INTERNAȚIONAL
Președintele Estoniei îl parafrazează pe Reagan într-un apel pentru Kiev la adresa Occidentului: ”Să dărmăm zidul restricțiilor pe care l-am construit în jurul Ucrainei”
Published
2 months agoon
By
Teodora IonPreședintele Estoniei, Alar Karis, l-a parafrazat pe fostul președinte american Ronald Reagan – care, în 1987, din fața Porții Brandenburg, i-a cerut lui Mihail Gorbaciov, liderul de atunci al Uniunii Sovietice, să dărâme Zidul Berlinului, simbol al Războiului Rece care a împărțit Germania și Europa în lumea comunistă și cea democratică – pentru a cere lumii occidentale să ridice restricțiile impuse Ucrainei care își apără suveranitatea și integritatea teritorială în fața ambițiilor imperialiste ale Rusiei.
Într-un articol de opinie publicat în Politico Europe, Karis și-a amintit că avea 31 de ani când Zidul Berlinului a început în noiembrie 1989 să cadă, într-o reprezentare a ridicării Cortinei de Fier.
”Eram un cercetător de 31 de ani la Biocentrul Estonian al Academiei de Științe, cu doi copii mici. Și acasă, în Estonia ocupată de sovietici, la doar câțiva kilometri de o bază aeriană care adăpostea bombardiere grele cu focoase nucleare, am urmărit cum berlinezii dărâmau zidul care îi despărțise timp de trei decenii. Am crezut, cu speranță, că ai mei copii vor putea trăi într-o Europă fără ziduri – mentale sau fizice. A fost o perioadă plină de mari speranțe pentru mulți, iar pentru mine, restaurarea independenței Estoniei în august 1991 a fost apogeul ei. Puterea morală a lumii libere a coborât în forță și, pentru prima dată de la cel de-al Doilea Război Mondial, peste 220 de milioane de est-europeni au avut șansa de a porni pe calea libertății și prosperității”, retrăiește prin rememorare și destăinuire președintele Estoniei evenimentele de atunci.
El mărturisește că ”speranțele noastre pentru o pace durabilă și credința noastră în imposibilitatea războiului în Europa s-au prăbușit” odată cu invazia brutală și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei.
”În prezent, avem impresia că iadul s-a golit de conținut și că diavolii au fost eliberați pe pământ, ca și cum umbrele malefice ale secolului al XX-lea – spirite care întruchipează dorința de pacte secrete staliniste, sfere de influență și forță brută în locul dreptului internațional – au reapărut”, descrie Karis situația.
În fața acestei perioade de conflict, ”iniile pe care noi, Occidentul, le-am trasat exacerbează problema”, consideră președintele Estoniei.
”Ultimele decenii – trebuie să ne păstrăm capul sus și să fim lucizi. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este alb și negru: Rusia este agresorul; Ucraina este victima.Nicio țară nu este curtea din spate a alteia. Nicio țară nu poate aboli dreptul alteia de a-și alege obiective externe și de securitate independente. Dacă un agresor face această încercare, dacă trece acea linie, atunci vom veni în ajutorul victimei și vom pedepsi atacatorul. Din păcate, există și alte linii restrictive, pe care țările occidentale le consideră a fi liniile roșii ale Rusiei. Făcând astfel de presupuneri cu privire la intențiile Rusiei, am construit acum un zid al nostru. Am trasat o linie cu convingerea că depășirea ei ar însemna escaladare”, tranșează oficialul estonian problema.
Din punctul său de vedere, limitele impuse de Occident asupra Ucrainei ”sunt nedrepte, imorale și dăunătoare”, deoarece, prin ele, ”forțăm în mod intrinsec Ucraina să ducă luptele sale defensive cu un braț legat la spate”.
”Când vine vorba de realizarea ambițiilor sale imperialiste în Ucraina și în Europa, Rusiei nu-i pasă de costuri – fie ele în bani sau în vieți omenești. Trebuie să facem Rusia să înțeleagă că nicio țară nu își poate impune vreodată voința asupra vecinilor săi prin război. Iar acest lucru înseamnă că Rusia nu poate câștiga acest război. În iunie 1987, președintele american Ronald Reagan a ținut un discurs în Berlinul de Vest, unde a făcut un apel simplu, dar puternic, către santinelele barierei: <<Dărâmați acest zid!>> Și doi ani și jumătate mai târziu, pe 9 noiembrie 1989, berlinezii au făcut-o. Decenii mai târziu, în mod paradoxal, noi înșine am construit un zid, forțând Ucraina să ducă lupta din spatele acestuia, împiedicată, confruntându-se cu noi atacuri rusești și suportând mai multe pierderi în fiecare zi. Așadar, parafrazându-l pe Reagan, fac apel la noi toți: Să dărâmăm acest zid al restricțiilor!”, conchide printr-un apel președintele Estoniei.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne
NATO
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Published
4 hours agoon
December 7, 2024Estonia s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO și partenerilor din Uniunea Europeană care și-au manifestat solidaritatea cu România după după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Românii sunt singurii care au dreptul să decidă pe cine aleg. Apreciez că România a rămas fermă în fața ingerințelor străine maligne și a redat vocea poporului. Încercările Rusiei de a se amesteca în democrații nu vor reuși. Sprijinul Estoniei pentru aliatul nostru România este ferm“, a afirmat șeful diplomației de la Tallinn, Margus Tsahkna.
Romanians alone have the right to decide whom they elect.
I appreciate that #Romania has stood firm against foreign malign interference & gave the voice back to the people.
Russia’s attempts to meddle with democracies wont succeed.
🇪🇪support to our ally #Romania 🇷🇴is steadfast.— Margus Tsahkna (@Tsahkna) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și și alți parteneri precum Marea Britanie, Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.
MAREA BRITANIE
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Published
4 hours agoon
December 7, 2024Marea Britanie s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO care și-au manifestat solidaritatea cu România după după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Sunt îngrijorat de rapoartele autorităților române privind interferența Rusiei în alegerile lor prezidențiale. Alegerile din România ar trebui să fie decise doar de poporul român, în mod liber și corect. Regatul Unit rămâne un aliat și un prieten hotărât al României și are încredere în democrația sa“, a reacționat, pe X, ministrul de externe britanic, David Lammy.
Concerned by reports from Romanian authorities of Russian interference in their presidential elections.
Romanian elections should be decided only by the Romanian people, freely and fairly.
The UK remains a resolute Ally and friend to Romania and is confident in its democracy.
— David Lammy (@DavidLammy) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și alți parteneri precum Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.
INTERNAȚIONAL
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
Published
6 hours agoon
December 7, 2024By
Diana ZaimPreședintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o convorbire telefonică cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, prilej cu care oferit detalii despre situația actuală de pe câmpul de luptă, se arată într-un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.
Liderii au discutat despre continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și despre accelerarea celui de-al zecelea pachet de asistență al Italiei.
Zelenski și Meloni au convenit să consolideze coordonarea la nivelul liderilor europeni pentru a aborda situația securității regionale și pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina.
În februarie 2024, Kievul a semnat un acord bilateral de securitate pe zece ani cu Italia, după înțelegeri similare încheiate cu Marea Britanie, Franța, Germania, Danemarca și Olanda.
Acordul prezintă principalele componente ale angajamentelor de securitate ale Italiei, inclusiv asistența militară și financiară pe termen lung pe toată durata sa, și identifică domeniile prioritare pentru cooperarea bilaterală în materie de securitate între Ucraina și Italia în domeniul militar și non-militar, inclusiv în sectoarele politic, financiar, umanitar și al reformelor.
Documentul specifică faptul că Italia va continua să răspundă celor mai urgente nevoi ale Ucrainei pentru a-și consolida capabilitățile de securitate și va continua să contribuie la misiunea de asistență militară a UE prin desfășurarea de cursuri de formare pentru militari. Totodată, el stabilește un mecanism de răspuns de urgență 24 de ore din 24 în cazul unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei.
Acordul mai stipulează sumele concrete ale sprijinului financiar și pachetelor militare furnizate Ucrainei de către Italia de la începutul agresiunii rusești la scară largă, aceasta angajându-se să continue să ofere această asistență pe parcursul celor zece ani de valabilitate a înțelegerii.
În plus, documentul confirmă sprijinul Italiei pentru viitoarea aderare a Ucrainei la NATO, în special prin susținerea reformelor ucrainene și a compatibilității Forțelor de Securitate și Apărare ale Ucrainei cu Alianța.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
SUA, “alături de poporul român” și de “instituțiile democratice din România”: Voința democratică a poporului român trebuie să fie lipsită de influențe străine maligne
Metsola, către protestatarii din Georgia: Vă cunoaștem aspirațiile europene, vedem steagurile UE fluturând, vă auzim
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității