Connect with us

INTERNAȚIONAL

Premierul Ucrainei: “Cel mai mare dezastru al acestui secol ar fi refacerea Uniunii Sovietice”

Published

on

Într-un interviu acordat NBC,  premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a vorbit despre situaţia din ultimele zile din Ucraina, despre relaţia cu Federaţia Rusă şi cu Occidentul şi despre incidentele cu caracter antisemit din Doneţk.

Întrebat care este efectul preconizat al acordului menit să normalizeze situaţia după seria de evenimente violente din estul Ucrainei, Iaţeniuk a menţionat că problema nu se află în gestiunea sa, ci a Rusiei : “Cum Rusia a dat startul evenimentelor violente şi Rusia îi susţine pe aceşti terorişti, tot Rusia a fost forţată să aranjeze o întâlnire în care să condamne teroriştii şi pe acei aşa-numiţi protestari paşnici cu AK-47 în mâini, care trag în civili şi în forţele de ordine. Iar dacă Rusia îşi retrage trupele şi foştii agenţi KGB, situaţia s-ar linişti mai mult ca sigur şi ar stabiliza starea din sudul şi estul Ucrainei”, a declarat acesta.

iateniukLa întrebarea referitoare la declaraţiile lui Vladimir Putin despre “Noua Rusie”, care include şi Ucraina, Iaţeniuk a spus că visul lui Putin este de a recrea Uniunea Sovietică, vis spre care înaintează zi de zi. Parafrazându-l pe preşedintele rus, care a declarat cu ceva vreme în urmă că cel ami mare deszastru al secolului trecut a fost prăbuşirea URSS, Iaţeniuk a afirmat în interviul publicat astăzi că cel mai mare deszastru al acestui secol ar fi refacerea Uniunii Sovietice. Întrebat dacă Federaţia Rusă poate fi privită drept o ameninţate pentru statele baltice sau pentru Polonia, premierul ucrainean a declarat că Rusia este o ameninţare pentru întreaga lume, nu numai pentru stateleaflate în discuţie, susţinând că programul de nonproliferare a armelor nucleare a fost eliminat.

În ceea ce priveşte capacitatea militară a Ucrainei, Iaţeniuk a recunoscut că armata are nevoie de investiţii masive şi de un program complex de modernizare pentru a putea face faţă unui stat precum Federaţia Rusă, acuzându-l totodată pe fostul preşedinte că a contribuit substanţial la starea în care se găsesc în prezent forţele militare ucrainene. Iaţeniuk a declarat totodată că are nevoie se susţinere financiară şi economică din partea Vestului.

Iaţeniuk: Rusia subminează stabilitatea internaţională

Referitor la viitorul estului pro-rus al ţării, premierul Ucrainei a declarat că Federaţia Rusă a încercat în repetate rânduri să îşi aducă aportul în afacerile interne ale statului, recomandând autorităţilor ruse să recunoască limba ucraineană drept limbă oficială : “Avem o minoritate ucraineană numeroasă în Rusia. Trebuie să împuternicească statele lor federale cu mai multă autonomie. Aşadar, ei ar avea propria lor ţară, noi – propria noastră ţară. Ne putem rezolva problemele la nivel intern şi fără aportul Rusiei – cu cât Rusia intervine mai mult, cu atât apar mai multe probleme. Dacă Rusia se retrage, vom avea un stat ucrainean unit, întreg din punct de vedere al teritoriului, suveran şi independent. Orice idee rusească legată de federalism sau de statut autonom al sudului sua estului Ucrainei face trimitere la un singur lucru – eliminarea independenţei Ucrainei”.

Despre acţiunile antisemite –distribuirea de materiale care cer înregistrarea evreilor pe baza apartenenţei lor etnice la autorităţile din Doneţk – , premierul a vorbit despre intervenţia în regim de urgenţă a forţelor militare ucrinieie în regiune, pentru a îi găsi pe cei responsabili.

 

 

Laura Burtan

 

.

INTERNAȚIONAL

COVID-19: Noua Zeelendă marchează 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului

Published

on

© Captura de ecran - Twitter

Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului, au anunţat duminică oficialităţi din domeniul sănătăţii, citaţi de dpa, informează Agerpres.

Directorul general al serviciilor de sănătate Ashley Bloomfield a declarat că acest punct de cotitură merită sărbătorit, dar i-a avertizat pe neo-zeelandezi să nu se relaxeze.

“Am văzut în străinătate cât de repede a reapărut virusul şi s-a răspândit în zone în care fusese sub control şi trebuie să fim pregătiţi să izolăm rapid orice cazuri viitoare în Noua Zeelandă. Fiecare persoană din echipa de cinci milioane (populaţia Noii Zeelande – n.r.) are un rol de jucat în aceasta”, a afirmat el, citat într-un comunicat de presă.

Deşi există în prezent 23 de cazuri active de COVID-19 în ţară, toate au fost detectate la frontieră şi sunt tratate în centre de izolare.

Primul caz “importat” cunoscut în Noua Zeelandă a fost înregistrat la 26 februarie, iar ultima transmitere comunitară a fost detectată la 1 mai.

Ţara şi-a închis graniţele pentru toată lumea, cu excepţia rezidenţilor şi a cetăţenilor săi, la 19 martie.

Carantina la nivel naţional a început la 25 martie, aproape toate companiile au fost închise, şcolile la fel, iar oamenilor li s-a spus să stea acasă.

Cinci săptămâni mai târziu, Noua Zeelandă a început să ridice încet-încet restricţiile. În prezent, doar graniţele mai sunt închise.

Noua Zeelandă are 1.569 de cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19 şi 22 de decese asociate coronavirusului.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Explozii la Beirut: Franța și ONU găzduiesc duminică o videoconferință a donatorilor cu participarea președintelui SUA Donald Trump și a Uniunii Europene

Published

on

© European Union 2020

Videoconferinţa donatorilor în sprijinul Libanului, a cărui capitală Beirut a fost devastată în această săptămână de explozii de proporţii, va avea loc duminică la 12:00 GMT (15:00, ora României), coorganizată de ONU şi de Franţa, a transmis preşedinţia franceză pentru AFP, informează Agerpres.

Conferința anunțată de președintele francez Emmanuel Macron în urma vizitei sale la Beirut îi va avea alături și pe președintele SUA Donald Trump, pe președintele Consiliului European Charles Michel, dar și Comisia Europeană.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri că va participa duminică la o videoconferinţă internaţională a donatorilor în sprijinul Libanului, ca urmare a unei convorbiri telefonice pe care a avut-o cu omologul său francez Emmanuel Macron.

De asemenea, președintele Consiliului European Charles Michel i-a urmat lui Macron și a devenit sâmbătă al doilea lider internațional care s-a deplasat la Beirut pentru a transmite solidaritatea Uniunii Europene cu poporul libanez.

Și România a demonstrat solidaritate cu Libanul, trimițând la Beirut două aeronave ale Forțelor Aeriene Române încărcate cu opt tone de materiale medicale conținând 2.000 de doze de antibiotice.

Prin această decizie, România a răspuns pozitiv și apelului lansat de președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care i-au îndemnat joi pe cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană să sprijine Libanul. De asemenea, Uniunea Europeană a anunţat joi deblocarea a 33 milioane de euro pentru a finanţa un prim ajutor de urgenţă în favoarea Libanului şi a mobilizat alte mijloace materiale, între care o navă-spital italiană pentru a ajuta echipele de intervenţie din Beirut.

Un incendiu izbucnit marţi într-un depozit unde erau stocate de şase ani peste 2.700 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a provocat o deflagraţie enormă care s-a soldat cu 154 de morţi, peste 5.000 de răniţi, zeci de dispăruţi şi sute de oameni rămaşi fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației SUA va semna la Varșovia un acord privind trimiterea a încă 1.000 de militari americani în Polonia

Published

on

© US State Department/ Flickr

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să semneze un nou acord privind creşterea cu 1.000 de militari a prezenţei militare a SUA în Polonia. Informația a fost furnizată de Krzysztof Szczerki, şeful de cabinet al preşedintelui Andrej Duda pentru agenţia PAP, informează Radio Europa Liberă.

Șeful diplomației americane este așteptat la Varşovia pe 15 august, ca parte a unui turneu european, unde va participa la comemorarea a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia. 

Șeful de cabinet al președintelui polonez a precizat că acordul este materializarea unei declaraţii semnate anul trecut de cei doi președinți, Donald Trump și Andrej Duda, informează și Agerpres, citând DPA. Declarația respectivă a fost semnată în luna septembrie a anului trecut, la New York.

Documentul prevede transferul în Polonia a unei părţi din efectivele Corpului V al armatei terestre a SUA de la Fort Knox, în Kentucky. Misiunea lor va consta în planificare operaţională, monitorizarea forţelor din Europa şi coordonare cu partenerii europeni din NATO.

În Polonia sunt staţionaţi în acest moment 4.500 de militari americani.Pentagonul și Ministerul polonez al Apărării au anunțat recent că acest număr va fi suplimentat cu 1.000 de soldați, ajungând la 5.500, în contextul retragerii a 11.900 de militari SUA din Germania. Mai mult, în cursul unei întrevederi pe care a avut-o în luna iunie la Casa Albă cu omologul polonez, Donald Trump a spus că Polonia va plăti pentru a găzdui forțe americane suplimentare.

Mike Pompeo efectuează săptămâna viitoare un turneu diplomatic care va debuta în Cehia și va continua în Slovenia și în Austria. Sâmbăta viitoare, secretarul de stat al SUA va fi la Varșovia unde, printre altele, va participa la aniversarea a 100 de ani de la Bătălia de la Varșovia. Cunoscută sub numele de “Miracolul de la Vistula”, bătălia a fost câștigată de forțele poloneze în fața forțelor Armatei Roșii în timpul războiului dintre Polonia și Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă. Victoria a reprezentat un pas important în menținerea independenței Poloniei și securizarea frontierelor țării până în 1939, când Polonia a fost invadată de Germania nazistă și de Uniunea Sovietică.

Citiți mai multe despre cooperarea strategică americano-poloneză

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending