Connect with us

U.E.

Premierul italian Giorgia Meloni îi va comunica lui Volodimir Zelenski intenția de a vizita Kievul la începutul lui 2023

Published

on

© European Union, 2022

Premierul italian Giorgia Meloni, al cărei guvern de extremă dreapta susține Kievul, a declarat joi că dorește să viziteze Ucraina la începutul anului viitor, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Îl voi suna pe (președintele ucrainean Volodimir) Zelenski pentru a-i prezenta dorințele mele și pentru a organiza această călătorie pe care intenționez să o fac în primele luni ale anului viitor”, a declarat Meloni în timpul unei emisiuni la televiziunea italiană Rai 1.

Meloni și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei rusești, deși din guvernul său fac parte și formațiunile Liga și Forza Italia, ai căror lideri, Matteo Salvini, respectiv fostul premier Silvio Berlusconi, au avut dintotdeauna relații calde cu Rusia.

„Ne aflăm în perioada în care aproape toate culturile din întreaga lume sărbătoresc lumina”, în timp ce ucrainenii „trăiesc în întuneric”, a mai spus aceasta.

Moscova a atacat centrale electrice și alte infrastructuri civile din Ucraina, în timp ce țara suferă în frigul iernii.

„Imaginați-vă cum ar fi să oprim totul în perioada sărbătorilor, chiar dacă este vorba doar de o oră: gaz, electricitate, telefonie, televiziune… Am înțelege… cât de remarcabilă este capacitatea lor de a rezista”, a remarcat premierul Italiei.

La sfârşitul lui octombrie, Giorgia Meloni, şefa partidului post-fascist Fratelli d’Italia, a promis că Italia va rămâne „un partener de încredere al NATO” pentru a sprijini Ucraina împotriva Rusiei. Şi la începutul lui decembrie, guvernul a aprobat continuarea furnizării de arme către Ucraina în 2023.

Predecesorul lui Meloni, Mario Draghi, a vizitat Kievul în iunie, împreună cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cristian Bușoi

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a subliniat în cadrul unui eveniment organizat în Silicon Valley, nevoia unei colaborări mai strânse între UE și SUA în domeniul inovării.

Acesta se află într-o vizită oficială în ”capitala mondială a tehnologiei” pentru a organiza alături de comisarul european pentru  Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, Zilele europene ale inovării.

Obiectivul evenimentului este de a atrage investitori și specialiști pentru dezvoltarea sistemului european de inovare.

”În deschiderea EU Innovation Days, am prezentat astăzi acțiunile Comisiei ITRE, pe care o conduc în Parlamentul European în domeniul cercetării și inovării. Am subliniat că ITRE susține inițiativele comisarului european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel și programele europene Horizon Europe, Innovation Union și The European Research Area (ERA). Am insistat pe nevoia unui colaborări mai strânse cu SUA în domeniul inovării. Trebuie să știți că Statele Unite ale Americii sunt cel mai important participant non-UE la programele de cercetare ale Uniunii”, a detaliat Bușoi într-un mesaj publicat pe Facebook.

Apelul său vine pe fondul unor valori și ambiții comune în domeniul științei și cercetării, ”pe care îl considerăm esențial pentru progres”.

”Rezultatele și proiectele pe care SUA, în general și Silicon Valley, în special, le au in domeniul inovarii sunt o importantă sursă de inspirație și pentru UE. Am subliniat totodată necesitatea consolidării cooperării transatlantice pentru a răspunde mai bine provocărilor din domeniul sănătății și al climei, dar și oportunităților oferite de inteligența artificială, quantum computing și tehnologia 6G”, a completat eurodeputatul în cadrul evenimentului la care au participat peste 250 de persoane.

Mai mult, acesta a reafirmat ”angajamentul Parlamentului European de a susține toate inițiativele care să transforme Europa într-un continent al inovației și cercetării”. Cristian Bușoi nu a uitat să amintească de Cluj Napoca, ”centru al inovării și excelenței”.

În 2022, investițiile în inovare în Europa s-au ridicat la peste 85 de miliarde de euro.

Continue Reading

Eugen Tomac

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Comisia Europeană recunoaște că decizia din 8 decembrie 2022 din Consiliul justiție și afaceri interne privind respingerea aderării României la Schengen este una ”incorectă și regretabilă”, anunță eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), astfel că instituția europeană ”validează în mod oficial argumentele” pe care acesta le-a invocat atunci când a pornit acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

”Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în răspunsul la întrebarea pe care am adresat-o, subliniază importanța eliminării controalelor la frontierele interne pentru libera circulație a persoanelor și a mărfurilor și pentru consolidarea competitivității în UE. Este important să reținem că eforturile continuă. Comisia Europeană face precizarea că este în continuă colaborare cu statele membre pentru a ajunge la un acord unanim în ceea ce privește aderarea României”, detaliază eurodeputatul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Deși Comisia Europeană nu și-a asumat în mod direct o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, ”recunoaște că ne sunt încălcate drepturi și ne este îngrădit potențialul pe care ni-l oferă spațiul Schengen. Prin urmare, acest răspuns este foarte util în demersul pe care l-am inițiat la CJUE”, a mai spus Tomac.

Acesta s-a arătat convins că ”vom reuși să facem dreptate pentru România și ne vom obține dreptul de a fi liberi în Europa, așa cum ne dorim și cum merităm”.

Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene după ce României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încurajat Parlamentul European într-o discuție telefonică cu președinta acestei instituții, Roberta Metsola, ”să-și mențină rolul vital în combaterea impunității” pentru crimele comise în războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei.

”În urma rezoluției Parlamentului European, ne-am coordonat demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”, a detaliat oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe Twitter.

Acesta a anunțat pe aceeași rețea de socializare că ”astăzi (n.r. marți) și mâine (n.r. miercuri), Ucraina reunește coaliția de 33 de state care lucrează pentru crearea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Tribunalul este esențial pentru a asigura tragerea la răspundere pentru crima inițială care a dus la atrocitățile rusești ulterioare”.

De altfel, președinta Parlamentului European a avut o întâlnire cu procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, pentru a conveni asupra eforturilor viitoare și pentru ”a-i trage la răspundere” pe cei vinovați pentru ”fiecare crimă comisă”.

”Nu ne vom odihni până când în Ucraina nu se va face dreptate”, a reiterat Metsola.

Întâlnirea are loc la scurtă vreme după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, și a comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, ca urmare a responsabilității lor în privința presupuselor crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor din zonele ocupate de forțele ruse.

România s-a aflat printre cele 43 de țări care, în urmă cu un an, a sesizat această instanță pentru crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid în Ucraina.

Demersurile recente vin să răspundă apelurilor insistente ale președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, de a aduce în fața unui tribunal internațional ”întregul sistem de genocid rusesc”.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL16 mins ago

Premierii Poloniei și Japoniei s-au întâlnit la Varșovia: Polonia avertizează că “axa China-Rusia este periculoasă”. Japonia va trata Polonia ca beneficiar special al ajutorului pentru dezvoltare datorită sprijinului acordat Ucrainei

Cristian Bușoi39 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac1 hour ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G73 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA4 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending