Presa internațională: Luptă în jurul referendumului în România afundată în criză

Situaţia din România continuă să fie prezentă în paginile presei internaţionale, inclusiv la Radio China Internaţional, cu atât mai mult cu cât la Bucureşti a fost anunţată şi o remaniere guvernamentală, notează Jurnalul Național.

Pentru agenţia France Presse, criza politică din România “s-a inflamat luni, în jurul referendumului privind destituirea preşedintelui, ministrul de Interne demisionând în urma a ceea ce a numit presiuni ‘inacceptabile’, iar Curtea Constituţională adresând o precizare Guvernului care a fost remaniat”. “De peste o lună, România trăieşte un război fără menajamente între – de o parte coaliţia de centru -stânga, la putere dinmai , Uniunea Social-Liberală (USL), condusă de premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu – şi de alta, tabăra preşedintelui de centru -dreapta suspendat, Traian Băsescu”, scrie AFP, potrivit sursei citate.

Cotidianul spaniol El Mundo scrie despre o Românie paralizată de luptele pentru putere, subliniind că relaţia îngheţată din cadrul puterii menţine ţara într-o stare care face aproape imposibilă guvernarea. România continuă să se afle în criză şi se aşteaptă o creştere minimă a economiei sale în acest an. Conform experţilor citaţi de ziar, România are nevoie să întreprindă reforme importante – precum cea din sectorul sanitar, un sector avid de investiţii şi care are nevoie să atragă fonduri europene, însă convulsiile politice pun în dificultate aceste măsuri.

Referendumul din România s-a transformat în circ, titrează Magyar Hirlap, amintind de decizia Curţii Constituţionale de devansare a datei pronunţării în cazul referendumului. Şi Le Nouvel Observateur se opreşte asupra subiectului, subliniind că “România rămâne în incertitudine în privinţa destituirii preşedintelui”, prelungind criza politică care zguduie ţara de peste o lună.

Mai multe comentarii ale presei internaționale AICI.

Foto: presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.