Connect with us

RUSIA

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko: Proiectul Nord Stream 2 este ”calul troian” al Rusiei împotriva securității energetice și geopolitice a UE

Published

on

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a calificat noul proiect al gazoductului Nord Stream 2, prin intermediul căruia ar urma să se dubleze cantitatea de gaz natural pe care Rusia o va livra direct spre Europa, drept ”calul troiam” al Kremlinului împotrvia securității energetice și geopolitice a UE, făcând apel la partenerii europeni să nu cedeze în fața șiretlicurilor Moscovei, a precizat vineri potul de televiziune ucrainean 112 în pagina sa electronică, citat de Agerpres.

FOTO: President of Ukraine

Le recomand partenerilor noştri europeni să scape cât mai curând posibil de farmecele înşelătoare şi pernicioase ale Kremlinului şi să-şi apere ferm propria securitate energetică”, a precizat Petro Poroșenko în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, învitând partenerii europeni să-și apere securitatea energetică și să nu se lase păcăliți în problema participării la construirea conductei Nord Stream 2.

”Semnalul clar şi lipsit de ambiguitate” cu privire la adevăratele motive pentru construirea Nord Stream 2 şi potenţialele sale consecinţe catastrofale pentru Uniunea Europeană este refuzul Gazpromului de a implementa acest proiect în cadrul celui de-al Treilea pachet energetic al UE şi nerespectarea deliberată a deciziilor Curţii de Arbitraj de la Stockholm în litigiile privind gazele cu Ucraina, susţine preşedintele ucrainean.

În luna mai, prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki, a atrăgea atenția în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, că gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o nouă ”armă hibridă” a Rusiei, completând că Moscova urmărește să o folosească pentru a submina Alianața Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

În acelaşi timp, SUA au avertizat că ar putea institui sancţiuni împotriva companiilor occidentale care participă la proiectul de gazoduct Nord Stream 2.

Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat la 15 mai în Germania, a anunţat consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Citiți și: 

Statele Unite avertizează că Moscova s-ar putea folosi de proiectul Nord Stream 2 pentru acțiuni de spionaj în Marea Baltică

Donald Trump, un nou val de acuze la adresa Germaniei, înaintea deschiderii oficiale a summitului NATO: Este prizoniera Rusiei

Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor. În prezent, Rusia furnizează 34% din gazele consumate în Europa, iar Nord Stream 2 ar aduce cota la 40%. Polonia, țările baltice și SUA sunt doar câteva din vocile împotriva construcției acestui gazoduct.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

RUSIA

UE relevă o “diferență izbitoare” în schimbul de prizonieri dintre SUA, Europa și Rusia: Occidentul a eliberat “democrați cinstiți”, iar Kremlinul a primit “criminali condamnați”

Published

on

© European Union, 2023

Uniunea Europeană a salutat eliberarea joi de către Moscova a unor deţinuţi “persecutaţi pe nedrept”, eliberare care a survenit în cadrul unui schimb amplu între Rusia şi Occident, cel mai amplu după căderea Cortinei de Fier, Bruxelles-ul cerând punerea în libertate a tuturor deţinuţilor politici.

“Uniunea Europeană este uşurată de eliberarea şi transferul spre libertate în afara Rusiei şi a Belarusului a unui număr de deţinuţi politici, între care cetăţeni europeni, cu ajutorul Turciei”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un comunicat.

Mesaje au venit și din partea președintelui Consiliului European, Charles Michel, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintei Parlamentului European.

“Le mulțumesc tuturor celor care, inclusiv în Europa, au contribuit la realizarea acestui acord diplomatic”, a scris Michel, pe X.

Ursula von der Leyen a evidențiat “diferența izbitoare” în faptul că Rusia a schimbat “democrați ruși cinstiți ținuți prizonieri” cu “criminali și ucigași condamnați”.

Președinta Parlamentului European a salutat în mod individual eliberarea Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva și a altor disidenți și jurnaliști, deținuți ilegal de Rusia. “Libertatea lor nu ar fi trebuit să fie niciodată în pericol”, s-a exprimat Roberta Metsola.

La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a apreciat joi, potrivit AFP că decizia “dificilă” de a elibera un presupus agent FSB condamnat pentru crimă, în cadrul schimbului de deţinuţi între Rusia şi Occident, a “salvat vieţi”.

“Nimeni nu a luat cu uşurinţă decizia de a transfera un criminal condamnat la închisoare pe viaţă după doar câţiva ani”, a afirmat Scholz pe aeroportul din Köln, unde erau aşteptaţi foşti deţinuţi, potrivit Agerpres.

Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deţinuţi între Rusia şi mai multe ţări occidentale, printre ei numărându-se şi jurnalistul american Evan Gershkovich, a anunţat joi preşedinţia turcă.

SUA și Rusia, precum și alte țări, au participat la cel mai mare schimb de prizonieri de la sfârșitul Războiului Rece, într-o mediere diplomatică coordonată de Turcia și în urma căreia reporterul american al publicației Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și criticul Kremlinului Vladimir Kara Murza au fost eliberați de Rusia ca parte a acordului.

Într-o declarație publicată de Casa Albă, președintele american Joe Biden calificat drept o “ispravă a diplomației” schimbul de prizonieri cu Rusia, salutând efortul diplomatic de care a fost nevoie pentru a obține eliberările.

Schimbul a inclus eliberarea a 16 persoane, a declarat joi Casa Albă. Aliații occidentali au fost de acord să trimită înapoi în Rusia opt prizonieri deținuți în Occident, inclusiv Vadim Krasikov, care se afla în închisoare în Germania. În același timp, cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează sursa citată.

Acordul, negociat în secret timp de mai bine de un an, va fi probabil prezentat de administrația Biden drept un succes major al politicii externe, în contextul în care cursa prezidențială din SUA intră în ultimele luni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

“O ispravă a diplomației”, afirmă Joe Biden după unul dintre cele mai schimburi de prizonieri între SUA, Occident și Rusia de la finalul Războiului Rece

Published

on

© The White House/ Flickr

SUA și Rusia, precum și alte țări participă la cel mai mare schimb de prizonieri de la sfârșitul Războiului Rece, într-o mediere diplomatică coordonată de Turcia și în urma căreia reporterul american al publicației Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și criticul Kremlinului Vladimir Kara Murza au fost eliberați de Rusia ca parte a acordului, relatează agențiile internaționale de presă.

Într-o declarație publicată de Casa Albă, președintele american Joe Biden calificat drept o “ispravă a diplomației” schimbul de prizonieri cu Rusia, salutând efortul diplomatic de care a fost nevoie pentru a obține eliberările.

“Astăzi, trei cetățeni americani și un deținător american de carte verde care au fost închiși pe nedrept în Rusia se întorc în sfârșit acasă: Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva și Vladimir Kara-Murza. Înțelegerea care le-a asigurat libertatea a fost o ispravă a diplomației“, a spus el.

Biden a declarat că real a asigurat eliberarea a 16 persoane din Rusia – inclusiv cinci germani și șapte cetățeni ruși care erau prizonieri politici în propria lor țară.

“Unele dintre aceste femei și bărbați au fost deținuți pe nedrept timp de ani de zile. Toți au îndurat suferințe inimaginabile și incertitudine. Astăzi, agonia lor a luat sfârșit”, a declarat Biden.

El s-a arătat recunoscător “aliaților noștri care au fost alături de noi de-a lungul unor negocieri dure și complexe pentru a obține acest rezultat”, referindu-se la Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia și Turcia.

“Acesta este un exemplu puternic de ce este vital să ai prieteni în această lume în care poți avea încredere și pe care te poți baza. Alianțele noastre îi fac pe americani mai în siguranță”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Turcia a coordonat la Ankara un schimb de 26 de deţinuţi între Rusia şi mai multe ţări occidentale, a anunţat joi preşedinţia turcă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

MIT (serviciul turc de informaţii – n.red.) a desfăşurat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima vreme, care a implicat 26 de persoane din închisori din şapte ţări diferite (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia şi Belarus)“, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat de presă.

“Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite”, precizează preşedinţia turcă.

Cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează sursa citată.

Schimbul include eliberarea a 16 persoane, a declarat joi Casa Albă. Aliații occidentali au fost de acord să trimită înapoi în Rusia opt prizonieri deținuți în Occident, inclusiv Vadim Krasikov, care se afla în închisoare în Germania. În același timp, cei 26 de deţinuţi care au făcut obiectul acestui schimb au fost transportaţi în Turcia cu şapte avioane, dintre care două din SUA, câte unul din Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Rusia, mai precizează sursa citată.

Acordul, negociat în secret timp de mai bine de un an, va fi probabil prezentat de administrația Biden drept un succes major al politicii externe, în contextul în care cursa prezidențială din SUA intră în ultimele luni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 pentru a-și consolida apărarea împotriva atacurilor Rusiei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 pe care le-a solicitat timp de luni de zile pentru a riposta la atacul de rachete rusești, a confirmat un oficial american pentru The Associated Press și Reuters.

Ucraina face presiuni de luni de zile asupra aliaților săi occidentali pentru a obține avioane F-16 pentru Ucraina, afirmând că acestea sunt extrem de necesare pentru a riposta la atacul de rachete lansate de Rusia împotriva sa. F-16 este specializat în suprimarea apărării aeriene inamice. Occidentul a trecut cu ezitare la furnizarea avioanelor, după ce anterior și-a exprimat îngrijorarea că înarmarea Ucrainei cu armament avansat ar agrava și mai mult războiul cu Rusia.

Avioanele F-16, construite de Lockheed Martin, deschid o filă nouă, ele aflându-se de mult timp pe lista de dorințe a Ucrainei, datorită puterii lor de distrugere și disponibilității globale. Avionul de vânătoare este echipat cu un tun de 20 mm și poate transporta bombe, rachete și rachete.

Danemarca s-a angajat să doneze în total 19 avioane, în timp ce Țările de Jos au promis să livreze 24 de aparate. Ambele țări au fost forțele motrice din spatele unei coaliții internaționale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16. Norvegia a declarat, de asemenea, că va dona Ucrainei șase avioane de luptă F-16.

Piloții și personalul de la sol au fost instruiți de luni de zile de partenerii occidentali ai Ucrainei.

Recent, ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a participat la ceremonia dedicată absolvirii primei serii de piloţi români instruiţi în cadrul Centrului European de Instruire F-16 de la Borcea, context în care a îndemnat ca respectivul centru să fie deschis şi militarilor ucraineni.

Centrul F-16 din România este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și facilitează creșterea interoperabilității dintre aliați. Conform acordului de colaborare, Ministerul Apărării Naționale din România pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16, însă președinții român și ucrainean, Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, au convenit că piloții ucraineni se vor afla în primele valuri de piloți instruiți.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA41 mins ago

Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”

GENERAL2 hours ago

Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării

ROMÂNIA2 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre

U.E.3 hours ago

UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

Siegfried Mureșan5 hours ago

Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”

U.E.4 hours ago

Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE5 hours ago

Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu

ROMÂNIA8 hours ago

Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor

POLITICĂ4 days ago

VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak

ROMÂNIA4 days ago

Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!

U.E.5 days ago

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect

Trending