Connect with us

BRAZILIA

Președintele Braziliei, primul șef de stat din lume care ar fi fost testat pozitiv cu coronavirus. Jair Bolsonaro dezminte

Published

on

© White House/ Flickr

UPDATE Președintele Braziliei Jair Bolsonaro dezminte că ar fi infectat cu coronavirus

Știrea inițială:

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar fi fost testat pozitiv pentru coronavirus, relatează The Guardian, care citează presa locală.

Testul pozitiv vine după ce secretarului de presă al lui Bolsonaro a fost descoperit că are coronavirus în urma unei călătorii în SUA la finalul săptămânii trecute, în care președintele brazilian și echipa sa s-au întâlnit cu președintele american Donald Trump și administrația SUA.

Fiul său, Eduardo Bolsonaro, un congresman care a fost și el în călătorie, a replicat că tatăl său ”nu prezintă semne ale bolii”, relatează și Hotnews.ro.

Bolsonaro a cinat cu președintele SUA Donald Trump la Mar-a-Lago, în Florida, sâmbătă noaptea, fotografii și înregistrări video arătându-i pe cei doi împreună și destul de apropiați. La întâlnirea cu președintele brazilian a participat și vicepreședintele Mike Pence.

Preşedinţia braziliană a confirmat informaţia, precizând că a informat autorităţile americane şi că ”toate măsurile au fost luate pentru a proteja sănătatea preşedintelui” brazilian.

Bolsonaro a efectuat un test imediat după această veste, în schimb, Trump nu a dat informații despre o eventuală testare. ”Nu sunt îngrijorat”, a spus președintele american.

El a mai spus că a auzit despre faptul că a fost expus odată cu prezenţa colaboratorului omologului său brazilian, dar a precizat că ”nu am făcut nimic foarte neobişnuit”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BRAZILIA

Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, invitate să se alăture grupului BRICS format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud

Published

on

© Narendra Modi/ Twitter

Liderii țărilor din grupul de economii emergente BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – au declarat joi că au invitat șase țări să se alăture grupului, noile țări invitate fiind Argentina, Egipt, Iran, Etiopia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, relatează Deutsche Welle.

Mișcarea are ca scop creșterea influenței unui bloc care s-a angajat să susțină “Sudul global”.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, gazda summitului de la Johannesburg, a făcut anunțul pe X, rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

“BRICS este un grup divers de națiuni. Este un parteneriat egal de țări care au opinii diferite, dar o viziune comună pentru o lume mai bună. În calitate de cei cinci membri BRICS, am ajuns la un acord cu privire la principiile directoare, standardele, criteriile și procedurile procesului de extindere BRICS. Avem un consens cu privire la prima fază a acestui proces de extindere. Am decis să invităm Republica Argentina, Republica Arabă Egipt, Republica Federală Democrată Etiopia, Republica Islamică Iran, Regatul Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite să devină membri cu drepturi depline ai BRICS începând cu 1 ianuarie 2024”, a spus Ramaphosa.

Reflectând la ordinea mondială actuală, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat la summitul BRICS că “structurile de guvernare globală de astăzi reflectă lumea de ieri”, adăugând că reforma este necesară pentru ca instituțiile multilaterale să fie universale.

“Au fost create în mare parte după cel de-al Doilea Război Mondial, când multe țări africane erau încă conduse de puteri coloniale și nici măcar nu erau la masă”, a spus Guterres, menționând ca exemple Consiliul de Securitate al ONU, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Ce au spus liderii BRICS?

Liderii celor cinci membri ai blocului au salutat deciziile în declarații care au urmat anunțului.

Președintele rus Vladimir Putin, care s-a adresat la summit-ul de la Johannesburg prin intermediul unei interven’ii video, a declarat că țara sa intenționează să aprofundeze legăturile cu țările africane. El s-a angajat să rămână un partener de încredere pentru aprovizionarea cu alimente și combustibil.

Putin nu participă la persoana întâlnirii, deoarece țara gazdă Africa de Sud este obligată să-l aresteze în temeiul unui mandat emis de Curtea Penală Internațională pentru războiul din Ucraina, și l-a mandatat pe ministrul de externe Serghei Lavrov să participe.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat la Johannesburg că reflectă hotărârea BRICS pentru unitate și cooperare.

Xi a descris extinderea blocului drept “istorică” în remarcile după anunț, în timp ce premierul indian Narendra Modi a spus că ar trebui să fie un exemplu pentru alte instituții globale fondate în secolul al XX-lea, care au devenit depășite.

“Extinderea și modernizarea BRICS este un mesaj că toate instituțiile din lume trebuie să se modeleze în funcție de vremurile în schimbare”, a spus Modi.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a lăudat interesul altor țări de a adera la bloc, adăugând că este o dovadă a relevanței urmăririi acesteia pentru o nouă ordine economică mondială. El a spus că BRICS va rămâne “deschis noilor candidați”.

Cum au reacționat țările invitate?

De asemenea, noii membri au salutat invitația.

Un oficial iranian a salutat noul membru drept o „mișcare istorică”. Mohammad Jamshidi, adjunctul șefului de cabinet al președintelui iranian pentru afaceri politice a declarat la X că este “o victorie strategică pentru politica externă a Iranului”.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed, a spus că apreciază includerea țării sale într-un astfel de “grup important”.

 

“Așteptăm cu nerăbdare un angajament continuu de cooperare pentru prosperitatea, demnitatea și beneficiul tuturor națiunilor și oamenilor din întreaga lume”, a postat el pe X.

 

Premierul Etiopiei Abiy Ahmed a salutat pasul drept un „moment grozav” pentru țara sa. “Etiopia este pregătită să coopereze cu toți pentru o ordine globală incluzivă și prosperă”, a spus Abiy.

 

Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi a precizat într-o declarație pe Facebook că țara sa apreciază încrederea țărilor blocului, precum și a membrilor care se alătură.

El a sperat ca BRICS extins să realizeze o cooperare economică „și să lucreze pentru a ridica vocea Sudului asupra diferitelor probleme și provocări de dezvoltare cu care ne confruntăm, într-un mod care să susțină drepturile și interesele țărilor în curs de dezvoltare”.

 

Continue Reading

BRAZILIA

Macron vrea să devină primul lider occidental care să participe la summitul BRICS, la care sunt așteptați și Vladimir Putin și Xi Jinping

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Emmanuel Macron vrea să ducă diplomația sa globală individuală la un alt nivel, președintele francez dorind să devină primul lider occidental care să fie invitat la un summit BRICS, a declarat luni seara ministrul de externe Catherine Colonna.

“A avea un dialog este întotdeauna pozitiv, chiar și atunci când nu suntem 100% de acord cu totul”, a declarat Colonna într-o conferință de presă la Pretoria, unde tocmai se întâlnise cu omologul său sud-african, ministrul de externe Naledi Pandor, potrivit postului public francez RFI, relatează Politico Europe.

“Ne gândim cu voce tare – dar, evident, este o decizie pe care numai țările relevante o pot lua – la posibilitatea de a continua acest dialog, de ce nu la summitul BRICS sau într-un alt format”, a spus ministrul francez.

Africa de Sud va găzdui următorul summit al țărilor BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, toate rămânând apropiate de Moscova în pofida invaziei în toată regula a Kremlinului în Ucraina – la Johannesburg, în perioada 22-24 august.

Reuniunea de anul acesta a atras atenția opiniei publice din întreaga lume după ce în luna martie Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin. Ca țară membră a Curții, Africa de Sud ar fi obligată să îl aresteze pe președintele rus dacă intră pe teritoriul său, însă liderii politici sud-africani s-au contrazis în declarații cu privire la acest subiect.

Grupul BRICS, format din marile economii emergente, este răspunsul Sudului global la grupul G7 al țărilor industrializate occidentale.

Liderii celor cinci țări participă, de obicei, la aceste summituri. Dacă va primi o invitație, Macron – a cărui implicare personală în politica externă franceză a atins noi culmi de la începutul războiului Rusiei în Ucraina – ar fi primul lider occidental care va participa.

În cadrul aceleiași conferințe de presă de luni, ministrul sud-african a declarat că o invitație nu este exclusă, dar că decizia finală îi aparține președintelui Cyril Ramaphosa, în calitate de președinte al următoarei reuniuni.

“Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi o inovație în cadrul actualului model de participare BRICS, dar ar putea amplifica raza de acțiune globală a forumului BRICS”, a declarat Pandor.

Subiectul ar putea fi discutat de Ramaphosa și Macron la sfârșitul acestei săptămâni, întrucât cei doi lideri se vor afla amândoi la Paris pentru Summitul pentru un nou pact financiar global.

Continue Reading

BRAZILIA

Klaus Iohannis, întâlniri cu autoritățile din Rio de Janeiro: A fost semnat un memorandum de cooperare în privința adaptării la schimbările climatice

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri, cu prilejul vizitei oficiale în Brazilia, întâlniri cu reprezentanții autorităților locale din Rio de Janeiro, context în care a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul discuțiilor, preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat relaţiile speciale ale României cu Brazilia, respectiv cu orașul Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, România a înființat, la Rio de Janeiro, prima sa legație din America Latină.

Șeful statului a subliniat rolul activ al comunității românești din Brazilia în promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relațiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale și a investițiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educație şi cultură.

Referindu-se la necesitatea redinamizării şi a amplificării cooperării economice, inclusiv comerciale și investiționale cu Brazilia, și respectiv cu Rio de Janeiro, Iohannis a prezentat oportunitățile economice oferite de România și a invitat investitorii din regiune să vină în țara noastră, evidențiind faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii. Acesta a precizat că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru economic, cultural și istoric definitoriu pentru Brazilia.

Apreciind implicarea intensă a autorităților din Rio de Janeiro în aspecte legate de protecția mediului, șeful statului a încurajat intensificarea colaborării în acest domeniu, care poate deveni unul din pilonii cooperării sectoriale dintre cele două țări, la nivel central și local.

Cu ocazia întâlnirii, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Guvernul Statului Rio de Janeiro. Memorandumul vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor.

Din discuțiile cu autoritățile locale a reieșit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi orașele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban și gestionarea suboptimală a deșeurilor. În acest sens, președintele Iohannis a evidențiat faptul că tranziția către orașe sustenabile necesită inovare, investiții în cercetare și dezvoltare, dar şi cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state.

În cadrul discuției cu autoritățile locale din Rio de Janeiro, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța parcurilor pentru calitatea vieții în mediul urban, dar și nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetație, exprimând totodată deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două țări în aceste domenii.

Totodată, șeful statului a remarcat că o tranziție verde de succes presupune și investiții în educație, accentuând faptul că educația privind schimbările climatice și mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România și Brazilia pot coopera, la nivel central, dar și la nivel local.

De asemenea, președintele Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citiți și 

Klaus Iohannis și Lula da Silva au semnat o declarație comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale România – Brazilia

Klaus Iohannis, către președintele Braziliei: Oricât ar încerca Moscova să-și justifice acțiunile, Rusia e stat agresor, iar Ucraina este victima agresiunii ruse

Klaus Iohannis, turneu prezidențial sud-american: Șeful statului merge în Brazilia, Chile și Argentina pentru relansarea dialogului la nivel înalt cu America Latină

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează până pe 26 aprilie un turneu prezidențial în America de Sud. După Brazilia, următoarele etape ale turneului latino-american efectuat de şeful statului sunt vizitele oficiale în Chile şi în Argentina, primele de acest nivel în ultimii zece ani, respectiv în ultimii 30 de ani.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE19 hours ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA21 hours ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA21 hours ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA22 hours ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA22 hours ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Mandatul noului șef al Statului Major al Apărării trebuie să fie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending