiunea pe relația Balcani să fie realizată, a adăugat Bolojan.

“Dacă totul va fi bine, am putea fi în situația în care, în vara acestui an, înspre toamnă, aceste tronsoane de drum expres, parte a Via Carpathia, de pe teritoriul României, să poată fi în situația de a ajunge în faza de execuție. Pe tronsonul de drum expres Arad – Oradea este deja în proiectare și execuție, urmează să fie semnat contractul, deci ar putea începe lucrările, iar pe celălalt tronson de la Timișoara spre Stamora Moravița ar urma perioada de proiectare și apoi, după câteva luni de zile, foarte probabil anul viitor ar putea să înceapă execuția”, a arătat el.

Citiți și Ilie Bolojan, la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări: Reconfigurarea forțelor politice și economice impune consolidarea relațiilor cu state interesate de stabilitatea și dezvoltarea regiunii noastre

Ilie Bolojan a apreciat că “o conexiune importantă care este restantă este conectarea Portului Constanța atât rutier, cât și feroviar pe direcția Nord-Vest, pentru conectarea pe direcția Europei Centrale, dar și pe direcția de Nord, în așa fel încât potențialul mare al acestui port pentru a deveni un hub european pe direcția de transport transcaucaziană să se consolideze în anii următori”.

Președintele interimar a arătat că intrarea României în Schengen și războiul din Ucraina au dus la creșterea traficului prin Portul Constanța, “ceea ce a însemnat un puternic impuls pentru logistică și pentru dezvoltare în zona de sud-est a României”. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL47 minutes ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.3 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

ROMÂNIA5 hours ago

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending