Connect with us

EVENIMENTE

Președintele FUMN, Dan Dungaciu: “Avem un stat euro-atlantic ce joacă la două capete. Cu ce consecințe, să vedem”

Published

on

Dungaciu-2-CopyFundația Universitară a Mării Negre (FUMN) a organizat o dezbatere publică pe tema „Puntea Moscova – Budapesta peste Ucraina și România”, eveniment ce s-a bucurat de sprijinul cotidianului Adevărul și revistei Foreign Policy România. Evenimentul s-a bucurat de prezența unor personalități importante precum Sergiu Celac, ambasador și membru în Consiliul Director al Fundației Universitare a Mării Negre, Ioan Donca, ambasador și membru în Consiliul Director al Fundației Universitare a Mării Negre, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și consilier prezidențial, Emil Hurezeanu, membru în Consiliul Director al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, Petrişor Peiu, Director Departamentul de Analize Economice al FUMN, Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și profesor SNSPA și George Scarlat, expert FUMN. Moderatori au fost Ion M. Ioniță, senior editor Adevărul, și Dan Dungaciu, președintele Fundației Universitare a Mării Negre.

“Astăzi, avem o vizită la Budapesta, prima pe care președintele Putin o face după conflictul din Ucraina și evenimentele ce s-au petrecut în Crimeea. Este prima sa vizită într-un stat european, într-un stat euroatlantic. O vizită care a fost întâmpinată nu cu proteste masive, la care s-ar fi așteptat unii. Or, oamenii au ieșit în stradă mai mulți pentru taxa legată de internet decât pentru vizita legată de președintele Putin la Budapesta și asta poate fi un subiect în sine de dezbatere. Ungaria este un stat NATO, pe care nu e preconizat să se construiască baze NATO. Un stat NATO care are, se spune, o relație rece cu Statele Unite ale Americii, deși recent a fost numit un ambasador american la Budapesta. Ungaria joacă ideea că Rusia nu este opusul Europei și că Rusia trebuie să fie un partener al Europei, Ungaria însemnând din punctul acesta de vedere un soi de rol de punte aflat de data aceasta în spațiul euroatlantic. Nu mai e vorba de Ucraina nu mai este vorba de Rep. Moldova, ci de un stat euroatlantic care joacă la două capete. Cu ce consecințe, urmează să vedem”, a specificat în timpul dezbaterii Dan Dungaciu.

Emil Hurezeanu a subliniat că „orice relație între Moscova și Budapesta nu presupune o relație dintre aceste două țări cu Republica Moldova, ci în primul rând cu România. Voi intra într-o descriere mai periferică care n-are de-a face cu momentul politic sau diplomatic care ne interesează acum. Lipsa unor demonstrații de protest la vizita lui Putin, de ieri, de la Budapesta, n-a fost surprinzătoare pentru că întreaga vizită a fost păstrată prin autolimitarea protocolară a organizării puterii de la Budapesta, într-un cadru mai degrabă confidențial. Chiar și depunerea de coroană a lui Putin în piață a avut un moment de echivoc și de serenadă, de izolare completă. Putin, care nu mai era înconjurat decât de coroană și de fantomele trecutului. Erau două fantome, era fantoma soldatului sovietic, era și fantoma revoluționarului maghiar din 1956 în apropiere, pentru că în monument sunt îngropate și victime ale Revoluției din 1956”.

Ambasadorul Sergiu Celac a continuat cu următoarele constatări: „a existat pretutindeni, și în Germania, și în Statele Unite, dar interesant, și-n presa țărilor învecinate, o prudență și o decență, aș putea spune o pudoare neobișnuită în a sublinia caracterul neimportant, neistoric, nu de ruptură, ci ceva banal, dictat de interese economice. Cel mult comentariile se limitează la ce s-a spus în conferința de presă și ce s-a convenit în mod public, înțelegerile pe energie și cele cinci acorduri tehnice”.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe al României a spus că „tentația marilor puteri este de a evita supraîncălzirea internă printr-o extindere, nu de natură teritorială, ci pe domenii de interes. Cei care au reprezentat România la marile puteri știu foarte bine că bilateral nu pleci să negociezi ci sa-ți fixezi agenda. China pentru a nu se supraîncălzi s-a extins încă din anii ’50 spre Africa, Federația Rusă pentru a nu se supraîncălzi din punt de vedere al percepției imperiale încearcă să se extindă prin toate mijlocele posibile. Repet, în ziua de astăzi, nu este o nedreptate ce se întâmplă, este o situație obiectivă care trebuie luată ca atare”.

În cele din urmă, evenimentul a căutat să stabilească în ce măsură relația dintre Ungaria și Rusia reprezintă o breșă în Uniunea Europeană, o breșă în NATO, și o breșă în filosofia euro-atlantică.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate. Cine sunt studenții câștigători ai celei de-a XI-a ediții a Galei LSRS

Published

on

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS, pe 7 ianuarie 2020 la Palatul Parlamentului și totodată, a marcat atât intrarea în cea de-a 2-a decadă de existență a Ligii, cât și abordarea unei noi viziuni și direcții strategice pentru viitorul comunității LSRS.

Întregul eveniment a fost transmis live pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro

#galaLSRS premiază,  pe baza unei competiții  deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare. Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni. LSRS crede într-o nouă viziune și premiază oamenii care inspiră o nouă generație!

 

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2020 a premiat următoarele categorii:

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar Licență

Dumitru Elena Roxana – mențiune
Ionete Delia Roxana – premiul câștigător

Studentul Anului în Europa Universitar – Nivel Universitar Master

Lupu Ana – premiul câștigător
Lazăr Teodora – mențiune

Categoria Studentul Anului în Europa Postuniversitar:

Ciupăgeanu Dana Alexandra – mențiune
Farcaș Ionuț Gabriel – premiul câștigător

Studentul Român al Anului de pe alte Continente:

Radulescu Andreea – mențiune
Lepadatu Florina – premiul câștigător

Studentul Român al Anului din America de Nord

Manoliu Ioana Alexandra – mențiune
Suciu Diana Maria – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului categoria Erasmus:

Margaras Andreea Sorana – premiul câștigător
Cotrau Ioana Daria – mențiune 

Categoria Studentul Anului categoria Arte:

Buzila Ciprian Ilie – mențiune
Scripcariu Ochiai Ana – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului în România – Universitar:

Boț Mădălina – mențiune
Grigore Mădălina Elena – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului în România – Postuniversitar:

Moisoiu Vlad – premiul câștigător
Brandibur Oana
Rusu Mircea Călin
Dogariu Laura Maria – mențiune 

Marele premiu al Galei LSRS 2020 a fost câștigat de Daniel Prelipcean.


”Știința m-a modelat în persoana care sunt astăzi, iar în semn de recunoștință am decis să-mi dedic viața acestei curiozități umane. În particular, entuziasmul de a descoperi ceva nou pentru beneficiul întregii lumi este unul dintre principalele motive pentru care mă trezesc în fiecare dimineață. Masterand în Fizică Aplicată la Universitatea Tehnică din Miinchen, Germania, am descoperit în această alegere de a aborda lumea într-un mod rațional că măsura tuturor lucrurilor este fericirea omului. Astfel, ca olimpic național la fizică și matematică, am avut un vis de peste un deceniu: să ajung la granițele cunoașterii umane și să încerc să le împing și mai departe. Vara aceasta mi-am trăit visul, ca student practicant la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), iar din Aprilie 2019 mă voi întoarce pentru a-mi scrie dizertația de Master.”


 

 

Continue Reading

EVENIMENTE

LSRS premiază studenţii şi absolvenţii din diaspora românească în cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS. LIVE – 7 ianuarie, la Palatul Parlamentului

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) organizează cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS, care va avea loc pe 7 ianuarie 2020 la Palatul Parlamentului și va marca atât intrarea în cea de-a 2-a decadă de existență a Ligii, cât și abordarea unei noi viziuni și direcții strategice pentru viitorul comunității LSRS.

Gala LSRS va fi tranmisă LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro.

Ce reprezintă Gala LSRS?


#galaLSRS premiază,  pe baza unei competiții  deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare. Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni. LSRS crede într-o nouă viziune și premiază oamenii care inspiră o nouă generație!


În cadrul Galei, ca în fiecare an, se decernează Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2019 a reprezentat o ocazie de a aduce alături reprezentanți de valoare ai diasporei academice și personalități recunoscute din mediul public, privat și non-guvernamental românesc. La împlinirea a 10 ani de #LSRS, la gală s-au înscris peste 800 de participanți și au fost acordate 7 premii.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2o20 va premia următoarele categorii:

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar Licență

Vlad Cătălina
Dumitru Elena Roxana
Ionete Delia Roxana
Pernea Marius
Balmez Andrada Ioana

 Studentul Anului în Europa Universitar – Nivel Universitar Master

Prelipcean Daniel
Pavel Ștefania Felicia
Lupu Ana
Lazăr Teodora
Zamfira Denisa Adina

Categoria Studentul Anului în Europa Postuniversitar:

Ciupăgeanu Dana Alexandra
Paladi Irina
Farcaș Ionuț Gabriel
Naciu Anda
Lungu Daniel Adrian

Studentul Român al Anului din America de Nord

Zait Ruxandra
Manoliu Ioana Alexandra
Suciu Diana Maria
Mihalache Oana Cosmina

Categoria Studentul Anului în România – Universitar:

Busioc Costin
Burlacu Maria Monica
Boț Mădălina
Mohan Aurelian Dragoș
Grigore Mădălina Elena

Categoria Studentul Anului în România – Postuniversitar:

Moisoiu Vlad
Brandibur Oana
Rusu Mircea Călin
Dogariu Laura Maria

Categoria Studentul Anului categoria Arte:

Buzila Ciprian Ilie
Jitariu Tudor
Scripcariu Ochiai Ana
Rusu Lia
Spataru Cristian

Categoria Studentul Anului categoria Erasmus:

Margaras Andreea Sorana
Neculau Diana Cosmina
Zota Laura Stefania
Diaconescu Ioana Catalina
Cotrau Ioana Daria

Studentul Român al Anului de pe alte Continente:

Radulescu Andreea
Lepadatu Florina
Ungureanu Raducu Gabriel

 

Continue Reading

EVENIMENTE

LSRS organizează ”Future Skills & Future of Work”, al doilea eveniment dintr-o serie de conferințe menite să pună pe agenda tinerilor provocările viitorului

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate organizează ”Future Skills & Future of Work”, al doilea eveniment dintr-o serie de conferințe menite să pună pe agenda tinerilor provocările viitorului.

Evenimentul se desfășoară pe 28 noiembrie, de la ora 18:00 la teatrul de revistă Constantin Tănase și va fi transmis LIVE pe pagina de Facebook a redacției CaleaEuropeană.ro. 

© LSRS

Evenimentul are ca tematică o dilemă actuală pentru studenții și societatea de astăzi, și anume job-urile viitorului precum și skill-urile de care vom avea nevoie pe piața muncii.

Printre invitați se află și Fost Ministru al Educației, Dezvoltării și Inovării Adrian Curaj, Marcel Foca Președintele Intergraph Computer Services și Francois Aldeguer Director General Adjunct BRD. Discuțiile vor fi coordonate de Dragoș L. Preda, Co-fondator & VP de onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul dă startul unei serii de conferințe, cu scopul întocmirii unui raport care va conține concluzii și propuneri menite să fie înaintate Ministerului Educației Naționale. Totodată, prin aceste conferințe se dorește și conștientizarea nevoii de schimbare și adaptare a abilităților și competențelor deținute de tineri la viitoarele cerințe ale pieței muncii.

Dacă vrei mai multe detalii despre eveniment, poți să urmărești actualizările organizatorilor pe Facebook

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending